Økonomi

Hva kan vi lære av «Sweatshop»?

«Jeg ber dere som kjøper klær fra Kambodsja: Hjelp oss! Vi har det så dårlig», sier en kvinne. Hun har allerede hjulpet deg, hun har laget skjorten du har på deg nå.

Vi var mange som kjente tårene presse på under Aftenpostens TV-dokumentar Sweatshop, skriver Helle Stensbak. Her får den kambodsjanske tekstilarbeideren Sokty besøk av de tre norske programlederne Frida (t.v.), Ludvig og Anniken. Foto: Pål Karlsen

 • Helle Stensbak
  Helle Stensbak
  samfunnsøkonom og krimforfatter

Vi er mange som kjente tårene presse på under Sweatshop, dokumentaren på Aftenposten TV, der tre moteinteresserte unge ble satt i arbeid på en tekstilfabrikk i Kambodsja. Plutselig var de kolleger med dem som lager klærne våre. De kjente klærne fra før. Nå ble de også kjent med menneskene.

Helle Stensbak, sjeføkonom i YS Foto: Privat

En av dem var Sokty, en beskjeden jente på 25 år. Hun jobber syv dager i uken, 12 timer om dagen, unntatt på søndager, da jobber hun åtte. Hun har et fysisk skadelig arbeid, spiser dårlig mat og sover på gulvet. Hun drømte om å bli lege, men fikk bare noen få år med skolegang. Hun smiler mye, men er ikke lykkelig. Hun har livet foran seg, men tjener 750 kroner i måneden, og det er ikke nok til å leve av. Prisen hun betaler er blant annet 17 færre leveår enn det du statistisk sett kan forvente å leve. I de 17 flere årene du får, spiser du bedre, du bor bedre og du har det mer behagelig. Sannsynligvis er du lykkeligere også.

Hardere utnyttet

Noe av ditt behagelige liv skyldes skjortene hun lager for deg. I løpet av det siste tiåret er de blitt billigere. Billigere betyr at du jobber færre timer for en skjorte. Men det betyr ikke at du nødvendigvis er blitt så mye mer produktiv enn Sokty. Det kan bety at Sokty blir hardere utnyttet.

De fleste av oss vil ha skjorter uten blodspor og tomater uten smak av sorg og fortvilelse. ... Og dyktige forretningsfolk forstår at en slik garanti er et forretningskonsept i det norske markedet.

«Hjelp oss!» sier kvinnen inn i kameraet. Ja, det vil jeg. Gjerne! For tanken på at jeg handler klær av noen som tjener grovt på å utnytte andre, gjør meg dårlig. Jeg vil heller ikke kjøpe tomater av noen som tjener fett på å plage slaver i Italia. Jeg vil at alt jeg kjøper skal være tilvirket av folk som har en lønn å leve av under verdige forhold.

En lønn å leve av betyr en lønn som rommer mat, klær, bolig, medisiner, utdanning, møbler, pluss litt sparepenger.

Verdige forhold betyr å slippe fornedrelser, å kunne ta vare på egen helse, å kunne forsvare sine rettigheter uten risiko,og forhandle lønn og arbeidstid slik at det ivaretar ovenstående.

Noen mener vi bør boikotte bedrifter som utnytter folk slik det kom frem i Sweatshop -serien. Økonomer som meg, hevder derimot at internasjonal handel løfter millioner ut av fattigdom. S weatshop dokumenterte ikke akkurat det, for å si det forsiktig.

Men boikotter vi, vil arbeiderne bli fattigere, for de må kjempe om færre jobber. Da blir lønnen enda lavere og forhandlingsstyrken enda svakere. Hvordan kan vi hjelpe? Løsningen ligger fortsatt i internasjonal handel, men verdiene som skapes, må fordeles bedre. Økonomiske krefter kan nemlig trekke hvor som helst, og noen ganger trekker de vrangt i stedet for rett.

«Vranga» og «retta»

To investeringseksempler kan illustrere: Brain-drain er krefter på «vranga», der fattige land, som har investert i utdanning for sine unge, talentfulle, mister dem til multinasjonale selskaper i rike land. Multi-ene tilbyr bedre lønn og trekker humankapitalen til seg billig, på bekostning av de fattige. «Returnee» er et nyord for kreftene på «retta», der de samme talentene returnerer og tilbyr sin kompetanse og arbeidskraft i hjemlandet. Det skjer når fattige land åpner for investeringer som øker produktiviteten og gir vekst og nye muligheter. Med kunnskap kan økonomiske krefter styres i en bedre retning.

Tilbake til Sokty, hvordan kan vi hjelpe? Vi kan bruke forbrukermakten vår, nettopp den makten vi bruker når vi faktisk handler billige tomater og klær. Vi kan kreve verdighetsgaranti med på kjøpet, en garanti for at arbeiderne har en lønn å leve av og en jobb under verdige forhold. Vi kan slutte å kjøpe hos dem som ikke byr på garanti, eller som blir avslørt med falsk garanti.

Skjorter uten blodspor

Vi forbrukere er spredt og ute av stand til å koordinere oss og gjøre trusler troverdige. Men den oppmerksomheten Aftenpostens serie har fått, viser at de fleste av oss vil ha skjorter uten blodspor og tomater uten smak av sorg og fortvilelse. Responsen er entydig, og dyktige forretningsfolk forstår at en slik garanti er et forretningskonsept i det norske markedet.

Og de får det til, hvis de vil. For like mye som vi kan bruke forbrukermakten til å kreve verdige varer, kan kjedene bruke sin kjøpermakt og kreve verdige produksjonsforhold. De kan velge produsenter som tilbyr laveste pris til gitte standarder på lønn og arbeidsbetingelser. Det tar, la oss si åtte uker, å skaffe varesortimentet en verdighetsgaranti. For vil man, så vil man.

Løper og kjøper

Jeg løper og kjøper der det gis en slik garanti. HM, som tapetserer Norge med motbydelig reklame to ganger i året, har råd til å annonsere det hvis de innfører en slik, og reklamen vil garantert falle bedre i smak hos kjedens kjernekunder. Det skulle ikke forundre meg om et slikt tiltak også økte salget, så mye stille boikott som den kjeden ellers drar på seg. Hvilken økonomisk suksess det ville bli hvis HM også løfter Sokty og de øvrige 399.999 tekstilarbeiderne ut av fattigdom! Dessuten et viktig resultat, at skjorten du har på deg nå, gjør livet bra også i den andre enden av produksjonsprosessen.

 1. Les også

  - Jeg vil provosere, få noen sinna

 2. Les også

  De virkelige moteslavene

 3. Les også

  Sweatshop – hva nå?

 4. Les også

  Vi støtter debatten

 5. Les også

  Avdekket alvorlige brudd på Norrøna-fabrikker

Flere artikler

 1. LEDER
  Publisert:

  Aftenposten mener: Forbrukerne må presse på for bedre vilkår i klesindustrien

 2. ØKONOMI
  Publisert:

  Nordea-sjef: Dette ville en skjorte kostet om fabrikkarbeiderne i Bangladesh skulle fått en levelig lønn

 3. SID
  Publisert:

  Hey, bloggen! Her er klagens outfit. | Sunniva Nerbøberg (17)

 4. ØKONOMI
  Publisert:

  Hva kan du gjøre for at tekstilarbeiderne får bedre vilkår?

 5. DEBATT
  Publisert:

  Vi kan faktisk ikke shoppe oss til en bedre verden | Rachel Tiller

 6. ØKONOMI
  Publisert:

  Snart kan du få vite under hva slags forhold klærne dine blir laget