Davos-eliten måler helsen sin

DAVOS (Aftenposten): Hvordan er formen din på morgenkvisten? Hva gjør du galt? Den personlige helsen er blitt trend på høyeste nivå blant elitene på World Economic Forum i Davos.

Bernard Tyson med det digitale armbåndet som skal gi deg svar på din egen helsetilstand - i hvert fall hvcis du er litt motivert selv, som han sier.

Hundrevis av deltagere i den sveitsiske fjellbyen går nå rundt med digitale armbånd som skal måle hvor langt du går, hvordan du sover og helst hva slags mat du nyter.

Resultatene av dette «helseinitiativet» på en av verdens mest prestisjetunge konferanser blir samlet og presentert mot slutten av konferansen, i anonymisert form. Da får vi svaret på om noen av de rikeste og mest innflytelsesrike menneskene i verden også har en helsetilstand som står i stil med bankkontiene.

Vet mer om bilen

Bernard Tyson fra California gliser under sin lue og roser de nye appene og dingsene som skal hjelpe mennesker til å leve bedre og sunnere. Han har brukt armbåndet fra teknologiselskapet Jawbone i San Francisico en stund allerede.

— Du bør vite like mye om kroppen din som om bilen din. Tenk hvor mye du får vite om bilen med enkle håndgrep. Du får vite tilstanden i dekkene, oljetrykket, innholdet i bensintanken og alt mulig annet. Slik bør du få data om din kroppslige balanse også, mener Tyson, som selv tilhører den amerikanske helsesektoren. Hans selskap Kaiser Foundation Health Plan har pasientdata om 9,3 millioner mennesker i sine databaser.

- Men hva med å samle alle mulige data om enkeltpersoner fra apper og sykehus i en tid da vi allerede drøfter virkningene av de amerikanske overvåkingsprogrammene fra NSA og andre?

— Privatsfæren har førsteprioritet og må ikke bli innskrenket, ingen tvil om det. Men samtidig: Tenk på fastlegen din, som vel bør ha så mye relevant informasjon som er mulig innenfor disse grensene? Hva du spiser og hva slags mosjon du får har stor betydning for din helse, mener Tyson.

Del på Facebook

Svenske Jörgen Nordin i Jawbone forteller at dataene fra det digitale helsearmbåndet om trim, nattesøvn og mat (som du kan mate inn med strekkode eller manuelt) også kan deles med dine venner på sosiale plattformer som Facebook, hvis du er interessert.

— Bare prøv, og du vil se at hvis du kommer til en flyplass, unngår du de rullende fortauene slik at du kommer opp i dine tilmålte skritt hver dag. Slikt virker, mener Nordin.

På en stor skjerm i kongressenteret i World Economic Forum vil deltagerne bli holdt informert om hvor store avstander deltagerne har lagt bak. Men alt skjer i anonymiserte former.

Avdelingsleder Eva Jane-Llopis i World Economic Forum mener at helse er blitt en viktig trend, særlig blant mennesker i den rike del av verden.

— Bare på denne konferansen i Davos har vi 25 paneldebatter om helsespørsmål. Folk er opptatt av slike spørsmål, som utfyller dagsordenen ved siden av de store spørsmålene om økonomiske kriser og klima, sier Jane-Llopis.

Fedme og diabetes er på full fremmarsj i India og Kina. Det er ikke bare de rike landene som er bekymret for utviklingen, mener hun.