Økonomi

89-åring bidrar med mest i skatt

Olav Thon er nok en gang Norges største skatteyter.

Olav Thon fyller 90 år neste år, men holder fortsatt på med hotell- og kjøpesenterutbygging. Her fra en ballongferd i forbindelse med nytt hotell på Gardermoen i 2007. Foto: JON HAUGE

  • Carl Alfred Dahl
    Nyhetsleder

Se listen med de 100 største skatteyterne nederst i artikkelen.

Olav Thon (89) er Norges største skatteyter, målt i personlig skatt.

Av sin personlige inntekt og formue bidro Thon i fjor med 139 millioner skattekroner. Hans hjemkommune Hole i Buskerud har et budsjett på rundt 300 millioner kroner. Deler av Thons skatt går til Staten, men hvis alt gikk til kommunekassen, ville han stått for rundt 46 prosent av budsjettet.

Det viser skattelistene for 2011. Thon er kjent som eier av en rekke av landets største kjøpesentre (bl.a. Sandvika Storsenter, Bergen Storsenter, Strømmen Storsenter, Storo Storsenter), driver en hotellkjede og er blant landets største eiendomsbesittere.

Thon er også kjent for å gi bort mye penger til fjellhytter. Han har ingen barn.

Olav Thons personlige selskap oppnådde i 2011 sitt beste resultat noensinne — 1,12 milliarder kroner. Resultatet er gull verdt for eiendomskongens sambygdinger i Hole kommune.

Les også

Thank you, Thon!

— Et godt år for Thon er et godt år for Hole, sa en humrende Hole kommune-ordfører Per Berger til Aftenposten i sommer.

- Like spent hvert år

Hvert år før kommunebudsjettet utformes ringer han opp Olav Thon for å forhøre seg om hvor mye skattebidraget fra Holes karakteristiske «Onkel Skrue» blir på for året som kommer.

Les også

Slik sjekker du skattelistene

— Jeg er like spent hvert år på hvordan det har gått for Olav. Ettersom Olav alltid har vært glad i det friluftsliv pleier vi å møtes under enkle forhold. Han krever ingen oppvartning, sier ordføreren.

Betaler med glede

Bergensmilliardæren Trond Mohn, som troner øverst på inntektstoppen i skattelisten, er også kjent for et positiv syn på norsk skattenivå og har uttalt at han betaler sin skatt med glede.

I fjor skattet han 133,8 millioner kroner, og dermed nest øverst.

På tredjeplass kommer mannen med høyest ligningsformue, Johan H. Andresen, som bidro med 125,8 millioner kroner.

Bryggeriarving og eiendomsinvestor Christian Ringnes er på fjerdeplass, etterfulgt av Svein Støle, sjef i finanskonsernet Pareto, og McKinsey-topp Tore Myrholt.

Les også

  1. Inntektsvinneren gir bort kvart milliard

  2. Dette er Norges rikeste

  3. Olav Thon tjener godt på shoppingfest