Økonomi

Telenor får sterk kritikk i Vimpelcom-rapport

Tidligere konsernsjef i Telenor, Jon Fredrik Baksaas, er en av toppene i selskapet som får kritikk i Deloittes rapport. Baksaas kritiseres for å ha informert styret for sent om bekymringsmeldinger om korrupsjon i Vimpelcom. Foto: Bøe, Torstein

I rapporten fra advokatfirmaet Deloitte blir Telenors håndtering av bekymringsmeldinger om korrupsjon i Vimpelcom sterkt kritisert. Nersten ikke til å tro, sier Aps Martin Kolberg.

  • Ntb

Granskerne i advokatfirmaet mener både konsernsjef, styret og næringsministeren ble informert altfor sent, skriver Dagens Næringsliv som har fått tilgang til rapporten.

Det er ventet at rapporten, som Telenor selv har bestilt, legges frem fredag.

I februar innrømmet Vimpelcom bestikkelser til Usbekistans presidentdatter, og vedtok en bot på 795 millioner dollar.

Siden novemberhar Deloitte gått gjennom den norske telegigantens håndtering av sitt eierskap i Vimpelcom og av korrupsjonssaken.

  • Vimpelcom inngår forlik i korrupsjonssake

Ventet med å varsle

Fra 2011 varslet en Telenor-ansatt gjentatte ganger om bekymringsfulle korrupsjonsmistanker knyttet til Vimpelcoms investering i Usbekistan, men uten at dette nådde frem til konsernsjef og styre.

I sin gransking har Deloitte identifisert en rekke hendelser der sentrale Telenor-topper burde ha sørget for at bekymringsmeldingene ble tatt videre.

Flere i Telenors konsernledelse blir kritisert, blant annet tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas.

Mens Baksaas først ble informert om advarslene i mars 2014, ble styret informert først i desember samme år. Så sent som i oktober 2015 fikk næringsminister Monica Mæland vite om bekymringsmeldingene.

— Helt uvirkelig

På Stortinget tror Aps Martin Kolberg, lederen av kontroll- og konstitusjonskomiteen, nesten ikke sine egne ører.

- Deloitte-rapporten bidrar til å understreke alvoret i saken. Hvis opplysningene stemmer, er dette nesten ikke til å tro, sier Kolberg til samme avis.

Han fastslår at rapporten vil bli lest med «meget stor interesse når den frigjøres», og at konklusjonene det vises til indikerer at det var riktig av komiteen å kalle inn til høring i saken.

Komitékollegene Michael Tetzschner (H) og Per Olaf Lundteigen (Sp) bruker formuleringer som svært alvorlig, ufattelig og helt uvirkelig om Telenors opptreden i saken.