Verdien av norsk sjømateksport økte med 15 prosent

Norge eksporterte 207.000 tonn sjømat for 9,8 milliarder kroner i januar. Volumet var på samme nivå som i januar i fjor, men verdien har økt med 15 prosent.

Lakseeksporten i januar har en verdi på 6,8 milliarder kroner. Det er en økning i volum på 3 prosent, mens verdien økte med hele 21 prosent sammenlignet med januar i fjor, melder Norsk Sjømatråd. Det er historisk høyt, ifølge markedsdirektør Tom-Jørgen Gangsø i Sjømatrådet.

– Etterspørselen etter norsk laks øker i alle regioner, og gjennomsnittsprisen er betraktelig høyere, sier han. Snittprisen per kilo laks var drøyt 13 kroner høyere i januar i år enn i fjor.

Fornøyd minister

Norges ferske fiskeri- og sjømatminister Geir-Inge Sivertsen (H) er svært fornøyd over tallene.

– I fjor nådde næringen en milepæl når eksporten for første gang oversteg 100 milliarder. Nå kan vi glede oss over tidenes beste januarmåned. Som fiskeri- og sjømatminister er jeg stolt av det næringen leverer, sier han.

Samtidig har eksporten til Asia hatt en nedgang på 3 prosent sammenlignet med i fjor. Sjømatrådet mener det skyldes at kinesisk nyttår ikke er på samme tid i år som i fjor.

Etterspørselen fra restauranter i Kina påvirkes også av at innbyggerne bes holde seg hjemme på grunn av Wuhan-viruset.

Ørret opp, torsk ned

Også ørreteksporten blir stadig mer lukrativ. I fjor ble det eksporter 5.700 tonn ørret til en verdi av 356 millioner kroner. Volumet økte med 45 prosent, mens verdien økte med 94 millioner kroner, eller 36 prosent, sammenlignet med januar i fjor.

Derimot faller eksporten av torsk. I fjor ble det eksportert 5.100 tonn fryst torsk til en verdi av 231 millioner kroner. Det er en reduksjon i volum på 48 prosent, mens verdien falt med 41 prosent.

Les også

Noe stinker i norsk lakseoppdrett | Joacim Lund