Økonomi

Han mottok millionbestikkelser fra Yara. Nå er han mistenkt for hvitvasking av flere hundre millioner kroner.

– Jeg var ikke bare et sendebud for faren min, sa den libyske ministersønnen Mohammed Ghanem.

Mohammed Ghane ble i hemmelighet hyret inn som konsulent for Yara i Libya under selskapets forhandlinger med det nasjonale oljeselskapet NOC, der faren var styreleder.
  • Stine Barstad
    Journalist

– Jeg har aldri diskutert denne avtalen eller noen annen avtale med min avdøde far, og han har aldri overført opplysninger av konfidensiell art til meg. Det ville han aldri gjort, på grunn av sin integritet og sitt gode rykte, sa Mohammed Ghanem da han startet sin forklaring i et bevisopptak som ble avspilt under ankesaken mot fire korrupsjonsdømte tidligere Yara-topper fredag.

De fire tidligere Yara-toppene er tiltalt for å ha betalt 1,5 millioner dollar i bestikkelser til Mohammed Ghanem, som er sønnen til den tidligere statsministeren og fungerende oljeministeren under Gadhafis regime i Libya.

Tingretten mente «konsulentavtalen» Yara inngikk med Ghanem junior kun var et skalkeskjul. Betalingen var bestikkelser av faren, som var styreleder i det nasjonale libyske oljeselskapet Yara var i forhandlinger med, mente retten.

Ghanem junior stilte ikke da han var innkalt som vitne i Oslo tingrett. Før ankesaken har lagmannsretten foretatt et bevisopptak som ble spilt av i retten.

I sin forklaring avviste han blankt at avtalen han fikk med Yara hadde noe med faren å gjøre.

– Det er ikke riktig at jeg ikke hadde kvalifikasjoner til å være rådgiver, og at jeg bare var budbringer mellom Yara og min far, sa han.

Han forklarte at han fungerte som rådgiver for Yara i forhandlingene med det nasjonale libyske oljeselskapet. Ifølge Ghanem selv opplyste han hverken faren, som var styreleder i selskapet, eller forhandlingsteamet på Libysk side om at han hadde et betalt oppdrag for Yara. Faren så han kun to-tre ganger i året, sa han, og de diskuterte aldri forretninger.

  • Sentrale Yara- folk ante ingen ting om at Ghanem var hyret inn i Libya: Han var Yaras hemmelige konsulent

Skjulte millionutbetaling

Betalingen til Mohammed Ghanem ble foretatt i mars 2007. Utbetalingen ble gjort av en forretningspartner på vegne av Yara, som senere fikk tilbakebetalt ved at Yara betalte overpris for en rekke båtlaster med ammoniakk.

Kort tid etter at han mottok pengene, overførte han 200.000 dollar til Yaras mangeårige representant i Midtøsten, Zafer Nahawi, ifølge nye bevis som er kommet fram i lagmannsretten.

På spørsmål om hvorfor Ghanem mottok millionbetalingen via et annet selskap enn Yara, svarte han:

– Det var Yaras forslag, så det får du høre med dem om.

Hvitvasking i hundremillionersklassen

Det er ikke bare gjennom avtalen med Yara ministersønnen beskyldes for å berike seg selv. Ghanem, som bor i Bahrain og jobber i First Energy Bank, er nå under etterforskning i Sveits for bestikkelser og hvitvasking av store pengebeløp. Ifølge føstestatsadvokat Bård Thorsen dreier det deg om beløp på flere hundre millioner kroner.

Etterforskningen er del av en internasjonal jakt på pengene som forsvant ut av Libya under styret til Muammar al-Gadaffi. Ifølge Dagens Næringsliv er hundrevis av millioner sluset ut av landet gjennom sveitsiske bankkontoer kontrollert av Mohammed Ghanem, faren og svogeren hans.

Faren, Shukri Ghanem, forlot Libya under den arabiske våren og reiste til Wien. I 2012, kort tid etter at Økokrim startet etterforskning, ble han funnet død i en elv. Politiet etterforsket dødsfallet som mistenkelig, men henla saken.

Kontoer i Sveits og selskaper i skatteparadis

Det var en henvendelse fra Økokrim som satte sveitsiske myndigheter på sporet av Mohammed Ghanem. Sporene etter de omstridte betalingene førte Økokrims etterforskere til den sveitsiske banken UBS. Her fant sveitsisk politi en hel rekke kontoer tilhørende Ghanem, som han kontrollerte via selskaper i skatteparadiser.

– Jeg kan bekrefte at statsadvokaten i Sveits åpnet etterforskning mot Mohammed Ghanem 30 mars 2012 med mistanke om hvitvasking og bestikkelser av utenlandske tjenestemenn. Etterforskningen pågår, skriver kommunikasjonsrådgiver Linda von Burg ved den sveitsiske statsadvokaten i en e-post til Aftenposten.

– Min klient er under etterforskning i Sveits. Han avviser på det sterkeste å ha gjort noe galt, og jeg er sikker på at alle anklager vil bli henlagt, skrev Ghanems sveitsiske advokat Jean-Marc Carnice i en e-post til Aftenposten tidligere i høst.

Slik skal de overbevise juryen om at tingretten tok feil: Her er de fem spørsmålene som Yara-toppene håper kan frifinne dem

Les mer om

  1. Yara
  2. Økokrim