Økonomi

Kronesjokket gir dyrere julegaver og ferie

ta390907_doc6nh893xmuw3zx87m6vj-TzASE9KZkW.jpg

Å handle julegaver i utlandet på nettet eller under shoppingtur til London, Berlin eller andre europeiske byer kan vise seg å bli dyrere enn du har planlagt.

  • Roar Østgårdsgjelten

Hvis den kraftige kronesvekkelsen de siste par dagene fortsetter, kan både julegavene som kjøpes i utlandet og ferieturen bli dyrere.

Da oljeprisen tirsdag vippet under 40 dollar fatet utløste detogså et nytt kronefall. Kronen steg litt i kurs onsdag.Onsdag kostet det 8,72 kroner å kjøpe 1 dollar og 9,54 kroner for 1 euro. Tirsdag var dollarkursen 8,7977 og eurokursen 9,5675.

«Historisk svak krone»

Men kronesvekkelsen og oljeprisfallet er forbigående, mener de to storbankene Nordea og DNBs analytikerkorps.

— Kronen er nå historisk svak. Vi mener den er betydelig underpriset. Når risikoen for en kraftig oppbremsing i norsk økonomi svekkes, kommer kronen til å styrkes, mener DNB Markets sjeføkonom Øystein Dørum.

— På sikt regner vi med en viss normalisering, hjulpet av en stigende oljepris, hevder sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

Han mener Norges Bank vil gjøre alt for å holde kronen svak.

Venter flere rentekutt

De to bankene la onsdag frem nye prognoser for norsk økonomi de nærmeste årene.

Begge bankene venter at Norges Bank kommer med nye rentekutt.

Les også:

Les også

Folk flest bør innrette seg på at renten til boliglån kan gå oppover

DNB mener sentralbanken setter ned styringsrenten, som i dag er 0,75 prosent, allerede på sitt møte i neste uke. Men usikkerheten er stor.

DNB venter også enda et kutt neste år — i september - slik at renten da er satt ned til 0,25 prosent. Det er et litt større rentekutt enn det som er priset i rentemarkedene.

Les også:

Les også

Eurolandene: Senker renten

Nordea regner med to rentekutt neste år.

— I en situasjon med stigende arbeidsledighet og fallende inflasjon vil Norges Bank gå langt for å hindre en markant kronestyrking. Skulle valutamarkedet virkelig snu kan det tvinge frem negative renter også i Norge, skriver Bruce.

Todelt norsk økonomi

De to bankene vurderer vekstutsiktene litt forskjellig.

Mens Nordeas økonomer legger vekt på at god vekst i fastlandseksporten og offentlig etterspørsel vil holde veksten oppe, anslår DNB litt svakere utvikling.

— Sjelden har utviklingen i norsk økonomi vært mer todelt, skriver Nordeas nye sjeføkonom Kjetil Olsen i rapporten.

Det er Olje-Norge og resten av Norge. Ledigheten øker og investeringene faller i oljefylkene.

— Lave renter, offentlig pengebruk og en rekordsvak krone gjør at den tradisjonelle delen av norsk økonomi går greit. Det er langt fra noen

krise i landet som helhet, skriver Olsen.

Flyktningene øker veksten

Men strømmen av flyktninger fører til en kortvarig stimulans i økonomien. Derfor har DNB oppjustert sine anslag for veksten fra 0,9 prosent til 1,2 prosent.

DNB har også laget anslag for strømmen av asylsøkere som kommer hit til landet: 33.000 neste år, 22.000 i 2017 og 11.000 i 2019.

Denne flyktningstrømmen betyr at de offentlige utgiftene øker - mest de første årene - og bidrar til å vekstimpulser i økonomi.

Les også:

Les også

Boligprisvekst for første gang på ti år

I DNBs regnestykke er det lagt til grunn at 2/3 av de som kommer hit som asylsøkere får opphold. 2/3 av dem igjen kommer til å søke arbeide hvilket betyr rundt 24.000 flere i arbeidsmarkedet i løpet av et par år.

— De færrest av dem vil kunne skaffe seg jobb eller kan komme til å fortrenge andre arbeidssøkere, sier sjefanalytiker Kyrre Aamdal.

Høyeste ledighet siden 1995

Dette bidrar etter DNBs analyse til at arbeidsledigheten kommer til å vokse til 5,7 prosent. Det vil i så fall være den høyeste ledigheten siden 1995.

Nordea anslår at ledigheten stiger fra 4,4 prosent i år til 4,8 prosent neste år og 4,9 prosent i 2017.

De to bankene opererer her med to forskjellige ledighetstall. DNB bruker samme beregningsmodell som arbeidskraftundersøkelsen (AKU) til Statistisk sentralbyrå, som registrerer både jobbsøkere og arbeidsledige, mens Nordea bruker Navs modell som registrerer alle som melder seg arbeidsledige ved Nav-kontorene.

Les også

  1. Asylsøkere øker norsk økonomi

  2. Veksten i ledigheten flater ut

  3. Dårligere utsikter for norsk økonomi