Telenor får sterk kritikk i Vimpelcom-rapport
I rapporten fra advokatfirmaet Deloitte blir Telenors håndtering av bekymringsmeldinger om korrupsjon i Vimpelcom sterkt kritisert. Nersten ikke til å tro, sier Aps Martin Kolberg.
Tidligere konsernsjef i Telenor, Jon Fredrik Baksaas, er en av toppene i selskapet som får kritikk i Deloittes rapport. Baksaas kritiseres for å ha informert styret for sent om bekymringsmeldinger om korrupsjon i Vimpelcom. Foto: Bøe, Torstein
- Ntb
Granskerne i advokatfirmaet mener både konsernsjef, styret og næringsministeren ble informert altfor sent, skriver Dagens Næringsliv som har fått tilgang til rapporten.
Det er ventet at rapporten, som Telenor selv har bestilt, legges frem fredag.
I februar innrømmet Vimpelcom bestikkelser til Usbekistans presidentdatter, og vedtok en bot på 795 millioner dollar.
Siden novemberhar Deloitte gått gjennom den norske telegigantens håndtering av sitt eierskap i Vimpelcom og av korrupsjonssaken.
Ventet med å varsle
Fra 2011 varslet en Telenor-ansatt gjentatte ganger om bekymringsfulle korrupsjonsmistanker knyttet til Vimpelcoms investering i Usbekistan, men uten at dette nådde frem til konsernsjef og styre.
I sin gransking har Deloitte identifisert en rekke hendelser der sentrale Telenor-topper burde ha sørget for at bekymringsmeldingene ble tatt videre.
Flere i Telenors konsernledelse blir kritisert, blant annet tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas.
Mens Baksaas først ble informert om advarslene i mars 2014, ble styret informert først i desember samme år. Så sent som i oktober 2015 fikk næringsminister Monica Mæland vite om bekymringsmeldingene.
— Helt uvirkelig
På Stortinget tror Aps Martin Kolberg, lederen av kontroll- og konstitusjonskomiteen, nesten ikke sine egne ører.
- Deloitte-rapporten bidrar til å understreke alvoret i saken. Hvis opplysningene stemmer, er dette nesten ikke til å tro, sier Kolberg til samme avis.
Han fastslår at rapporten vil bli lest med «meget stor interesse når den frigjøres», og at konklusjonene det vises til indikerer at det var riktig av komiteen å kalle inn til høring i saken.
Komitékollegene Michael Tetzschner (H) og Per Olaf Lundteigen (Sp) bruker formuleringer som svært alvorlig, ufattelig og helt uvirkelig om Telenors opptreden i saken.
- Også næringsminister Monica Mæland var i hardt vær i forbindelse med korrupsjonsskandalen: 10 spørsmål næringsministeren nektet å svare på
- Økonomiredaktør Ole Storeng: Telenor mistet gangsynet i Vimpelcom-saken
Flere artikler
Lundteigen leste Vimpelcom-rapport med «Google Translate»
Baksaas klar for ny runde med Telenor-grilling
Økokrim henlegger korrupsjonssiktelsen mot tidligere Vimpelcom-sjef
Jo Lunder kjemper sitt livs kamp. Han får ikke mye hjelp. | Trine Eilertsen
– Statsråden kommer veldig bra ut av høringen
6 viktige grunner til at Telenor-sjef Sigve Brekke er i hardt vær