Økonomi

Britiske restauranter sikrer seg norsk fisk til nasjonalretten

PENRITH (Aftenposten): Britiske fish & chips-sjapper tar ingen sjanse: I forkant av et brudd med Europa er fryserommene fulle av norsk fisk.

Angel Lane Chippie i Penrith er blitt kåret til Nord-Englands beste fish & chips-restaurant. Men Daniel Harding – og fiskerinæringen – er usikker på hva effekten av en eventuell hard brexit kan bli. Foto: Arnfinn Mauren

  • Arnfinn Mauren

Mens dramaet utfolder seg i Parlamentet i London, prøver det britiske næringslivet å forberede seg så godt de kan – på det som måtte bli det endelige utfallet av brexit. Det gjelder ikke minst landets over 10.000 fish & chips-sjapper som er avhengig av fisk fra Norge.

– Ingenting vil overraske meg. Men om det skulle oppstå problemer med tilførselen av fisk, så er jeg trygg på at jeg vil klare meg i den første kaotiske perioden, sier Daniel Harding.

Daniel Harding føler seg ganske trygg på at han ikke vil gå tom for fisk. – Jeg har to tonn på lager. Det vil holde i tre måneder. Foto: Arnfinn Mauren

Sammen med faren David driver han fish & chips-restauranten Angel Lane Chippie i den nordengelske byen Penrith. Han selger 1200 porsjoner i uken, og 80 prosent av fisken kommer fra Norge.

På begge sider av Nordsjøen hersker det stor usikkerhet om hvilke konsekvenser en hard brexit vil få for den norske fiskeeksporten til Storbritannia.

– Vi tror dette vil være langt mer problematisk for fersk fisk enn for frossen fisk, som i hovedsak går til fish & chips. Men en slik situasjon vil påvirke hele bransjen, sier Norges sjømatråds utsending i Storbritannia, Hans Frode Kielland Asmyhr.

Men ved en hard brexit er det all grunn for fish & chips-eierne å være bekymret for tilførselen, mener han.

  • Les: Alt om brexit i Aftenposten

Har fisk for flere måneder på lager

Uten importert fisk, vil den britiske fish & chips-industrien kollapse. Potetene er stort sett britiske, men 85 prosent av fisken er importert. Hver fjerde porsjon som selges består av norsk fisk. Mye av fisken kommer også fra Island, Russland og Færøyene.

– Jeg er glad for at vi skal ut av EU. Utmeldelsen kan ha negativ effekt på økonomien de første årene, men på lengre sikt vil det gagne landet å stå utenfor, mener Stuart Addison, som driver Castlegate Fish & Chips i Berwick-upon-tweed.

Stuart Addison driver Castlegate Fish & Chips i Berwick-upon-tweed, på grensen til Skottland. Her viser han frem fryselageret sitt, med ett tonn fisk, hovedsakelig fra Norge. Foto: Arnfinn Mauren

Forklaringen på hvorfor han og andre kolleger i Nord-England ikke frykter 31. oktober – eller en annen dato – finnes på fryserommene. Driver du en ordentlig fish & chips-sjappe, er det én ting du må sørge for: Et fullt fryselager.

– Jeg har til enhver tid ett tonn med fisk på lager. Det er nok til å holde det i gang i et par måneder om det skulle bli problemer, mener han. Kollegaen litt lenger sør, i Penrith, har to tonn på lager.

-Jeg tror ikke en hard brexit vil føre til at tilførselen av fisk stopper helt opp. Men lageret gir en trygghet, i tilfelle noe skulle skje.

Statsråden: – Usikkerheten er det verste

Fiskeriminister Harald Tom Nesvik forstår usikkerheten og en eventuell bekymring på britisk side. Norge har signert en vareavtale med Storbritannia som skal gjelde ved en eventuell «no deal», men den løser ikke alle problemer som kan oppstå.

– Det jeg er redd for, er logistikken. Det hjelper ikke å ha alle papirene i orden, dersom det står 4000 trailere foran deg i køen, sier Nesvik.

Fiskeriminister Harald Tom Nesvik (Frp) tror ikke vi har sett siste episode av føljetongen om brexit. – men vi er så godt forberedt som vi kan være, mener han. Foto: Arnfinn Mauren

Fiskeriministeren mener norske myndigheter er godt nok forberedt på de kjente utfordringene knyttet til brexit. Men det hersker stor usikkerhet i fiskerinæringen, på begge sider av Nordsjøen.

– Klarer for eksempel britene å bygge opp tolletaten? Kommer varene inn i landet? Det er slike ting som skaper usikkerhet. Det er en klar bekymringen, men den er i første rekke knyttet til denne usikkerheten.

Brexit kan påvirke både pris og kvoter

Innføringen av norsk fisk til Storbritannia er ikke den eneste utfordringen brexit kan gi. Fish & chips-aktørene er mer redd for en kraftig prisøkning, som følge av fallende pundkurs.

Ifølge The Federation of Fish Fryers spiser britene 382 millioner porsjoner med fish & chips hvert år – eller seks porsjoner pr. Innbygger. Tilsammen bruker de rundt 13 milliarder kroner på disse måltidene. Foto: Arnfinn Mauren

– Markedet vil tåle en liten prisøkning. Men dersom fiskeprisene øker betydelig, vil det komme en reaksjon. Både fra bransjen og fra dem som kjøper maten av oss, sier Daniel Harding.

Det er også en viss frykt på norsk side hva brexit kan betyr for kvoteforhandlingene med EU, når en kystnasjon som Storbritannia går ut av EU. Men Nesvik understreker at her må EU og Storbritannia først bli enige seg imellom. Foreløpig sitter han stille i båten.

– Det er ikke noen vits i å ringe meg hvis de ikke blir enige. På det området har vi ingenting å gi. Du ber jo ikke naboen om å betale skilsmisseoppgjøret, understreker Nesvik.

Les mer om

  1. Brexit
  2. Storbritannia
  3. Sjømat
  4. EU
  5. Fisk

Relevante artikler

  1. VERDEN

    Statsministeren ble buet i nasjonalforsamlingen. Så mistet han flertallet.

  2. VERDEN

    Vil suspendere parlamentet for å sikre en hard Brexit

  3. KOMMENTAR

    Motstanderne er dypt splittet. Boris Johnson kan få sin kaos-brexit.

  4. VERDEN

    Johnson sliter med å få flertall etter gårsdagens brutale partiutrensking

  5. VERDEN

    Brexit-hodepinen fortsetter for Boris Johnson. Her er det du trenger å vite.

  6. VERDEN

    Han anklages for å være hjernen bak Boris Johnsons dristige plan. Nå får han skylden for kaoset.