Utenriksministeren om amerikansk toll: – Alvorlig og bekymringsfullt

EU og seks andre land får unntak fra USAs toll på stål og aluminium, opplyser amerikanske myndigheter. Norge er ikke med på listen. – Alvorlig og bekymringsfullt, sier utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H).

USAs president Donald Trump vil straffe en rekke land med en 25 prosents ekstratoll på stål og aluminium. På listen av landene som slipper unna står EU og seks andre nasjoner, men Norge står ikke på listen.

– Det er alvorlig og bekymringsfullt at USA har besluttet å innføre handelshindre for aluminium og stål, sier utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H), i en e-post til Aftenposten torsdag.

Fredag morgen ble det bekreftet av UD at Norge ikke står på listen som ble presentert av amerikanerne torsdag.

– Vi vil i dag følge opp saken overfor amerikanske myndigheter, både i Washington og i Oslo. Vi forventer at WTO-regelverket respekteres og at Norge likebehandles i denne saken. Norsk eksport er ingen trussel for USA. Vi vil formidle dette tydelig overfor USA i dag, skriver utenriksministeren i en uttalelse til NTB.

De seks landene som i tillegg til EU-landene slipper å betale 25 prosent toll på stål og 10 prosent på aluminium, er Argentina, Australia, Brasil, Canada, Mexico og Sør-Korea.

Det opplyser president Donald Trumps handelsrepresentant Robert Lighthizer torsdag. Det er så langt ikke klart om «Europa» kun sikter til EU.

Søreide: Vi har vært tydelige overfor USA

Søreide mener USA nå «sår tvil om respekten for det multilaterale, regelbaserte handelssystemet».

– Vi forventer at WTO-regelverket overholdes fra alle WTOs medlemmer, Vi kjenner ikke til hvilke vilkår som er gitt for unntakene som det nå varsles om eller nøyaktig hvilke land som er omfattet, skriver hun.

Høyres utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide.

Søreide sier Norge har vært tydelige overfor amerikanske myndigheter på at Norge forventer likebehandling i denne saken.

– Vi vil snarlig ta kontakt med amerikanske myndigheter, skriver hun.

– Presidenten tanke er at enkelte land, på grunnlag av bestemt sett med kriterier, bør slippe unna tollen, sa Lighthizer.

Unntaket gjelder ifølge ham land som USA den siste tiden har vært i forhandlinger med.

EUs handelskommissær Cecilia Malmström var denne uken på besøk i Washington for å diskutere saken direkte med USAs handelsminister Wilbur Ross og andre amerikanske ledere.

Norge er ikke omfattet av EUs felles handelspolitikk og står dermed alene i samtalene med amerikanerne.

Ekstratoll på 25 prosent

Ifølge nyhetsbyrået AFP har Trump satt importskatten på «pause» for disse landene mens forhandlingene om en mer permanent løsning pågår.

Trump har flere ganger gjort det klart at han ønsker kutt i EUs tollsatser mot USA. Han har også truet med å slå til mot europeisk industri, blant annet ved å innføre høyere toll på bilimport.

Saken var torsdag ettermiddag oppe til diskusjon på EUs toppmøte i Brussel. Der var budskapet at EU ikke vil forhandle under trusler.

Men EU er åpen for dialogen, fastslår Malmström.

De nye tollsatsene vil tre i kraft fredag klokken 17 norsk tid for landene som ikke er unntatt.

Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide har tidligere sagt til Aftenposten at hun forutsetter at hun «forutsetter at Norge behandles på samme måte som andre allierte» i tollspørsmålet.

Norsk Hydro: Dårlig nytt

Norsk Hydro er blant verdens største produsenter av aluminium, med 35.000 ansatte i 40 land. Informasjonsdirektør Halvor Molland forteller til Aftenposten at Hydro i Norge produserer mer aluminium enn hele USA gjør tilsammen.

– USA må importere rundt 5 millioner tonn for å dekke behovet, og produserer 800.000 tonn aluminium selv. Hydro produserer rundt 1 million tonn bare i Norge. Men vi eksporterer ikke noe fra Norge til USA, og Hydro i Norge vil derfor ikke rammes direkte av denne tollen, sier Molland.

Amerikanerne importerte norske stålprodukter til en verdi av 364,4 millioner kroner i fjor. Norge er også Europas største produsent av primæraluminium. Produksjonen ligger på om lag 1,2 millioner tonn pr. år, men lite av dette selges direkte til USA.

Norge eksporterte i fjor aluminiumsprodukter til en verdi av 83,1 millioner kroner til USA, ifølge tall Aftenposten har hentet inn fra Statistisk sentralbyrå.

Hydro Aluminium sin fabrikk i Øvre Årdal.

– Men dere eksporterer til USA fra andre land?

– Ja, vi eksporterer til USA fra Europa og noe fra anlegg i Midtøsten.

– Men dette tar dere med knusende ro?

– Nei, det er å ta i. Dette påvirker ikke Hydros aluminiumsproduksjon i Norge, men det er dårlig nytt for hele aluminiumsbransjen. Vi støtter en fri og åpen handel regulert av Verdens handelsorganisasjon. Ensidige tollbarrièrer vil forrykke naturlig handelsbalanse og påvirke handelsstrømmer i mange land. I og med at Hydro ikke eksporterer fra Norge til USA, har det ingen direkte effekter. Men indirekte kan det ha effekter ved at varestrømmer endres, og ved at det kan komme mottiltak, sier Molland.

Norsk industri: – Vi er forbauset

Knut L. Baumann, fagsjef i Norsk industri er mildt sagt forbauset over at Norge ikke er med på listen over land som inntil videre unntas fra USAs nye toll på stål og aluminium.

– Vi legger til grunn at myndighetene gjør alt de kan for at Norge havner på listen over land som unntas fra toll på stål og aluminium. Trump har snakket om fleksibilitet, og Norge oppfyller – om ikke overoppfyller – USAs krav til land som skal ha unntak. Vi kan bare håpe at dette er en inkurie, og at det nå pågår videre samtaler, sier Baumann.

– Hva slags konsekvenser får dette for Norge?

– Norges direkteeksport til USA er liten, men indirekte kan skadene bli store. Dersom land som blir utestengt fra markedet i USA selger sine varer billig på det europeiske markedet kan det få alvorlige konsekvenser for Norge.

Innfører 50 milliarder dollar i straffetoll mot Kina

Samtidig ble det kjent at USA innfører straffetoll på rundt 50 milliarder dollar på kinesiske produkter som straff for angivelig tyveri av amerikansk opphavsrett på teknologi.

Straffetollen rettes mot deler av industri der «Kina har forsøkt å skaffe seg en fordel ved urettferdig tilgang på, eller tvungen overtagelse, av teknologi fra amerikanske selskaper», sier Det hvite hus' økonomiske rådgiver Everett Eissenstat.