Økonomi

Bahamas Leaks: Ikke første gang Neelie Kroes blir avslørt for hemmelighold

Det var bare så vidt Neelie Kroes ble godkjent som konkurransekommissær for EU.

Tidligere EU-kommissær Neelie Kroes hadde koblinger til selskap i skatteparadis. Hun har også tidligere fått kritikk for sine roller.
 • Nina Selbo Torset
  Journalist
 • Stine Barstad
  Journalist

Den nå pensjonerte, nederlandske politikeren Neelie Kroes satt i styret i et selskap i skatteparadis samtidig som hun var EU-kommissær. Det ble kjent i Aftenposten og en rekke internasjonale medier denne uken i forbindelse med dokumentlekkasjen Bahamas Leaks.

Kroes’ styreverv i selskapet på Bahamas ble aldri oppgitt til EU, på tross av det etiske regelverket som forpliktet henne til det. Den tidligere kommissæren erkjenner at hun burde ha oppgitt styrevervet.

Den tidligere EU-toppen har også tidligere blitt avslørt for hemmelighold og mangel på åpenhet om sine roller.

Les også

Ny lekkasje: Nå kan du søke i informasjon om 175.000 selskaper i skatteparadiset Bahamas

Var lobbyist for våpenprodusent

Da daværende EU-president José Manuel Barroso foreslo Kroes som konkurransekommissær i 2004, ble valget møtt med kritikk av flere av de folkevalgte i EU-parlamentet.

Wall Street Journal kunne nemlig avsløre at Kroes tidligere hadde vært lobbyist for den amerikanske våpenprodusenten Lockheed Martin, men at hun ikke hadde oppgitt det da hun redegjorde for sine interesser.

EUs etiske regelverk krever ikke at kommissærer oppgir lobbyvirksomhet, men Lockheed Martin hadde sterke koblinger til et italiensk selskap som var under etterforskning av EU på den tiden.

Lovet å trekke seg fra saker

Kroes kom dessuten til EU etter flere år i det private næringslivet og hadde en lang rekke styreverv bak seg. EU-parlamentet stilte spørsmål ved Kroes’ habilitet, og hadde også en høring der Kroes måtte svare på kritikken.

Til slutt ble hun godkjent som ny konkurransekommissær, men ikke før hun oppdaterte interesseerklæringen og lovet å trekke seg fra alle EU-saker der hun potensielt kunne være inhabil.

Stefaan De Rynck, en talsmann i EU, sa til Wall Street Journal i 2004 at de aldri hadde hatt en kommisjon-kandidat med så mange forretningsinteresser og potensielle interessekonflikter.

– Utfordringen med å håndtere hennes interessekonflikter er en liten pris å betale mot hennes erfaring, sa han.

Les også

Hun var EU-topp i ti år. Samtidig hadde Neelie Kroes styreverv i et anonymt selskap i skatteparadis.

Professor: - Det er uansvarlig

EU-kommisjonen har foreløpig ikke villet kommentere avsløringen om at Neelie Kroes på ny er avslørt for hemmelighold. Kroes forklarer at hun «antok» at hun ikke lenger var styremedlem i selskapet da hun ble EU-kommissær, men erkjenner at vervet likevel skulle ha vært oppgitt.

Professor Jarle Trondal ved Arena, senter for europaforskning, mener Neelie Kroes burde ha vært «særlig ryddig» i sine interesseerklæringer ettersom hun tidligere er blitt kritisert for mangel på åpenhet.

Trondal synes ikke det er godt nok at en påtroppende EU-kommissær «antar», men ikke sjekker opp, om man er styremedlem i et skatteparadis-selskap.

– Vedkommende må anta at journalister som dere finner ut av dette. Det er grunn til å tro, særlig etter for eksempel Panama Papers, at de kan bli tatt med buksen nede, så de kan ikke anta at det ikke blir oppdaget. Det er uansvarlig, sier han til Aftenposten.

Les mer om

 1. Bahamas Leaks
 2. Bahamas Leaks
 3. Bahamas
 4. EU
 5. EU-kommisjonen
 6. Skatter og avgifter
 7. Skatteparadis