Økonomi

Ingen over, ingen ved siden - Helge Lund rager over statsministeren

En statoilsjef, tre politikere og en tilsynssjef bestemmer i praksis alt i norsk oljenæring. Aftenbladets jury har kåret de 20 mektigste oljetoppene.

FS00042159.jpg Foto: Scanpix, Ned Alley

 • Ellen Kongsnes
 • Hilde Øvrebekk Lewis

— Makt er evnen til å påvirke. Det kan enten være gjennom en rolle du har eller i kraft av personlige egenskaper, eller begge deler. Selv en person med mindre evner kan ha en viss makt bare i kraft av sin strukturelle rolle, sier professor og statsviter Frank Aarebrot, som også sitter i juryen, til Stavanger Aftenblad.

Statoil bestemmer

Aftenbladets jury var ikke i tvil. Det er Statoils konsernsjef Helge Lund som troner på toppen av listen og som har mest makt i olje-Norge.

— Det skjer ikke noe vesentlig på norsk sokkel uten at Helge Lund er enig, sier Wenche Skorge.

Les også

Statoil jubler for nytt oljefunn i Nordsjøen

Toppledelsen i det statseide oljeselskapet har kontroll over 80 prosent av norsk sokkel. De lar hverken medier, miljøbevegelse eller andre pressegrupper slippe inn på seg.

Bresjnev ville vært stolt

— Statoil har et informasjonsapparat som ville gjort Leonid Bresjnev i tidligere Sovjetunionen stolt. Og på den måten holder de alle trusler på armlengdes avstand, sier Aarebrot

Han mener at Statoils internasjonale satsing de siste årene viser at regjeringen ikke har makt over oljeselskapet, selv om det formelt er eid av staten.

— Politikerne har ikke bestemt at Statoil skulle bli et internasjonalt oljeselskap, det har Helge Lund selv bestemt, sier Aarebrot.

Statsviteren fra Bergen mener Statoilsjefens makt har vokst langt utenom det normale.

— Bare det at de kan drive med oljesandutvinning i Canada uten at politikerne kan gjøre noe, sier noe om makten til selskapet, sier Aarebrot til Stavanger Aftenblad.

Petrostaten Norge

— Dette er en liste over Petrostaten Norge, sier hun, og legger til at Statoil sammen med regjeringen kommer til å kjøre løpet i mange år framover. Og det er irrelevant hvilke partier som sitter med makten, fordi det er en bred, politisk enighet om Norges oljepolitikk, sier Skorge.

Nå er det Jens Stoltenberg (Ap) som sitter i statsministerstolen. Derfor er han nummer to.

Nummer tre, derimot, var ikke like opplagt. Det å være olje- og energiminister kvalifiserer nemlig ikke automatisk til en maktposisjon i olje-Norge.

 1. Les også

  Taper store penger på gasskraftverk

 2. Les også

  Stockman ble for dyrt for Statoil

 3. Les også

  Statoil får millionbot for slurv

Relevante artikler

 1. ØKONOMI
  Publisert:

  Han er ikke lenger oljeindustriens mektigste

 2. ØKONOMI
  Publisert:

  Ansatte ble bedt om å holde tett. Skipet bommet og ødela for flere hundre millioner kroner

 3. ØKONOMI
  Publisert:

  Oljetopp legger ikke skjul på at de vil pumpe opp så mye som mulig til lavest mulig kostnad: – Vi driver ikke grønnmaling

 4. ØKONOMI
  Publisert:

  Equinor-topper til frontalangrep på Venstres miljøpolitikk

 5. ØKONOMI
  Publisert:

  Tidligere Statoil-topp anslår: Olje i Lofoten gir hver av oss 750 kroner

 6. ØKONOMI
  Publisert:

  Angolas president har satt datteren til å lede Statoil-partner