Skatteetaten vil ha tilgang til Panama-dokumentene

I en pressemelding opplyser Skatteetaten at de har opprettet dialog for å få tak i dokumentene som er lekket fra et advokatfirma i Panama.

Skattedirektør Hans Christian Holte sier at etaten har opprettet en dialog gjennom internasjonale samarbeidsfora for å få tilgang til Panama-dokumentene.

Søndag kveld kunne Aftenposten avsløre at den statseide storbanken DNB har lagt til rette for at kunder kunne skjule pengene sine i skatteparadiset Seychellene og unngå skatt – dersom de ønsket dette.

Jobber for å få tilgang til dokumentene

Nå opplyser Skatteetaten i en pressemelding at de har opprettet dialog gjennom etablerte, internasjonale samarbeidsfora for å få tilgang til dokumentene.

Lekkasjen er tidenes største og 1500 ganger så stor som Wikileaks. Panama Papers består av over 11 millioner hemmelige dokumenter fra en tidsperiode på nesten 40 år.

– Saker som dette demonstrerer hvilke utfordringer som ligger i hemmelighold og hvor viktig det er å etablere utveksling av opplysninger på tvers av landegrenser, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

Les også

Finanspolitikere om DNB-avsløringen: «En skam» «En skandale» «Har bevisst lagt til rette for skatteunndragelse»

Finanstilsynet vil be om redegjørelse

Finanstilsynet har i en kommentar til Aftenposten opplyst om at de vil be om en redegjørelse fra berørte bankers styrer for de forhold som er kommet frem i Aftenpostens avsløringer.

– Norske banker skal ikke legge til rette for ulovlig virksomhet, som skatteunndragelser. Det gjelder også bankenes virksomhet som drives i datterselskaper eller filialer i andre land, sier direktøren i Finanstilsynet, Morten Baltzersen til Aftenposten.

Han understreker at det er finanstilsynet i Luxemburg som fører direkte tilsyn med virksomheten i norske bankers datterselskap i Luxemburg.

— Det norske finanstilsynet har tilsynsansvaret for norske bankkonsern, som også omfatter tilsyn med at konsernet har tilfredsstillende styring og kontroll med hele konsernets virksomhet, sier han.

Baltzersen sier at Finanstilsynet også vil ta opp saken med finanstilsynet i Luxemburg, innenfor rammen av det europeiske tilsynssamarbeidet.

LYDFIL: DNB sendte rike nordmenn til skatteparadis. Lytt til saken her:

Myndighetene over hele verden reagerer

Frankrikes president François Hollande varsler etterforskninger og rettssaker etter lekkasjen av «Panama Papers» om bruk av skatteparadiser.

– Det er gode nyheter at vi blir kjent med disse avsløringene, fordi det vil bringe inn skatteinntekter fra dem som har svindlet, sa presidenten mandag.

– Så jeg takker varslerne og pressen som har tatt tak i dette. Jeg har ingen tvil om at etterforskerne er klare og venter på å granske disse dokumentene.

Både svenske og britiske skattemyndigheter forsøker nå å få tak i Panama-dokumentene, ifølge flere internasjonale aviser.