Økonomi

Sportskjempe konkurs: Skylder 1,1 milliarder kroner

Styret i Gresvig Retail Group AS har i dag begjært selskapet konkurs, men butikkene holder åpent.

Styret i Gresvig Retail Group AS har i dag begjært selskapet konkurs. 2200 ansatte beholder jobben inntil videre.
  • Hanne Christiansen
    Korrespondent i Midtøsten
  • NTB
  • Dan P. Neegaard
    Journalist og fotograf

Gresvig-gruppen har i en årrekke har drevet sportsbutikkene G-Sport, G-Max og Intersport.

Konkursbegjæringen er innlevert ved Heggen og Frøland tingrett i Mysen i Østfold, og omfatter alle de rundt 95 egeneide butikkene.

100 franchisebutikker er ikke omfattet av konkursen. Selskapet har mer enn 2200 ansatte.

Gjeld på 1,1 milliarder

De siste tre årene har det blitt skutt inn over én milliard kroner i selskapet, opplyser Olav Nils Sunde, styreleder i Gresvig Retail Group AS og O N Sunde AS.

– Vi kan imidlertid ikke forsvare å tilføre selskapet ytterligere ressurser uten en grunnleggende endring i konsernets samlede kostnader. Dagens kostnadsnivå er rett og slett ikke tilpasset markedsforholdene, sier Sunde til NTB.

Selskapets samlede gjeld er på rundt 1,1 milliarder kroner. Dagens Næringsliv skriver at hovedeier Sunde skyldes 600 millioner kroner.

Sunde er rangert som Norges 19. rikeste av Kapital med en formue på 9,5 milliarder kroner. Skipsrederen er også hovedaksjonær i Color Group ASA, som eier Color Line.

De ansatte på jobb hos G-sport i Storgata i Oslo var ordknappe mandag, men sa konkursbegjæringen kom som et sjokk internt.
Les også

Power og G-sport har brutt loven og villedet kundene. Nå får det konsekvenser.

Sikret midlertidig drift

Administrerende direktør Lars Kristian Lindberg sier til Aftenposten at bostyrer har landet en avtale som sikrer den midlertidige driften. Det betyr alle butikker, både egeneide og franchise-butikkene holder åpent som vanlig, og at de ansatte beholder jobben inntil videre.

– Dette gir oss tid til å få på plass en ny forretningsmodell som forhåpentlig vil være attraktiv for en ny eier, sier Lindberg.

Lindberg sier årsaken til konkursen er sammensatt, men at det hovedsakelig handler om kostnader knyttet til butikkstrukturen, særlig langvarige leiekontrakter.

– Dette har vært en utvikling over tid, der vi har iverksatt en rekke store tiltak for å kutte kostnader som ville ha fått effekt. Dessverre har vi ikke greid å komme helt i mål, sier Lindberg.

Les også

Resultatvarsel fra XXL – taper en halv milliard i inntekter

Administrerende direktør: – Dette skal vi greie

I august forsøkte selskapet å ta grep ved å avvikle G-sport og G-Max og flytte disse til Intersport-kjeden. Men dette lyktes altså ikke.

Lindberg sier økt netthandel også har rammet butikkene hardt. Selv med endringene som er blitt gjort, endte bedriften med et driftsresultat før av- og nedskrivninger på minus 250 millioner kroner i 2019.

– Hvor sannsynlig er det at de ansatte i G-Sport-butikkene vil kunne fortsette å gå på jobb i Intersport-butikker fremover?

– Akkurat nå er situasjonen endret på kort sikt og vi trenger mer tid. Når det er sagt har vi gode planer for hva vi mener er riktig for bransjen fremover, og der er Intersport et bærende element. Holdningen internt er at dette skal vi greie, og det er jeg imponert over.

Les også

XXL-sjefen skrøt av ansatt som påførte G-Sport 65.000 kroner i tap etter pristabbe

Ansatte: Kom som et sjokk

Ansattrepresentant i styret i Gresvig-gruppen, Fredrik Mortvedt, sier ingen av de ansatte visste noe om konkursen.

– Det kom som et stort sjokk på alle. Samtidig har vi et håp om at dette kan løse seg uten at folk mister jobben, sier Mortvedt til Aftenposten.

– Men det er viktig å understreke at de ansatte har stor tillit til både ledergruppen og administrerende direktør, legger han til.

Mortvedt var på vei til et møte med bostyrer da Aftenposten snakket med ham mandag ettermiddag. Inntil videre kan han bekrefte at de ansatte i sportsbutikkene fortsetter å jobbe som normalt.

– Hverdagen skal gå sin gang, og vi håper at det ikke vil ta for lang tid før vi får mer informasjon om hva som skjer de neste dagene, sier Mortvedt.

– Beinhard konkurranse

– Gresvig er en kjent og kjær merkevare og en institusjon i norsk varehandel, så dette er trist, sier Harald Jachwitz Andersen, direktør for Virke Handel.

Han sier konkurransebildet i sportsutstyrsbransjen har endret seg dramatisk de siste ti årene.

– I dag er det beinhard konkurranse ikke bare i Norge, mellom store aktører som Gresvig og XXL og mindre nisjeaktører, men også internasjonalt, sier Jachwitz Andersen, og peker på at store merkevarer som Nike nå selger rett til forbrukere.

– Dessuten møter sportsbutikkene tøff konkurranse fra kjeder som H&M og treningsstudioer som selger eget treningstøy.

Aksjen til konkurrenten XXL steg på børsen da konkursbegjæringen ble kjent. I 14.15-tiden var XXL-kursen opp 4 prosent.

Les også

Flere XXL-butikker arrangerte dugnader med gratisjobbing

– Dramatisk

– Dette er den mest dramatiske dagen i norsk sportsbransje noensinne, sier sjef Trond Evald Hansen i Norsk Sportsbransjeforening til E24.

Han mener et svakt vintervær ble spikeren i kisten for sportsutstyrskjempen.

– Gresvig er en merkevare som er knallsterk, og det har alltid vært en stor og solid aktør i norsk sportsbransje, fremholder han og legger til at konsernet ved forrige måling hadde en markedsandel på like i underkant av 30 prosent blant sportskjedene.

Les mer om

  1. G-sport
  2. Intersport
  3. Konkurs