Økonomi

Solhjell: - Telenor skylder Norge en forklaring

Bård Vegar Solhjell forventer full åpenhet fra Telenor-toppene etter at Vimpelcom innrømmer omfattende korrupsjon.

Ved å bygge internett for alle, og ved å skape relevante og uunnværlige digitale tjenester, kan vi bidra til en bedre verden, skriver Sigve Brekke.
  • Ntb
  • Stine Barstad
    Journalist

Torsdag inngikk telegiganten Vimpelcom, der Telenor er storeier, forlik med amerikanske myndigheter om å betale 795 millioner dollar etter å ha innrømmet korrupsjon.

Selskapet har under flere år vært etterforsket av amerikanske, nederlandske og sveitiske myndigheter for å ha bestukket presidentdatteren i Usbekistan for å få tilgang til telelisenser i landet.

— For Telenor er dette en veldig alvorlig sak. Jeg synes Telenor egentlig skylder Norge en skikkelig forklaring på hva som har skjedd, sier SVs mann i kontrollkomiteen på Stortinget, Bård Vegar Solhjell.

— Det er for å si det forsiktig veldig spesielt at et selskap de har hatt så tett styring med erkjenner en så stor korrupsjonsskandale, sier han.

Telenor-sjef Sigve Brekke tok torsdag morgen selvkritikk på vegne av selskapet.

— Telenor har vært deleier i Vimpelcom i flere år, og i etterpåklokskapens lys burde Telenor gjort enda mer for å finne ut av påtandene og sikre at dette ikke hadde foregått. Det ligger en læring i det, sier Brekke til Aftenposten.

  • Bakgrunn: Vimpelcom inngår et forlik med amerikanske myndigheter, men jakten på de involverte i korrupsjonssaken fortsetter.
    Les den spektakulære historien om den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova:
Les også

Jetset-prinsessen som lurte alle

— Kunne gjort mer

Bestikkelsene er betalt i perioden fra 2006 til 2012. Telenor har hatt flere representanter i Vimpelcom-styret i denne perioden. Spørsmålet er hva de visste om bestikkelsene, og hva Telenor gjorde for å sjekke varsler om dette.

— Dette er en viktig lærepenge for Telenor, sier Brekke.

- Hva burde selskapet gjort annerledes?

— Jeg kan ikke si noe mer nå, men det er en grunn til at vi har bedt Deloitte ta en gjennomgang av dette for å få alle kort på bordet, sier Brekke.

Han sier han kan si mer når Deloitte-granskningen er ferdig i månedsskiftet mars/april.

Stortingets kontrollkomité har vedtatt å holde ny høring i saken, men utsatte før jul høringen etter påtrykk fra Riksadvokaten, som mente høringen kunne skade etterrforskningen.

Solhjell sier han venter at Riksadvokaten vil gi komiteen beskjed når han mener det er greit å arrangere høringen.

— Vi vil stille store krav til at alle nåværende og tidligere Telenorledere legger alle kort på bordet, og at historien om hva som har skjedd blir kjent. Den tilbakelente og lukkede holdningen vi så i forrige høring til hva som må sies forventer jeg at skal bli helt borte, sier han.

- Telenor må ha visst

KrFs mann i kontrollkomiteen, Hans Fredrik Grøvan mener det første spørsmålet kontrollkomiteen må stille seg, er hva Telenor og Telenors styrerepresentanter visste om hva som foregikk i Vimpelcom, skriver E24.

— Slik det kan se ut, basert på kjennskapen vi har i dag, ville det være underlig om ikke også Telenors styrerepresentanter i Vimpelcom hadde kjennskap til hvordan dette har foregått. Dette må Telenors styrerepresentanter ha kjent til, sier Grøvan.

KrF-politikeren sier han vil høre med Riksadvokaten når kontrollkomiteen kan holde en ny høring om Vimpelcom.

— Nå er det naturlig for oss å ta kontakt med Riksadvokaten igjen. Vi ønsker ikke å gjøre det vanskelig for etterforskningsmyndighetene å gjøre jobben sin, men samtidig er det som har skjedd svært alvorlig, og vi må komme til bunns i det så fort som mulig, sier Grøvan.