Nå kan du bli medeier i Linie-akevitt, populære rødviner og Gammel dansk

Arcus, som tidligere var en del av Vinmonopolet, planlegger børsnotering.

Linie Akevitt er et av produktene som nå kan bli med på børsnoteringen om Arcus gjennomfører intensjonene sine.

Akevittene Linie og Gammel Opland kan bli en del av Oslo Børs om brennevinsselskapet Arcus får gjennomført planene sine. De planlegger nå å søke om notering på Oslo Børs.

Arcus ble skilt ut fra Vinmonopolet i 1996 og eies i dag 83 prosent av det svenske investeringsselskapet Ratos. Dette selskapet kjøpte i september også hagesenterkjeden Plantasjen.

I pressemeldingen skriver Arcus at de har hatt omsetningsvekst 17 år på rad og siden 2005 har den årlige omsetningsveksten i gjennomsnitt vært 11 prosent.

Kjøpte Gammel Dansk

Da halvårsrapporten ble lagt frem nå i sommer, skrev E24.no at salget økte med over åtte prosent sammenlignet med første halvår i fjor, fra 1077 til 1167 millioner kroner. Det holdt til å snu bunnlinjens fortegn, fra 26 millioner i underskudd til 22 millioner i overskudd før skatt.

I dag er Arcus den største importøren av vin i Norge, nest størst i Sverige og tredje størst i Finland.

I tillegg er Arcus den største brennevinsprodusenten i Norge, og etter overtagelsen av Aalborg-akevittene og Gammel Dansk i 2013, er Arcus nest størst også i Danmark.

– Sammen med Arcus-teamet er jeg entusiastisk med tanke på våre videre vekstmuligheter, og ser frem til å ønske nye aksjeeiere velkommen gjennom den planlagte børsnoteringen, sier Michael Holm Johansen, styreleder i Arcus.

450 vinagenturer

I tillegg til akevittene og spriten, står vin for 57 prosent av selskapets inntekter. Datterselskaper i Sverige, Norge og Finland forvalter tilsammen 450 vinagenturer fra hele verden. I tillegg utvikler Arcus egne merkevarer på vin, blant annet Norges mestselgende rødvin hittil i år; Falling Feather.

Forretningsområdet brennevin utgjør rundt 33 prosent av inntektene og inkluderer Arcus' portefølje av ikoniske merker som Linie, Gammel Opland, Gammel Dansk og Aalborg-akevittene.

Forretningsområdet distribusjon (Vectura), som står for de resterende 10 prosent av inntektene, distribuerer alkoholholdige drikker til hele Norge, både for Arcus og andre importører.

Les også: