Økonomi

Nordea vil kvitte seg med 6.000 ansatte og konsulenter

Norske jobber forsvinner også når flere oppgaver digitaliseres i bankkonsernet.

Nordeas kontorer i Helsinki.
  • og NTB
  • Caroline Enge

– For å sikre vår langsiktige konkurransekraft planlegger vi å redusere antallet ansatte og konsulenter med minst 6.000, hvorav cirka 2.000 er konsulenter, opplyser Nordeas administrerende direktør Casper von Koskull.

  • Les Nordea-analytikerne Bruce og Bernhardsens kronikk: Vi bør ønske robotene velkommen

I forbindelse fremleggingen av sitt kvartalsresultat, meldte banken at de skal kutte kostnader og øke effektiviteten. Det betyr flere tusen færre stillinger.

Les også

Nordea flytter hovedkontoret til Finland

Snorre Storset, administrerende direktør i Nordea Norge.

Vil også kutte i Norge

Administrerende direktør i Nordea Norge, Snorre Storset, bekrefter at også norske jobber forsvinner i kuttene.

– I løpet av de neste 3-4 årene blir vi minst 4.000 færre ansatte. Noen blir det også i Norge, sier Storset til Aftenposten.

Nordea har i dag nesten 32.000 ansatte i 17 land. Banken er størst i sine «hjemmemarkeder» Norge, Sverige, Danmark og Finland.

Nordea-sjefen sier at det ikke er bestemt nøyaktig hvor mange stillinger som kuttes hvor, men at andelen blir omtrent den samme i alle landene.

– Vi vil ha behov for færre ansatte enn vi har hatt innen alle ulike forretningsområder og land. Vi har en balansert tilnærming, det er ikke ett spesielt sted hvor det blir færre folk, sier Storset.

Les også

Alle bankene er snart med i Vipps

Færre stillinger i år

I kvartalsrapporten står det at banken har brukt mye penger på teknologi og IT, noe som også gjør at driftskostnadene har økt. Nordea-direktøren sier digitaliseringen gjør at Nordea ikke har bruk for like mange folk som før.

– Vi må bli mer effektive for å henge med i konkurransen. Det handler om å ta i bruk mer digitale løsninger, og vi har investert mye i infrastruktur, sier Storset.

Nordea har hatt møter med de tillitsvalgte i forbindelse med dagens børsmelding. Flere av jobbene forsvinner allerede dette året.

Fagforening: – Slike nyheter skaper uro

Omtrent 2000 av de ansatte i Nordea Norge er medlemmer i Finansforbundet.

I en pressemelding oppfordrer fagforeningen Nordea-ledelsen til å bruke tilstrekkelig tid til gjennomføring av den annonserte nedbemanningsprosessen.

– Slike nyheter skaper nødvendigvis uro for ansatte i bedriften. Man blir usikker på om hva som vil skje fremover. Derfor er det viktig å få fakta på bordet og få vite hvordan Nordea Norge blir berørt, sier leder i Finansforbundet Pål Adrian Hellman.

Les også

Fem områder av livet som endres av kunstig intelligens

Robot skal gi investeringsråd

Det er uklart hvilke virksomheter som omfattes av nedskjæringene, men Nordea introduserte i september en såkalt chatbot, som så langt har svart på 10.000 spørsmål fra kundene.

Et annet eksempel på digitaliseringen som Nordea nå satser på er investeringsrådgiveren Nora som lanseres i Sverige før jul og i Norge neste år. Mens de enklere oppgavene overtas av robotene, må de gjenværende ansatte lære nye oppgaver for å henge med i utviklingen.

– De som har behov for annen kompetanse vil få hjelp av oss slik at de kan få nye oppgaver her i Nordea eller finne andre jobber. Vi vil gjerne unngå oppsigelser, men det finnes ikke plass til alle, sier Snorre Storset.

Les mer om

  1. Nordea
  2. Bank
  3. Teknologi
  4. Digitalisering