Økonomi

I år vil Regjeringen ta dobbelt så mye ut av Oljefondet som de satte inn i fjor, spår sentralbanksjefen

I fjor fikk Oljefondet 42 milliarder friske oljekroner inn. I år vil 80 milliarder tas ut, spår fondets sjefer.

Sentralbanksjef Øystein Olsen presenterte oljefondets årsrapport for 2015 i Oslo onsdag.
  • Lorns Bjerkan

– Jeg er ikke overrasket over uttaket. Vi har sett at oljepris og oljeinntekter har gått kraftig ned, sier Øystein Olsen, Norges Bank-sjef og styreleder i Oljefondet, til Aftenposten.

I januar ble detfor aller første gang tatt penger ut av Statens pensjonsfond utland, populært kalt Oljefondet. Da ble 6,7 milliarder kroner overført til Siv Jensen og Finansdepartementet.

  • I 2014 hadde Oljefondet en avkastning på 7,6 prosent: I fjor ble det mer enn halvert

Avhenger av oljepris

Før året er omme, anslår Olsen at det totalt er tatt ut 80 milliarder fra Oljefondet. Anslaget han kom med under årstalen for en knapp måned siden står han fast ved overfor Aftenposten.

— Anslaget er basert på dagens oljepriser og andre ting som påvirker dette. Det blir neppe akkurat 80 milliarder, så treffsikker er jeg ikke, sier han.

Olsen påpeker også at uttaket på 6,7 milliarder stemmer godt overens med anslaget, hvis det vil tas ut like mye hver måned resten av året.

– 2016 kan være et skifte

Siden oppstarten har Oljefondet kun blitt tilført penger. De siste ti årene har i gjennomsnitt 230 milliarder kroner strømmet fra oljevirksomheten i Nordsjøen og inn i forvaltningsavdelingen Norges Bank Investment Management (NBIM, uttalt "enn-bim") på Bankplassen i Oslo.

Derfra har NBIM-sjef Yngve Slyngstad og hans forgjenger Knut Kjær kjøpt aksjer, obligasjoner og eiendom for en knapp milliard kroner – hver arbeidsdag. I fjor lå overføringen på 42 milliarder, som var det laveste dette årtusenet. Nå er sentralbanksjefen usikker på om fondet noen gang igjen vil få friske penger på bok.

– 2016 kan være et skifte. Det kan være en stund til vi igjen opplever tilførsel, hvis oljepengebruken på statsbudsjettet fortsetter å øke. Med oljepris på dagens nivå vil det være en stund til, men oljeprisen kan jo svinge kraftig opp igjen for det vi vet. Da vil bildet endre seg, sier han.

– Så du føler deg sikker på at Oljefondet vil tilføres penger igjen?

– Det har jeg ingen synspunkt på. Det er usikkert, sier Olsen.

Les mer om Oljefondets eiendomsinvesteringer her:

Les også

  1. Nå kjøper Norge eiendom for én milliard i uken

  2. Eiendomskonger skal hjelpe Oljefondet med å bruke milliarder i utlandet

– Avkastningen viktigere

Men selv om penger tas ut, genererer fondet inntekter i form av utbytte fra aksjeselskaper de eier.

– De betaler i størrelsesorden tre prosent i året. Også har vi kuponger på renteinvesteringer, så vi genererer nesten 200 milliarder i løpet av året. Hvis uttrekkene fremover er lik de 6,7 milliardene, så blir det cirka 80 milliarder. Dermed har vi 120 nye milliarder å kjøpe for i året, sier Yngve Slyngstad, leder av Oljefondet.

Men på grunn av at fondet ikke vil oppleve samme tilførsel av penger som tidligere, påpeker Olsen at avkastningen av fondet i fremtiden blir stadig viktigere for norsk økonomi. I fjor bleavkastningen mer enn halvert, sammenlignet med året før.

– Det er i turbulente tider vi ikke bør tenke kortsiktig. Investeringer bør skje skrittvis og kunnskapsbasert, med høy langsiktig avkastning til akseptabel risiko, sa Olsen da han onsdag la frem årsrapporten til Oljefondet.

  • Interessert i politikk? Her er ukens Aftenpodden. Hør og abonner via Itunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk:

Les mer om

  1. Statens pensjonsfond utland