Økonomi

EU-topp gikk etter snus-skandale

EUs helsekommissær John Dalli går på dagen etter at han er knyttet til et korrupsjonsforsøk som dreier seg om svensk snus.

EUs helsekommissær John Dalli gikk av tirsdag. NTB SCANPIX/REUTERS/Francois Lenoir/ARKIV

 • Ulf Peter Hellstrøm

Det var en full etterforskning igangsatt av EUs antikorrupsjonskontor OLAF som førte til at Dalli valgte å trekke seg med øyeblikkelig virkning. EU-kommisjonen meldte om den dramatiske avgangen utpå dagen tirsdag.

Den avgåtte helsekommissæren Dalli avviser kategorisk at han har gjort noe galt, ifølge Kommisjonen.

Swedish Match

Etterforskningen ble utløst av en klage til Kommisjonen i Brussel fra svenske Swedish Match, som produserer blant annet snus. Sverige har lenge kjempet for å få fjernet forbudet mot snus i store deler av EU.

Etterforskerne i OLAF har knyttet Dalli til en forretningsmann fra Malta som skal ha forsøkt å utnytte sitt bekjentskap med EU-kommissæren til å tjene penger på å påvirke EU-reglene om tobakk, inkludert snus. Også Dalli er fra Malta.

Forretningsmannen tok åpenbart kontakt med Swedish Match og inviterte til en prosess der han mot en klekkelig betaling skulle sørge for at snusforbudet snart var en saga blott.

Han skal ha lokket med at hans kontakter med Dalli skulle bidra til at EU likevel opphever eksportforbudet mot svensk snus.

Klaget til Brussel

Swedish Match gikk ikke inn på handelen og betalte heller intet øre til den maltesiske forretningsmannen. I stedet sendte selskapet av gårde en formell klage til Kommisjonen i Brussel. Og Kommisjonen koblet straks inn etterforskerne i OLAF.

-OLAF-rapporten fant ingen entydige bevis på herr Dallis medvirkning, men anser at han kjente til disse aktivitetene, opplyser Kommisjonen.

Den avgåtte helsekommissæren avviser denne konklusjonen fra etterforskerne.

-Vi fikk en henvendelse som vi oppfattet som troverdig – omat snusforbudet i EU unntatt Sverige var til salgs. Slikt er ikke i hverken vårDNA eller vår kultur, så vi orienterte EU-kommisjonen, sierkommunikasjonsansvarlig Patrik Hildingsson i Swedish Match til Aftenposten.

— En slik hendelse går ut over motivasjonen hos våre folk. Dublir ganske «förbannad», for å si det på godt svensk, sierHildingsson i Swedish Match.

Selskapet mener at EU-kommisjonen hittil har nektet å ta dehelsemessige analysene av virkningene av snus inn over seg.

— Kanskje denne saken kan gi dere litt sympati innad i EU?

— Slikt tør vi ikke spekulere i, sier Hildingsson.

Det svinger for EU

Resultatet av EUs etterforskning er oversendt påtalemyndigheten på Malta, som må avgjøre hvordan de vil følge opp saken, ifølge EU-kommisjonen.

Snus-skandalen i EU dukker opp bare noen dager etter kunngjøringen fra den norske nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland om at EU får Nobels fredspris i år. Kommisjonen understreket i går at etterforskningen har vist at EUs beslutningsprosess ikke er blitt påvirket.

Antikorrupsjonsorganet OLAF i EU har etterforsket 3500 saker siden organet ble etablert i 1999.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Krevde 600 millioner for å fjerne snusforbud i EU

 2. VERDEN

  Snusprodusent tapte i EU-domstolen

 3. NORGE

  Snusprodusent saksøker Staten. Vil ikke godta nøytral innpakking.

 4. KOMMENTAR

  Fasiten i Palme-saken er en stor skuffelse

 5. VERDEN

  Trump utsetter straffetoll-avgjørelse til 1. juni

 6. VERDEN

  Fire døde etter at lastebil kjørte inn i folkemengde i Stockholm