OPECs kutt i oljeproduksjonen er ikke nok for å øke oljeprisen

Saudi-Arabia og de andre OPEC-landene kuttet produksjonen for å øke prisen, men signaler om mulig økt amerikansk produksjon skremmer markedet.

Russlands energiminister Alexander Novak og Saudi-Arabias oljeminister Khalid Al-Falih etter at man i fjor vedtok å redusere oljeproduksjonen.
  • Alf Ole Ask

For ett år siden var oljeprisen rundt 35 dollar, nå er den 55 dollar pr. fat. Men håpet om en høyre pris virker høyst usikker.

De store oljeeksportørene trenger høyere oljepris. Medlemmene i Organisasjonen av oljeeksporterende land (OPEC) sammen med Russland, skal ifølge avtalen fra november kutte produksjonen med 1,8 millioner fat pr. dag i første halvår 2017.

Tall fra OPEC viser at de gjør det. Men dette er ikke nok til å øke oljeprisen, blant annet fordi man nå venter mer olje fra USA.

Sjeikene holder løftet

OPECs viktigste medlem, Saudi-Arabia, er ett av de landene i verden som er mest avhengig av oljeinntekter.

Saudierne gjennomgår nå en hestekur for å bli mindre avhengig av oljeinntekter.

Ifølge en rapport fra den norske ambassaden i Riyadh falt landets oljeproduksjon til 9,9 millioner fat pr. dag i januar, ned fra 10,47 millioner i desember.

I OPEC-avtalen forpliktet Saudi-Arabia seg til et gjennomsnitt på 10.058 fat pr. dag, og er i så måte godt i rute til å overholde avtalen, ifølge ulike observatører, skriver ambassaden.

Teknisk sett er det vanskelig å treffe helt med dagsproduksjonen, derfor er tallene gjennomsnitt over en viss tid.

Men aktørene i markedet hadde ventet at OPEC skulle følge opp sitt vedtak, derfor førte ikke det til økt pris.

Amerikansk trussel: Skiferolje

Mandag sank den amerikanske referanseoljen West Texas Intermediate (WTI) med 82 cents pr. fat olje. Grunnen til dette er utsiktene til økt oljeproduksjon i USA fra såkalt skiferolje.

Ifølge oljeserviceselskapet Baker Hughes er det nå flere rigger i aksjon og må tilbake til 2015 for å finne lignende tall, skriver Reuters.

– OPECs gode oppfølging er priset inn. Tallene for rigger i USA styrker historien om at en nå ser et comeback for skiferolje, sier oljeanalytiker Frank Klumpp, i den Stuttgart-baserte Landesbank Baden-Württemberg, ifølge Reuters.

Norsks okkel trenger høyere oljepris for å tjene mer penger på felt som Oseberg.

Oljeprisen vil ikke øke?

Slikt er dårlig nytt for den norske kriserammede oljeindustrien som har blødd kraftig i årene med lav oljepris. For ett år siden kostet et fat Nordsjøolje (Brent) 35 dollar, nå omsettes den for 55.

Utsiktene i oljemarkedet får analytikere fra ABN Amro til å bli mer skeptiske og de tviler på at kutt i oljeproduksjonen vil føre til høyere priser. De reduserer sine prisprognoser for første halvår 2017 for Nordsjøolje (Brent). De mente den ville nå 55 dollar fatet, men nå tipper de 50 dollar fatet.

Saudi-Arabia merker kutt

I en oppdatering på sin «World Economic Outlook» for 2017, nedjusterte Det internasjonale pengefondet, IMF, veksten i saudisk BNP fra 2 prosent til 0,4 prosent. I oppdateringen viste man til OPEC-avtalen fra november i fjor, og at kutt i saudisk oljeproduksjon også vil påvirke vekst i økonomien generelt.

Den nyutnevnte saudiske finansministeren, Mohammed Al-Jadaan, svarte i et intervju under World Economic Forum i Davos, at veksten vil være signifikant høyere enn IMFs prognose, og høyere enn 1 prosent.