Økonomi

En av Norges største eksportsuksesser selges til Kina

Jan Petter Ekornes (1942–2008) var i to perioder konsernsjef i møbelselskapet, og tok den ikoniske stressless-stolen ut i verden.
Kinesiske Qumei Home Furnishing Group ønsker å kjøpe det norske møbelkonsernet Ekornes ASA, og et enstemmig Ekornes-styre anbefaler aksjonærene å akseptere tilbudet. På bildet grunnlegger og styreleder i Qumei, Ruihai Zhao og konsernsjef i Ekornes, Olav Holst-Dyrnes. Foto: Geir B Srisoi / Ekornes / NTB scanpix

Det kinesiske selskapet Qumei Home Furnishing har lagt inn bud på møbelkonsernet Ekornes forutsatt at det får et flertall av aksjene. Styret anbefaler salg.

  • og NTB
  • Carl Alfred Dahl
    Nyhetsleder

Styret i Ekornes anbefaler aksjonærene å akseptere budet fra kinesiske Qumei Home Furnishing på 139 kroner per aksje, går det fram av en pressemelding fra Ekornes onsdag morgen.

Budet innebærer at møbelkonsernet verdsettes til 5,1 milliarder kroner.

Ved en eventuell overtakelse vil Ekornes fortsette som egen virksomhet med hovedkontor i Sykkylven, heter det videre i meldingen.

Aksjen steg

Qumei er et selskap som driver med hjemmeinnredning. Selskapet er registrert på Shanghai-børsen og har mer enn 850 forretninger og møbelproduksjon i Kina.

Ekornes er notert på Oslo Børs. Da børsen stengte tirsdag, ble aksjen solgt for 118 kroner. I den tidlige handelen tirsdag gikk aksjekursen rett til værs før den falt noe tilbake igjen. Mot slutten av dagen tok den seg opp igjen og sluttet på 137 kroner, en oppgang på nesten 16 prosent.

Foruten hovedkontoret i Sykkylven har Ekornes produksjon i USA, Vietnam og Thailand. De kjente merkevarene fra Ekornes som Stressless, IMG og Svane vil bli videreført, opplyser selskapet.

Nye muligheter

– Dette vil åpne for helt nye vekstmuligheter for Ekornes. Dersom kjøpet blir gjennomført, vil vi styrke vår tilstedeværelse i det raskt voksende kinesiske markedet. I tillegg til økt markedstilgang i Kina, vil Ekornes også nyte godt av Qumeis inngående kunnskap om kinesiske forbruksvaner, sier konsernsjef Olav Holst-Dyrnes i Ekornes.

Det har vært kontakt mellom partene i et drøyt år, og grunnlegger og styreleder Ruihai Zhao i Qumei sier han har fulgt Ekornes med interesse i mange år.

– Vi legger stor vekt på å videreføre Ekornes' kultur og samarbeidet med de ansatte, og vi har ikke tro på å flytte produksjon av internasjonale merkevarer til Kina, sier Zhao i pressemeldingen.

Hovedaksjonær aksepterer

Hovedaksjonær i Ekornes, det svenske investeringsselskapet Nordstjernen melder onsdag at de aksepterer budet fra den kinesiske interessenten. Nordstjernen har i dag 17,2 prosent av aksjene i Ekornes og har også vervet som styreleder selskapet.

– Ettersom vi anser at budet er attraktivt både for Ekornes og for aksjeeierne har Nordstjernen besluttet å gi vår støtte med en forhåndsaksept av buet på 139 kroner per aksje, sier administrerende direktør Tomas Billing i Nordstjernen.

Ekornes’ suverent mest kjente produkt, er stressless-stolen, som først ble lansert i 1971. Siden har den solgt i mange millioner utgaver, og nesten alt salg går nå ut av landet.

Ekornes og de kinesiske kjøperne avholder felles pressekonferanse i Sykkylven onsdag klokken 12.

Ekornes-konsernet har fem fabrikker i Norge, to fabrikker i Vietnam, én i USA og en i Thailand.

Ekornes-aksjen handles på Oslo Børs, og er opp 40 prosent det siste året. Onsdag morgen steg aksjen 15,4 prosent.

Største eier i dag er det svenske investeringsselskapet Nordstjernan AB, som eies av Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelser og familiene Ax:son Johnson, von Platen og Cronstedt.

Nummer to på Ekornes’ aksjonærliste er Folketrygdfondet.

Les mer om

  1. Sykkylven
  2. Ekornes
  3. Møbler
  4. Eksport