Økonomi

Stoltenberg ønsker russerne velkommen

Som en del av Statoils avtale i Russland, skal russerne slippes til på norsk sokkel. - Gjensidig avhengighet bygger gjensidig tillit, sier Jens Stoltenberg.

Statsminister Jens Stoltenberg (t.v.) sammen med sin russiske kollega Vladimir Putin i den russiske regjeringens representasjonsbolig i Moskva i 2009.
  • Lars Magne Sunnanå

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier dagens avtale mellom Statoil og russiske Rosneft om oljeleting og -utvikling er et resultat av Norges snart to år gamle delelinjeavtale med Russland i Barentshavet.

— Det viser viktigheten av delelinjeavtalen med Russland, både fordi Statoil nå får tilgang til et tidligere omstridt område på russisk side, og fordi avtalen var med på å bygge tillit mellom Norge og Russland. Det gir Rosneft og Statoil nye muligheter, sier Stoltenberg til Aftenposten.no.

Rosneft er det suverent største oljeselskapet i Russland - og kontrolleres av staten.

Risiko

Statoil har sikret seg en andel på 33,3 prosent i det statlige russiske oljeselskapets aktiviteter på et større område i Barentshavet og i Okhotskhavet på Russlands østkyst.

Les også

Statoil fikk gigantavtale i Russland

I tillegg skal selskapene samarbeide om utviklingen av to felter på russisk fastland. — Vi har gjort et grunnleggende strategisk valg i Norge. Norsk olje- og gassindustri skal ikke leve og dø på norsk sokkel, men skal bruke den historiske muligheten, det vinduet vi nå har, med all kunnskapen, til å ta spranget ut i verden. Denne avtalen forsterker det. Det er et viktig og stort område, sier Stoltenberg.

- Er rammevilkårene for Statoil i Russland stabile?

— Det er i hvertfall slik at det er forsvarlig. Statoil vurderer det som forsvarlig å investere. Det er aldri null risiko knyttet til investeringer. Olje og gass er en virksomhet der det er risiko, både komersielt, geologisk og politisk, men også store gevinster. Dette kan trygge norske arbeidsplasser, for det handler også om leverandørindustrien. Norge får større muligheter til å bli en leverandør av teknologi, rigger og rør.

Russland inn på norsk sokkel

Som en del av enigheten skal Rosneft tilbys å kjøpe seg inn i Statoils lisenser på norsk sokkel.

Det bekymrer ikke statsministeren.

— Det skal skje på forretningsmessige og markedsmessige vilkår. Jeg tror den gjensidigheten bare er bra. Gjensidig avhengighet bygger gjensidig tillit. Norsk sokkel er utviklet nettopp ved at vi har samarbeidet med andre, og det er viktig for Statoil å samarbeide med andre og ha tilgang til ressurser ikke bare på norsk sokkel, sier statsministeren.

Rosneft har frem til nå ikke vært til stede på norsk sokkel, og må nå starte arbeidet med å kvalifisere seg for dette.

Statoils talsmann Bård Glad Pedersen sier til Aftenposten.no at det ikke er klart hvor mye russerne skal få kjøpe i Norge.

— Det vil være gjenstand for videre forhandlinger. Det vil vi ikke kunne svare på før etter det. Det er en samarbeidsavtale om leting både i Russland og i Norge.

Les også

Russerne vil innta norsk sokkel