Økonomi

Equinor vedtok å fortsette boreplanene i Australbukta tross store protester

Miljøvernerne ble ikke hørt. Onsdag vedtok Equinors generalforsamling å fortsette planene om å bore etter olje i Australbukta.

Konsernsjef Eldar Sætre snakker under generalforsamlingen til Equinor onsdag.
  • NTB

Både norske og australske miljøvernere var onsdag på plass utenfor generalforsamlingen til Equinor for å si sin mening om planene om oljeboring i Australbukta.

Demonstrantene på Forus stilte med bilder av fisk og sjødyr, samt store bannere med beskjed til selskapet om at de bør la olje og gass ligge der den er utenfor Australia, men de ble ikke hørt.

Equinors generalforsamling vedtok å fortsette planene sine om å bore i Australbukta og i Arktis. Selskapet går dermed imot miljøorganisasjonene WWF Verdens naturfond og Greenpeace' forslag om å holde seg unna slike områder.

Greenpeaces Ulvar Arnkværn henger opp bannere utenfor generalforsamlingen til Equinor. På generalforsamlingen til Equinor ble et aksjonærforslag som er reist av Greenpeace Norge og WWF Norge behandlet.

– Det er trist at Equinor, med den norske staten som største eier, ikke anerkjenner klimakrisen, men igjen setter grådighet foran jordas interesser, sier leder for bærekraftig finans Martin Norman i Greenpeace.

I juni 2017 ble Equinor operatør for og heleier av to letelisenser i Australbukta. Ved årsskiftet 2020/2021 skal boringen etter olje og gass starte, men først må de få godkjent miljøplanen sin av det australske petroleumstilsynet NOPSEMA.

Det naturskjønne området i Australbukta blir av mange ansett som for sårbart for oljeleting.

Med skiltene «Fight for the Bight» og «No way, No(r) way» har tusenvis av australiere, deriblant surfere, demonstrert på strender rundt omkring i Australia for å vise at de er imot Equinors planer om å lete etter olje i The Great Australian Bight.

Selv om surfemiljøet og miljøorganisasjoner vender ryggen til, er det mange lokalsamfunn som ønsker oljeplanene velkomne. Flere arbeidsplasser og de generelle samfunnsøkonomiske fordelene et slikt prosjekt kan bidra til, gjør at det har støtte.

Les også

  1. Norske surfere samlet seg i protest mot Equinor foran Operaen

  2. Regjeringen vil ikke investere i oljeselskaper, men greit at Equinor produserer olje i utlandet

Les mer om

  1. Olje og gass
  2. Australia
  3. Equinor
  4. Oljebransjen