Økonomi

«Brexit vil først og fremst svi for britene selv»

OSLO/DAVOS (Aftenposten): Britene har nå to år på seg til å få i stand en ny handelsavtale med EU. «Hard Brexit» kan bety at EU blir vrange i forhandlingene.

Britene går i retning av «Hard Brexit». De går ut av det indre markedet og vil trenge en ny handelsavtale med EU.
 • Sigurd Bjørnestad
  Journalist
 • Øystein Kløvstad Langberg
  Europa-korrespondent

– Vi vet ikke hvilken avtale Storbritannia vil få med EU og vi vet ikke hvor lang tid det vil ta å få den.

Sjeføkonom Kjetil Olsen i meglerhuset Nordea Markets synes det er vanskelig å spå i detalj om britenes videre ferd bort fra EU.

– Men EU har signalisert en hard linje overfor Storbritannia. Brexit vil først og fremst svi for britene selv, sier han.

Påvirker ikke oljen vi selger

Ifølge Olsen står Storbritannia for rundt 8 prosent av Norges eksport.

– Mye av dette er olje og gass. Her vil Brexit bety lite. For olje er det et internasjonalt marked med internasjonale priser. Gassavtalene er inngått for lenge siden og de blir ikke påvirket, sier han.

Men han peker på fisk som en sektor som kan bli påvirket av Brexit. Her er imidlertid prisene og etterspørselen ute i verden meget god og lakseoppdretterne tjener store penger.

Brexit i Davos

Ikke alle deler vurderingen om at Brexit vil svi for britene:.

Donald Trump fikk mye kritikk da han gikk og ut støttet britenes exit fra EU. Han har flere ganger uttalt seg kritisk til unionen.

I Davos, under World Economic Forum, fikk Anthony Scaramucci, en hedgefondforvalter som nå er blitt en av Trumps nye rådgivere, spørsmål om Storbritannias økonomiske fremtid etter Mays tale tirsdag.

– Det er to land i verden jeg ikke ville veddet imot, og det er USA og Storbritannia. London var den finansielle hovedstaden i Europa 500 år før EU, og min følelse er at det vil være en svært viktig by om 500 år også. Det er så mange kulturelle, geografiske og juridiske grunner til det, sier Scaramucci til pressen i Davos.

Han peker på at ekspertene foreløpig har tatt feil om effektene fra Brexit.

– Den etablerte sannheten var at det ville bli en katastrofe for økonomien og at børsen ville stupe. Og vi vet at det er det motsatte som har skjedd, sier han.

Carl Bildt: Britene fattigere

En som er langt mindre positiv er Sveriges tidligere stats- og utenriksminister Carl Bildt. Han peker på at Brexit allerede har fått konsekvenser.

– Britene er blitt mye fattigere fordi pundet har falt kraftig, og det er beklagelig at de nå legger seg på denne linjen. Vi ønsker jo at de skal være så nære oss som mulig, sier Bildt til Aftenposten i Davos.

Han mener det vil ta lang tid å oppnå visjonen om et ”globalt Storbritannia” slik May ønsker.

– Aller først må hun komme opp på nivå med EU, som allerede har et trettitalls handelsavtaler med store deler av verden. De mister de nå.

Lavere vekst påvirker Norge

NHOs sjeføkonom Øystein Dørum sier virkningen for Norge vil komme på to plan.

– For det første vil lavere økonomisk vekst i Storbritannia bety lavere etterspørsel rettet mot norske eksportører. For det andre vil det kunne oppstå særlige effekter knyttet til britenes overgang fra EU-regler til en eventuelle ny handelsavtale, sier han.

Dørum sier Storbritannia er en av Norges viktigste handelspartnere.

– Men britenes produksjon og handel vil fortsatt vokse. Det er derfor ikke snakk om nedgang i handelen, men heller lavere vekst, sier NHOs sjeføkonom.

Sjeføkonom Kjetil Olsen, Nordea Markets.

Svak smitte på EU

Olsen i Nordea tror ikke smitten av Brexit inn i EU-landenes økonomi blir stor. Britene selv må bære den største byrden av Brexit.

– Storbritannias økonomi vil utvikle seg svakere på grunn av bruddet med EU, sier han.

Statsminister Theresa May vil starte den formelle prosessen overfor EU i mars.

– Da har de to år på seg for å få en ny avtale med EU, men EU kan beslutte å forlenge fristen. Hvis de ikke blir enige om en ny handelsavtale, er det reglene i Verdens handelsorganisasjon WTO som vil gjelde, sier Olsen.

Britenes muligheter

Seniorforsker Arne Melchior ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) er ekspert på handelsavtaler.

Han definerer ytterpunktene i britenes muligheter slik:

 • Britene får en avtale som ligner på EØS, det vil si at britiske varer og tjenester får tilnærmet fri adgang til EUs indre marked.
 • EUs ytre tolltariffer vil gjelde for Storbritannia. Disse er regulert innenfor rammen av WTO. Britene havner da i bås med USA, Kina og andre land om ikke har handelsavtaler med EU.

Melchior sier EU har handelsavtaler med over 50 land utenfor Vest-Europa.

– Sannsynligvis blir britene og EU enige om en avtale, men det kommer til å bli langvarige og vanskelige forhandlinger, sier han.

Sjeføkonom Øystein Dørum, NHO.

Handelsavtalen blir stiv

Også Dørum legger WTO-reglene i bunn for britenes handel i fremtiden.

– Så kan britene forhandle frem sin egen handelsavtale med EU, slik Sveits og Canada har det. I slike avtaler vil det ikke være fri flyt av arbeidskraft, finansnæringen vil kunne møte hindringer og avtalen vil være statisk, sier Dørum.

«Statisk» betyr at alle regelendringer som kommer i EUs indre marked ikke automatisk blir en del av handelsavtalen.

– Dette må forhandles inn i hvert enkelt tilfelle. Derfor vil det oppstå en usikkerhet i britisk næringsliv knyttet til om de vil få samme konkurransevilkår som bedriftene i EU, sier Dørum.

Svekket pund hjelper

Pundet har svekket seg mye siden folkeavstemningen om Brexit i fjor sommer.

– Det er et tegn på at markedene venter dramatiske konsekvenser av Brexit. Samtidig har det svekkede pundet styrket Storbritannias konkurranseutsatte næringer det siste halvåret. Derfor har økonomien gått ganske bra etter Brexit, sier Olsen.

Sterkere pund

Men tirsdag gikk det motsatt vei: Pundet styrket seg etter Mays tale. Det lå tirsdag ettermiddag an til å styrke seg med 2,5 prosent overfor dollar.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters er dette den største styrkingen på én dag siden 2008.

Sjeføkonom Olsen i Nordea tror det kommer av at May i talen sa at Parlamentet skal behandle en fremtidig handelsavtale med EU.

– Mye av talen var lekket på forhånd. Nyheten var at en avtale skal innom Parlamentet. Markedet forventer at dette har en modererende effekt i retning av en mykere Brexit. Dette styrker pundet, selv om usikkerheten her er stor, sier Olsen.

Les også

 1. Den britiske statsministerens Brexit-tale sprer engstelse på verdens børser

 2. Pundet stuper etter varsel om en mulig «hard brexit»

 3. Paris håper å bli det nye London etter brexit

Les mer om

 1. Theresa May
 2. Brexit
 3. Økonomi
 4. Storbritannia
 5. Nordea