Økonomi

Nok en plattform kan bli skrotet

Statoil-plattformen har så store skader at den kan bli vraket. Nå taper eierne 15 millioner kroner i døgnet.

Njord-plattformen forsterkes, men vil likevel ikke tåle boring.
  • Erlend Skarsaune

Da Hilde-stormen herjet langs kysten i helgen, valgte Statoil å evakuere Njord A-plattformen i Norskehavet. Nå er det uvisst når den vil bli bemannet igjen, slik Aftenbladet skrev tirsdag.

Under inspeksjonsarbeid på Njord i sommer ble det oppdaget skader på bjelker og andre deler av plattformstrukturen. Noen av skadestedene ble utbedret umiddelbart, mens andre ble vurdert som så små at utbedring ikke var nødvendig.

Etter planen skulle produksjonen på Njord starte opp igjen i midten av september, men en analyse av plattformkonstruksjonen viste at deler av konstruksjonen er overbelastet.

— Vi fant ingen nye skader, men vi fant ut at enkelte av dekkets strukturer er for tungt belastet. Forsterkninger av disse er nødvendige før produksjon kan gjenoptas, skev Statoil i en pressemelding.

Les også

Trolig ett års driftsstans på Njord-feltet

Plattformen ble tømt for olje og gass i sommer. Produksjonsdirektør Arve Rennemo sa at det var vanskelig å si noe endelig om omfanget av forsterkningene som er nødvendig, men kunne ikke utelukke at arbeidet først ville være ferdig først neste sommer.

Bygge nytt?

— Det skal aldri være tvil om at det er trygt å jobbe på Statoil sine installasjoner. For å være på den sikre siden velger vi derfor å utsette oppstarten inntil nødvendige forsterkninger er utført, sa Rennemo til Aftenbladet.no.

Les også

Det er nå Hilde kommer

Dagens Næringsliv skriver onsdag at den mest radikale løsningen kan bli å bygge en ny plattform, til mange milliarder. Dermed kan det gå med Njord-plattformen som med Yme-plattformen, som operatør Talisman tidligere i år bestemte seg for å vrake. Forskjellen er imidlertid at mens Njord har vært i produksjon siden 1997, har ikke den nye Yme-plattformen (felet var i produksjon fra 1996 til 2001, og vedtatt gjenåpnet i 2007) produsert en dråpe olje.

15 mill. i døgnet

Produksjonsstansen på Njord utgjør 25.000 fat olje hver dag, verdt rundt 15 millioner kroner brutto. Plattformen tåler ikke boreoperasjoner, og Rennemo bekrefter til avisen at arbeidet med å forsterke den er midlertidig.

Les også

Plattform med 374 personerom bord kunne ha gått rundt

– Vi har ambisjoner om å komme i produksjon sommeren neste år. Det vil være produksjon uten boring. Det ligger i kortene at dersom vi skal ha produksjon fra Njord på lengre sikt, må vi ha boring der, sier han.Dagens Næringsliv skriver at Njord-plattformen ble bygget etter norsok-standarden på 90-tallet, en billigmodell som skulle spare kostnader. Planen var at produksjonen skulle pågå til 2022, men Statoil har allerede produsert oljevolumene som var målet med utbygningen.