NHO-undersøkelse: Én av fire bedrifter frykter permitteringer
Det meste av norsk næringsliv ser ut til å ta virusutbruddet med knusende ro, men flere bransjer frykter nå forverring. Tirsdag svarte regjeringen med å lansere krisetiltak.
Kun noen få bransjer merker hittil effektene av virusutbruddet på etterspørsel og leveranser.
Men langt flere er bekymret for at konsekvensene vil ramme innen kort tid.
Det viser en spørreundersøkelse Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) har gjennomført blant sine medlemsbedrifter om konsekvensene av koronavirusutbruddet så langt.
Én av fire av respondentene i undersøkelsen frykter nå at det kan bli aktuelt å permittere ansatte om kort tid.
Reiseliv, luftfart og transport har hittil merket koronaeffekten som verst.
Koronatiltak: Endrer permitterings- og skatteregler
Reiseliv og luftfart rammes hardt
Tilsammen 21 prosent av bedriftene svarer at de merker lavere etterspørsel eller kanselleringer som følge av virusutbruddet.
Det er særlig bransjene reiseliv, luftfart og transport og logistikk som skiller seg ut.
24 prosent sier de har fått varsel om forsinkelser eller kanselleringer av leveranser. Her toppes statistikken av elektrobransjen, der mange er avhengig av deler fra kinesiske produsenter.
Over 30 prosent svarer imidlertid at det snart kan bli aktuelt å redusere produksjonen eller virksomheten som følge av viruset.
Og selv om svært få hittil har måttet permittere ansatte, svarer tilsammen 26 prosent at permitteringer kan bli aktuelt om kort tid dersom situasjonen vedvarer.
Ser man på bedriftene med flere enn 50 årsverk, er andelen som tror det kan bli aktuelt med permitteringer oppe i 37 prosent.
Saudiarabiske prinser åpner oljekranene. Det påvirker din økonomi.
NHO: – Mulig økonomisk krise
– Vi ser tydelig av undersøkelsen og på henvendelsene vi får, at det ligger et stort alvor over bedriftene nå, sier administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid.
– Hver femte respondent ser lavere etterspørsel og kanselleringer. Dette går på bunnlinjen til særlig reiseliv- og luftfartsbransjen, sier han.
Han legger til at man også på transport- og logistikksiden begynner å merke forsinkelser i verdikjedene.
– Men vi ser også at mange forventer at det blir verre før det blir bedre.
Almlid mener vi står overfor en mulig nasjonal økonomisk krise. Men han sier NHO opplever at regjeringen tar situasjonen på alvor.
– Svarene i undersøkelsen kom inn før oljeprisfallet mandag. Hvor mye har bildet endret seg i døgnet siden?
– Jeg skal være forsiktig med å slå noe fast, men jeg tror at dersom vi hadde sendt ut undersøkelsen i dag ville bildet sett enda mer dystert ut enn det gjorde fredag.
Solberg: – Mange bedrifter merker konsekvensene
De siste dagene har oljeprisen, kronen og børsene stupt. Det skyldes både virusfrykten og oljepriskrig mellom Saudi-Arabia og Russland.
For å dempe effekten på norsk økonomi, svarte statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Jan Tore Sanner (H) tirsdag med å presentere en rekke krisetiltak.
– Mange bedrifter merker konsekvensene av at verdensøkonomien har bremset betydelig. Derfor kommer regjeringen med strakstiltak for å bøte på dette, sa Solberg under pressekonferansen.
Hun skisserte tiltak for tre ulike faser:
- Fredag kommer regjeringen med nødvendige strakstiltak for å motvirke konkurser og oppsigelser.
- Regjeringen vil komme med ytterligere konkrete tiltak for bransjer som er spesielt hardt rammet, som fly- og reisenæringen.
- De jobber også med å få på plass generelle tiltak for å opprettholde aktiviteten i økonomien. Disse skal kunne settes inn når behovet oppstår.
Innfører strakstiltak
I tråd med krav fra hovedorganisasjonene, omfatter strakstiltakene blant annet en endring i permitteringsreglene som gjør at perioden arbeidsgivere må betale lønn for ansatte ved permitteringer, kortes ned.
– Da vil bedriften få bedre likviditet. Staten vil rett og slett ta en større del av byrden, sa Sanner på pressekonferansen.
I tillegg gjøres det skatteendringer som handler om at regjeringen åpner for at bedrifter som går med underskudd, kan tilbakeføre underskuddet mot beskattet overskudd fra tidligere år. Det skal hjelpe bedrifter som i dag rammes av at kundene svikter.
Eiere av bedrifter som går med underskudd, skal også få utsatt betaling av formuesskatt.
Lønnsoppgjør med virus
Kansellerte fly og permitteringer
Konsekvensene av virusutbruddet på den norske økonomien ble enda tydeligere tirsdag.
Da varslet flyselskapet Norwegian at de kansellerer 3000 flyvninger frem til midten av juni. Det er 15 prosent av alle selskapets flyvninger. Også SAS har innstilt tusenvis av avganger og bedt sine ansatte redusere lønnen med 20 prosent.
Både Ringnes bryggeri og Petter Stordalens hotellkjede Choice har sendt ut permitteringsvarsel til hundrevis av ansatte. Bestillingsraten til Choice-hotellene har sunket med 50 prosent som et resultat av virusutbruddet, meldte selskapet i helgen.
Utfordringene for næringslivet gir samtidig arbeidsgiverne et ekstra kort på hånden i lønnsoppgjøret, som startet tirsdag.
Flere økonomer sier til Aftenposten at de tror årets lønnsoppgjør kan bli moderat som følge av de dramatiske omstendighetene.