Økonomi

Apple-skatt: Full ordkrig mellom USA og EU

Apple-sjefen Tim Cook raser mot EU-beslutningen om å ilegge selskapet en straffeskatt på 120 milliarder kroner i Irland. – Politisk vrøvl, kaller han beslutningen.

Apple-sjefen Tim Cook avviser EU-tall som viser at Apple bare har betalt 0,005 prosent i skatt i Irland.
  • Roar Østgårdsgjelten

Skattesaken mot Apple har utløst en heftig ordkrig mellom Brussel og Washington.

Danske Margrethe Vestager – EU-kommissæren som tirsdag presenterte Apple og Irland for den store skatteregningen - avviser alle anklager fra Apple-sjefen.

«Plyndringstokt»

USAs finansminister Jack Lew anklager EU for urettmessig å forsøke å skattlegge inntekter som inngår i grunnlaget for amerikansk bedriftsbeskatning. Dette er derfor skatteinntekter som skal tilfalle den amerikanske statskassen, hevder han.

Jack Lew (t.v.) har vært en nøkkelmedarbeider for Barack Obama i hele hans presidentperiode.

Politikere i den amerikanske kongressen beskylder EU for å legge ut på plyndringstokt på amerikansk territorium med sitt skattekrav mot Apple, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Les også

EU-krav: Apple må betale 120 milliarder i straffeskatt

Til syvende og sist kan EU-kommisjonens opptreden bidra til å øke det føderale budsjettunderskuddet, påstår amerikanske politikere.

Tilpasser seg nytt regime

Men EU-kommissær Vestager kan ha «kuttet den gordiske knute» med sin beslutning om å pålegge Apple straffeskatten, skriver den amerikanske avisen The Wall Street Journal.

Å skattlegge flernasjonale selskaper, som tjener milliarder av dollar i Europa, men betaler minimalt med skatt, har lenge vært ansett for å være et nærmest uløselig problem, ikke minst fordi EU ikke har en felles skattepolitikk.

Men Vestagers avgjørelse kan vise seg å få raskt gjennomslag på globale selskapers skatteplanlegging.

Krisemøte i Dublin

Utsiktene til å få tilført 13 milliarder euro (120 mrd. kr) i statskassen har skapt et politisk dilemma for den irske mindretallsregjeringen. Dette beløpet tilsvarer rundt 7 prosent av landets statsgjeld.

Regjeringen møttes fredag for å diskutere om den skal følge Apple og anke avgjørelsen i EU-kommisjonen til EU-domstolen eller godta kommisjonens avgjørelse, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Det politiske problemet er en gruppe uavhengig representanter som er avhengig for å sikre regjeringen politisk flertall for sin avgjørelse i nasjonalforsamling.

Finansminister Michael Noonan har sagt at Irland vil motsette seg enhver avgjørelse i Brussel som griper inn i det irske skatteregimet med en selskapsskatt på 12,5 prosent, mens den er på over 20 prosent i de fleste andre EU-land.

Han støtter Apples anke.

Toppsak på toppmøte

Krangelen mellom EU og USA risikerer å overskygge alle andre saker på G20-toppmøtet i Kina i neste uke. Da møtes stats- og regjeringssjefene fra landene med verdens største økonomier i Hangzhou i Zhejiang-provinsen.

Tiltak mot internasjonale skatteunndragelser er ett av temaene på toppmøtet. I fjor ga G20-landene tilslutning til flere forslag for å bekjempe globale selskapers skatteunndragelser, men det er hvert enkelt land som må avgjøre om de skal følge anbefalingene.

Les også

Apple kan risikere norsk skatteregning

Apple-sjef Cook avviser EU-kommisjonens beregninger om at Apple bare betalte i gjennomsnitt 0,005 prosent i skatt i Irland–eller 50 dollar for hver million i inntekter.

«Politisk spill»

– Det er uriktige tall. Jeg vet ikke hvor de kommer fra. Det er ikke sant. Sannheten er at Apple betalte 400 millioner dollar (3,5 mrd. kr) i skatt til Irland, og dette beløpet var basert på lovfestet irsk selskapsskatt på 12,5 prosent, sier Cook til avisen Irish Independent.

Apple hevder å være det selskapet som betalte mest skatt i Irland i 2014.

– I 2014 var vårt skattenivå på verdensbasis 26,1 prosent, sier Cook.

Han hevder Irland er en brikke i et større politisk spill i Brussel som går ut på å harmonisere skattene i hele EU.

Han hevder EU-kommisjonen ikke har grunnlag for å fremme skattekravet og sier han gleder seg til den varslede ankesaken fra regjeringen i Irland.

Flere i EUs søkelys

EU-kommisjonen gransker flere andre skatteavtaler som er inngått mellom EU-land og flernasjonale selskaper.

Det gjelder blant annet nettbokhandelen Amazon.com Inc som har en avtale med Luxembourg om skattlegging av inntekter betalt til konsernets datterselskap i fyrstedømmet. Amazon hevder at selskapet ikke får noen spesialbehandling i Luxembourg.

Les også

Åtte saker der store giganter har måttet punge ut milliardbeløp

EU har allerede pålagt kafékjeden Starbucks Corp. å betalte mer skatt av virksomheten til sitt datterselskap i Nederland, mens hurtigmatkjeden McDonald’s Corp. fortsatt granskes av EU.

EU har også hatt flere saker mot søkemotorgiganten Google for misbruk av markedsmakt.

«En maktkamp»

EU-kommissær Vestager skal møte USAs finansminister Jack Lew i Washington i neste uke.

Danske Margrethe Vestager - statsråd for Radikal Venstre i flere koalisjonsregjeringer med det sosialdemokratiske partiet - fronter EU-kommisjonens skattesak mot Apple og Irland. Hun har vært EU-kommissær i to år.

Saken er i sin kjerne en maktkamp mellom USA og EU om hvem som skal sette standarder–enten det gjelder skatt, privatlivets fred eller finanser–for globale selskaper, skriver den britiske næringslivsavisen Financial Times.

Amerikanske myndigheter anklager Brussel for å være sjalu på suksessrike amerikanske teknologigrupper, skriver avisen.

I fjor anklaget president Barack Obama EU-kommisjonen for å være styrt av proteksjonisme.

Les mer om

  1. Apple
  2. Tim Cook
  3. Google
  4. EU-kommisjonen
  5. Starbucks
  6. Skatter og avgifter
  7. Skatteunndragelse