Ny måling: Dette er de mest korrupte landene i verden

Syria har falt over 40 plasser på korrupsjonsindeksen siden borgerkrigen startet. Norge ikke lenger blant de fem minst korrupte.

Utforsk kartet lenger ned i saken.

Den årlige korrupsjonsindeksen fra Transparency International ble lansert onsdag morgen. Indeksen bruker en rekke uavhengige datakilder til å rangere 176 land etter nivået på opplevd korrupsjon i offentlig sektor.

De nordiske landene kommer som vanlig godt ut, men Norge er ikke lenger blant de minst korrupte landene i verden.

Vi faller med to poeng fra i fjor og havner på sjetteplass bak Danmark, New Zealand, Finland, Sverige og Sveits. Utforsk kartet her:

Flesteparten av landene scorer under 50

Landene rangeres på en skala fra null til hundre, der null indikerer svært mye opplevd korrupsjon og hundre indikerer svært lite korrupsjon.

I år er det flere land som faller enn som gjør det bedre. En score på under 50 poeng er et tegn på «massiv og gjennomtrengende korrupsjon i offentlig sektor», ifølge Transparency International.

Sju av ti land havner under dette nivået, blant dem er Tyrkia, Brasil, Kina og India. Russland er helt nede på 131. plass med kun 29 poeng.

Syria har falt 40 plasser - se oversikten

Somalia kommer dårligst ut på indeksen med ti poeng. Det er tiende år på rad Somalia havner helt nederst. Deretter følger Sør Sudan (11 poeng), Nord Korea (12 poeng) og Syria (13 poeng).

Syria har falt over 40 plasser på korrupsjonsindeksen siden borgerkrigen startet med demonstrasjoner mot regimet i 2011.

«Landene i bunnen av skalaen kjennetegnes ved utbredt straffrihet for korrupsjon, dårlig styresett og svake institusjoner», heter det på Transparency Internationals nettsider.

Qatar har hatt den sterkeste nedgangen sammenlignet med 2015, med et fall på ti poeng. Qatar er vertslandet for fotball-VM i 2022.

Se hele korrupsjonsindeksen her og søk etter land:

Mye korrupsjon i land Norge samarbeider med

Korrupsjonsindeksen viser også at det er mye korrupsjon i mange av landene Norge samarbeider med.

– Det gjelder både i land der norsk næringsliv operer og utviklingsland som mottar norsk bistand, sier generalsekretær Guro Slettemark i Transparency International Norge til NTB.

Norge havner altså på sjetteplass, fem poeng bak Danmark og New Zealand. Hva skal til for at Norge skal komme på linje med de to landene?

– Det er et spørsmål jeg ofte får, og som det er vanskelig å svare på. Men jeg tror vi fremdeles har en del igjen å gjøre i norsk kommunesektor. Det er viktig at både offentlige og private virksomheter etablerer robuste antikorrupsjonsprogram, sier Slettemark.

– Populisme hindrer kamp mot korrupsjon

Transparency International mener kampen mot korrupsjon blir vanskeligere etter hvert som populistiske bevegelser i vestlige land vinner terreng.

– I land med populistiske eller eneveldige ledere ser vi ofte at demokratiet forvitrer, samt et urovekkende mønster der man forsøker å bryte ned sivilsamfunnet, begrense ytringsfriheten og svekke domstolenes uavhengighet, sier leder for Transparency International (TI), José Ugaz.