Tiltalt for varesvindel på 3,2 mill.

Under et tilsynelatende eksklusivt firmanavn med fasjonabel adresse på Oslo vest fikk 43-åringen levert pizzaer for 75.000 kroner og dyre TV-er. Regninger for over tre millioner kroner ble aldri betalt. Nå er han tiltalt for grovt bedrageri.

Alt fra drivstoff til mobiltelefoner, pizza og kaker er bestilt uten at varene er betalt.

Han er allerede idømt to års konkurskarantene etter at selskapet gikk konkurs for to år siden. Det har ikke vært noen aktivitet i firmaet med adresse i Inkognitogata tross pengebruken.

Den 43 år gamle tidligere toppidrettsutøveren skal sammen med sin krets også ha vært involvert i andre selskaper hvor det samme mønsteret med null drift og en haug med ubetalte regninger går igjen.

Bostyrer etter konkursen, Erling Oppdal, skriver i sin sluttinnberetning at « ... selskapet er blitt benyttet til å bestille varer og tjenester som selskapet ikke har hatt til hensikt å betale for».

Ekstrem mobilbruk

Tross null aktivitet i firmaet har bruken av mobiltelefoner vært eksplosivt høyt.

I løpet av fire dager gjennomførte firmaet 1800 oppringninger og kravene fra Telenor mobil kom raskt opp i over 2,5 millioner kroner, en regning som aldri ble betalt.

Heller ikke syv bestilte mobiltelefoner som skal være brukt i virksomheten, er betalt.

Under den intense mobilbruken har det vært brukt numre knyttet til sentraler med skyhøye takster. Det er en kjent metode for å overføre penger i kriminelle nettverk, blant annet i Øst-Europa, hvor slike sentraler opprettes for å tilegne seg penger ulovlig. Bostyrer antyder at dette kan ha vært nedbetaling av narkotikagjeld.

Bostyrer tror også at denne telesvindelen er knyttet til et større kriminelt nettverk med utenlandske forgreninger.

Pizza og frimerker

20 ganger har det vært bestilt mat og drikke fra Peppes Pizza AS til en samlet sum av 69 594 kroner uten at regningen er betalt. Også Dolly Dimple's og Samson bakeri har levert mat uten å ha fått en krone i betaling for serveringen.

Selv om bedriften knapt har sendt et brev, har den bestilt og fått frimerker til en verdi av 2590 kroner fra Posten Norge AS.

Mange bedriftsledere klager på at ansatte bruker arbeidstiden til PC-spill. I dette firmaet må dette problemet ha vært ekstremt. Hele 247 spill har 43-åringen ifølge tiltalen svindlet til seg fra spilleverandøren Bersala. Regningen på 136 686 kroner ble aldri betalt.

Alt fra sement, bensinutgifter, billeie og slipeutstyr til varer fra interiørleverandøren KID er hentet inn gratis.

Likt mønster

Ifølge bostyreren har personene knyttet til firmaet vært involvert i minste tre andre konkurser hvor firmaene er drevet etter samme mønster. Heller ikke der har de betalt for bestilte varer.

Om ett av dem skriver bostyrer: «Gjennomgang av fordringer viser en tilnærmet notorisk svindel ovenfor kreditorene. »

Der lå det også ubetalte telefonregninger til store deler av verden på nær en halv million. Spill og telefontjenester har vært en gjenganger i flere av selskapene.

Lite regnskap

43-åringen er også tiltalt for brudd på bokføringsloven. Regnskapsføreren sa takk for seg for lenge siden, og selvangivelser mangler for tre år.

— Dette er en type bedrageri det er greit å få stoppet, sier politiadvokat Svein Olav Kristiansen.

43-åringens forsvarer, Per Johan Sjong Larsen, sier at hans klient ikke erkjenner straffskyld. - Han har kjennskap til firmaene, men ikke til transaksjonene, sier Sjong Larsen.