Økonomi

Støre vil fortsatt at Oljefondet skal selge kullaksjene

Er uenig med utvalget som i dag anbefalte Regjeringen at fondet beholder kullet.

Ap-leder Jonas Gahr Støre er ikke overbevist av utvalget som mener det er galt å be Oljefondet selge seg ut av kullselskaper. Foto: Roald, Berit

  • Stine Barstad

— Interessante forslag om at klima kan vektlegges i pensjonsfondets eierskap. Ap mener fortsatt at SPU (Statens pensjonsfond utland, red anm.) bør ut av kullselskaper, skriver Ap-leder Jonas Gahr Støre på Twitter onsdag ettermiddag.

Meldingen kommer noen timer etter at et regjeringsoppnevnt utvalg anbefalte Regjeringen å beholde aksjene i kull- og petroleumsselskaper i fondet, og heller be fondet bruke eiermakten til å påvirke selskapene i positiv retning.

Les også:

Les også

Ekspertgruppe vil holde Oljefondet i kull

Krf også uenig

Utredningen kom på plass som et kompromiss mellom V, Krf og Regjeringen, etter at sentrumspartiene stemte ned et forslag fra Ap om å «sette i gang en grundig utredning med sikte på å trekke ut investeringene til Statens pensjonsfond utland av kullselskaper».

Utvalgets argumenter har ikke fått Ap-lederen til å skifte mening når det gjelder fondets kullinvesteringer.

Det har heller ikke Krfs Hans Olav Syversen.

KrF er uenig i rapportens anbefaling om at fondet ikke bør trekke seg ut av kullselskaper, skriver Syversen i en pressemelding.

Han er, som Støre, imidlertid glad for at utvalget anbefalte å ta inn «grov klimaskade» som et kriterium for uttrekk fra fondet. I dag kan selskaper utelukkes hvis de medvirker til alvorlig miljøskade, barnearbeid, brudd på menneskerettigheter eller produksjon av klasevåpen eller tobakk.

— Rapporten er imidlertid ikke overbevisende når den sier at kullinvesteringer ikke utgjør en etisk utfordring. Kull gir klar klimaskade, og derfor er KrF åpen for å trekke fondet ut av kullselskaper, sier Syversen.

Lanserer nytt forslag

Leder Rasmus Hansson i Miljøpartiet de grønne kalte fremleggelsen av rapporten en «pinlig affære».

— Her har vi et utvalg som ser helt bort fra både den politiske og klimautviklingen og holder fast på at fondet er en uinteressant størrelse i klimapolitikken, sier han.

— De legger til grunn at hvorvidt noen investerer i kull eller ikke er helt uvesentlig for bransjens utvikling. Jeg har vanskelig for å se at en investor kan mene at investeringer ikke er viktig, sier han.

De Grønne opplyser at partiet vil legge frem et nytt forslag om å trekke Oljefondet ut av kull torsdag.

— Nå må KrF og Venstre komme ut av skapet og sikre flertall på Stortinget for å trekke Oljefondet ut av kull, sier Hansson.

Les også:

Les også

Lettere å si nei til utenlandsk kull enn norsk olje

Ny rapport: Oljefondet fyrer på  med kull