70 personer fra verdenseliten knyttes til skatteparadiser – se hele oversikten her

De er blant verdens mektigste personer. Her er verdiene de trolig ikke ville at du skulle vite om.

Islands statsminister, kong Salman, Argentinas president, Aserbajdsjans førstefamilie, Ukrainas president og den tidligere statsministeren i Irak er blant dem som knyttes til skatteparadiser.

Over 11 millioner lekkede dokumenter avslører at minst 12 tidligere og nåværende statsoverhoder har verdier i skatteparadiser.

Dokumentene er lekket fra det forholdsvis ukjente advokatfirmaet Mossack Fonseca, som i flere tiår har hjulpet personer fra verdenseliten med å flytte verdiene sine inn i skatteparadiser.

Det var den tyske avisen Süddeutsche Zeitung som først fikk tilgang til dokumentene. De ble senere delt med International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), Aftenposten og 100 andre medieorganisasjoner.

Tilsammen knyttes 140 statsoverhoder, politikere, embetsmenn, samfunnstopper og deres indre sirkel til ulike skatteparadiser. I oversikten under presenterer Aftenposten de 70 viktigste. Oversikten er utarbeidet sammen med ICIJ og Aftenpostens andre samarbeidspartnere verden over.

Der finner du blant annet statsministeren på Island og i Pakistan, kongen av Saudi-Arabia og familien til presidenten i Aserbajdsjan. Du kan også se hvordan president Vladimir Putins nærmeste venner knyttes til en rekke selskaper i ulike skatteparadiser.

Flere avsløringer publiseres i dagene som kommer.

Tekstelementer: ICIJ / Aftenposten

Alle illustrasjoner: Jesús Pérez / ICIJ

Grafikk: Torstein Ringnes og Fredrik Hager-Thoresen