Økonomi

Ryanair stanser billettsalget på alle store ruter fra Rygge

Ryanair forbereder seg på å forlate Moss Lufthavn. Selskapet har stengt billettsalget på alle hovedrutene fra flyplassen fra den 30. oktober.

Ryanair er den totalt dominerende aktøren på Moss Lufthavn Rygge. Nå stanser selskapet billettsalget til de fleste store rutene fra 30. oktober.
  • Knut-erik Mikalsen
    Knut-erik Mikalsen

Dette betyr at det irske lavprisselskapet mener alvor med trusselen om å legge ned sin base Østfold-flyplassen, hvis den nye flypassasjeravgiften blir innført.

Selskapet har, i likhet med resten av luftfartsbransjen, kjempet med nebb og klør mot den nye flypassasjeravgiften på 80 kroner.

Ryanair har sagt at man vil legge ned basen på Rygge og halvere antall ruter på flyplassen hvis avgiften innføres. Selskapet mener at avgiften påfører dem en ekstrautgift på 50–60 millioner kroner i året. Den belastningen er ikke Ryanair villig til å ta.

Avinor:

Les også

Flyavgiften vil flytte nye ruter til Sverige og Danmark

Disse rutene er stengt for bestillinger

Nå vises konsekvensen av et slikt standpunkt i bestillingssystemet hos Ryanair:

Fra 1. november er det ikke lenger mulig å bestille billetter på selskapets hovedruter til London Stansted, Dublin og Edinburgh. Dette er ruter med den høy frekvens og med et høyt antall reisende. I andre markeder utenfor Norge er det allerede full tilgang til å kjøpe billetter neste vinter. Ikke i Norge.

Spesielt ville rutene til London og Dublin under normale omstendigheter ligget ute for salg gjennom hele kommende vintersesong, fordi etterspørselen er høy gjennom hele året.

Også flere av selskapets polske ruter, til Warszawa, Gdansk, Poznan og Wroclaw, er stengt for nye bestillinger. Også disse er relativt trafikktunge ruter. Ryanair har generelt sett et godt marked til polske destinasjoner fra Rygge.

Videre er rutene til byer som CharleroiVilnius, Riga, Tallinn og Charleroi-flyplassen utenfor Brussel heller ikke åpne for salg.

Ryanair: – Skjer som følge av flyavgiften

Ryanairs salgs— og markedssjef i Skandinavia og Baltikum, nordmannen Hans Jørgen Elnæs bekrefter overfor Aftenposten at selskapet nå har stengt for muligheten til å kjøpe billetter etter 1. november på en hel rekke ruter.

— Dette skjer som følge av den nye flyavgiften. Hvor omfattende rutetilbudet vårt blir fra Rygge kommende vinterprogram vil være avhengig av om avgiften blir innført. Den vil gjøre det vanskelig for små uavhengige flyplasser å slåss mot statlige Avinor, og dermed sette norske jobber i fare, skriver Elnæs i en epost.

— Vi kan ikke kommentere denne situasjonen på annen måte enn at vi må konstatere at selskapet har sagt opp baseavtalen fra 1. november hvis avgiften kommer. Det er fortsatt tid til å legge inn disse reisemålene inn igjen for salg i vintersesongen. Hva som skjer, er det bare Ryanair selv som vet svaret på, sier markedssjef Silje Thoresen på Moss lufthavn Rygge til Aftenposten.

Begrenset rutetilbud

Det har de senere dagene vakt en viss oppsikt at Ryanairhar lagt inn nye ruter fra Rygge også etter 1. november, bl.a. til Gran Canaria og Tenerife. Dette er blitt tatt som et tegn på at selskapet likevel vil satse videre på Østfold-flyplassen.

Imidlertid har ikke Ryanair sagt at de skal legge ned alle ruter fra Rygge, men kutte antallet til det halve.

Derfor vil selskapet fortsatt være å se på Rygge også etter 1. november – hvis flyplassen er i drift – men da med et svært begrenset rutetilbud.

Les også

Denne ferieformen kan spare deg for tusener

Dette skjer når baseflyene forsvinner

Trafikken vil i så fall bli så mye redusert at Rygge-ledelsen har sagt at den da vil snu dagens overskudd til så store underskudd at den ikke vil være mulig å drive videre.

At de fire baseflyene forsvinner, betyr også forverrede rutetider:

Siden flyene står parkert på Rygge om natten, starter rutene ut fra Moss om morgenen. Når basen blir lagt ned, starter rutene derimot på destinasjonene i utlandet og flyr inn til Rygge og snur der.

På lufthavnen har man ikke gitt opp håpet om et fortsatt liv:

— At regjeringen har besluttet å utsette avgiften fra 1. april til 1. juni som følge av innsigelsene fra ESA om mulig ulovlig statsstøtte, gjør oss optimistiske og øker troen på at den aldri blir noe av, sier Thoresen.

Les også

  1. Flyreisende tvinges til å betale dobbel flyavgift

  2. Flere ruter kuttet på Torp, avgift kan stenge Rygge

  3. Svenskene vil gjøre Oslo til flyjumbo i Skandinavia