Økonomi

Frp sier tvert nei til å berge SAS

Staten er en dårlig eier og en sovepute for SAS, mener Frp-leder Siv Jensen. Også Venstre sier nei til å skyte inn mer penger i SAS.

Frp-leder Siv Jensen mener staten nå må droppe SAS. Det er feil å bruke store penger på å berge flyselskapet, mener hun.
 • Mona W. Claussen
  Mona W. Claussen
  Journalist

SAS leverte et elendig resultat i 2009 og velger nå å be eierne om 5 milliarder kroner.

1,375 milliarder på to år

Dette er en reprise fra i fjor, da Regjeringen bidro med 800 millioner etter rekordunderskudd i flyselskapet.

Nå vil nærings— og handelsminister Trond Giske legge nye 575 millioner kroner på bordet.

Han tar forbehold om at Stortinget gir sitt samtykke. - Vi har krevd kraftige kostnadsreduksjoner samt at selskapet refinansierer lån som forfaller i år, sier Giske. De nye kuttene innebærer at 650 arbeidsplasser forsvinner i Norden.

Men Giske møter motstand: Fremskrittspartiet vil ikke spytte mer penger inn i SAS. Partiet vil i stedet at staten skal selge sine aksjer i selskapet.

SAS drives så dårlig at noe må gjøres. Andre eiere vil kunne rydde opp
Frp-leder Siv Jensen

Frp: - Staten en dårlig eier

— SAS har hatt problemer i en årrekke, og vi mener at staten har vært en dårlig eier. Staten har vært en sovepute og en passiv pengemaskin for selskapet i en tid da det har vært tøff konkurranse i luftfarten, sier Frp-leder Siv Jensen til Aftenposten.no.

- Det er feil å bruke skattebetalernes penger på å utkonkurrere andre flyselskaper, mener hun.

Hun mener staten nå må selge seg ut. - SAS drives så dårlig at noe må gjøres. Andre eiere vil kunne rydde opp.

- Truer et salg tilbudet på de lite lukrative rutene i Norge?

— Det er nok av selskaper som vil drive flytrafikk i Norge, sier Jensen til Aftenposten.no.

Vi kan ikke ha en situasjon der SAS hvert år kommer til eierne for å be om emisjon for å sikre videre selvstendig drift
Borghild Tenden, Venstre

Høyre og KrF: Døren på gløtt

Svein Flåtten.

Høyre er svært skeptisk til en ny emisjon nå, og krever en detaljert gjennomgang fra næringsministerens side.— Trond Giske sier han krever et årlig kostnadskutt på 2 milliarder. Det er ikke tilstrekkelig - SAS tapte omtrent dette beløpet i løpet av ett kvartal i fjor, påpeker Høyres næringspolitiske talsmann Svein Flåtten.

— Derfor er vi nødt til å se på detaljene i det opplegget, og de er nødt til å komme opp med mer. Blant annet må man se på hvordan selskapet kan restruktureres, sier Flåtten til Aftenposten.no.

Den samme vente-og-se-holdning inntar KrF.

— Vi er svært kritiske til at Stortinget skal bli nødt til å skyte inn penger bare et år etter forrige emisjon. Vi kommer ikke automatisk til å si ja til dette - det er godt mulig vi må gå flere runder med Regjeringen for å få frem en kutt- og effektiviseringsplan som vi kan gå inn for, sier Knut Arild Hareide (KrF), leder i transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget.

— Selskapet må legge frem en tydelig plan for fremtidig balanse og fortjeneste, presiserer Hareide.

E24: Aksjen på historisk bunnivå

Venstre: Staten bør selge seg ut

Venstre støttet den forrige SAS-emisjonen. Men nå setter partiet bremsene på og sier nei til å bruke 575 millioner til en ny emisjon.

Borghild Tenden.

— Vi kan ikke ha en situasjon der SAS hvert år kommer til eierne for å be om emisjon for å sikre videre selvstendig drift, sier partiets finanspolitiske talskvinne Borghild Tenden. Regjeringen må nå ta kontakt med de andre nordiske regjeringene med sikte på at SAS kan inngå fusjon eller strategiske allianser med andre selskaper. Målet må være at staten på sikt kan selge seg helt ut av selskapet, mener hun.

Lufthansa har tidligere ønsket å gå inn på eiersiden i SAS, påpeker Venstre i en pressemelding.

- Ved forrige emisjon var hensikten å sikre statens aksjeverdier både i et kort og mellomlangt perspektiv. Denne begrunnelsen er ikke lenger er holdbar. Med dagens eierstruktur vil selskapets problemer være av mer eller mindre varig karakter, konkluderer Tenden.

 1. Les også

  SAS ber eierne om 5 milliarder

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  SPORT
  Publisert:

  Den 49 år gamle rapperen er like godt trent som en fotballproff. Testresultatene er knapt til å tro.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5