«Billigsalg» på taxfree – vin satt ned med 100.000 kr flasken

Nå har du muligheten til å gjøre «alle tiders taxfreekupp» på Gardermoen: Husets mest eksklusive flasker er satt ned til 165.000 kroner stykket.

Her er den dyreste taxfree-vinen som er å få kjøpt Norge. 165.000 kroner skal adm.dir. i Travel Retail Norway, Håkon Fjeld-Hansen, ha for denne Mouton Rothschild 1945-årgang.
  • Knut-Erik Mikalsen

Jakten på billig vin bringes opp på et høyere nivå når det er snakk om 1945-årgangen av Chateau Mouton Rothschild. Det finnes bare to flasker av dette høyst eksklusive produktet til salgs i Norge, og begge befinner seg i taxfreebutikken på Gardermoen:

Rødvinen fra Mouton Rothschild regnes for å tilhøre topp 10 av verdens mest eksklusive viner. Hver flaske er utstyrt med et eget sertifikat og har et V-symbol på etiketten.

Den er laget i fransk seiersrus etter krigen, derfor V for «Victoire.» (Seier).

Nå har den havnet på «billigsalg». Før kostet den nemlig 265.000 kroner flasken. Travel Retail Norway har senket prisen med med 100.000 kroner.

– Vi må jo forsøke å få solgt dem, smiler taxfree-sjef Håkon Fjeld-Hansen. Han er uhyre forsiktig når han tar den ene av flaskene ut fra det låste skapet for å vise Aftenposten den dyrebare flasken.

– Jeg vil jo nødig miste denne i gulvet.

Kunde knuste en flaske

Mouton Rothschild-flasken kostet før 265.000 kroner – på taxfree. Nå er den satt ned med 100.000 kroner.

Akkurat det har faktisk skjedd en gang. Flasken lå da i et skap som ikke var låst. En kunde fattet interesse for den særdeles uvanlig dyre vinen og ville plukke den ut av hyllen.

Det er da det skjer – flasken glipper og deiser i gulvet, og vinen flyter ut over butikkgulvet.

– Hun ble dypt fortvilet og lettere hysterisk. Det kan man jo forstå når man knuser en flaske på dette prisnivået. Lettelsen og gleden var derfor stor da vi kunne berolige henne med at det akkurat i dette tilfelle var en kopiflaske hun hadde knust, sier kommunikasjonssjef Haakon Dagestad.

Det samme med fyren som så sitt snitt til å stjele en flaske, og kom seg unna. Hans eneste rusopplevelse ble trolig bakrusen som meldte seg hvis han oppdaget at det bare var noen nokså verdiløse dråper han hadde bemektiget seg.

Vanskelig å få solgt

Flaskene ble i sin tid tatt inn fordi man trodde at det skulle være mulig å få solgt dem i det kapitalsterke norske markedet, der viljen til å betale for eksklusive varer er betydelig større enn i mange andre europeiske markeder.

– Nå har det vist seg at det ikke ble så enkelt likevel. Vi hadde i utgangspunktet fire flasker. To av dem fant vi kjøpere til i Frankfurt, så de ble returnert til Tyskland, forteller Dagestad.

Ryktet om de to kostbare flaskene som er igjen på Gardermoen har nådd vinentusiaster i flere land, og to ganger har det vært lagt inn bestillinger på flaskene.

– Det dreide seg i begge tilfellene om passasjerer som var på gjennomreise på Gardermoen. Men i begge tilfellene opplevde vi at de ikke kom og hentet bestillingen, sier han.

Går den på kvoten?

Begge flaskene står oppbevart på avgangsbutikken på Oslo Lufthavn. Skal en nordmann kjøpe en eller begge flaskene, må vedkommende da ta med med seg vinen ut av landet først siden flaskene befinner seg i avgangsbutikken.

Så er spørsmålet: Blir en norsk kjøper straffet med moms og skyhøye avgifter når vedkommende tar vinen med seg gjennom norsk toll, eller går den rett og slett på kvoten?

– Vi har to grenser for alkoholkvote, på mengde og verdi, sier underdirektør Aud Børset Dellrud i Tolldirektoratets rettsseksjonavdeling.

– Mouton Rothschild- flasken rammes av verdigrensen som sier at man ikke kan innføre varer for mer enn 6.000 kroner når man har vært utenfor Norge i mer enn 24 timer og importerer til privat forbruk, forklarer hun.

– Vinflasken vil dermed ikke inngå i den toll- og avgiftsfrie kvoten og må fortolles. Ved fortolling av alkohol inntil 27 liter over kvoten kan forenklet fortolling benyttes. Derfor blir det en avgift på 45 kroner å betale,
som er avgiften som betales for import av en liter flaske vin (0,75 liter) – helt uavhengig av verdien på selve flasken, sier Børset Dellrud.

– Må kjøper betale moms ved innførsel til Norge?

– Nei. Dersom man oppfyller vilkårene for bruk av forenklet fortolling så inkluderer denne satsen alle avgifter, herunder eventuell toll, merverdiavgift og særavgift, sier hun.