Økonomi

SAS innstiller 100 avganger på grunn av mulig streik

Mens SAS og de streikende pilotene sitter i mekling for å unngå opptrapping til full streik fra torsdag, innstiller SAS 100 flygninger for å være føre var.

Konsernsjefen i SA, Rickard Gustafson, frykter storkonflikt i selskapet fra i morgen tidlig av.
  • Knut-Erik Mikalsen
    Knut-Erik Mikalsen

– På grunn av en eventuell opptrapping av streiken har SAS tatt forholdsregler og kansellert ca. 100 flyginger i morgen fram til klokka 14, torsdag 14. september, opplyser selskapet på sine nettsider.

Det er innenlandstrafikken som blir hardest rammet av selskapets forberedelser – SAS-fly med svenske og danske flygere blir ikke berørt. Det gjør heller ikke charterflyginger og ruter som opereres av SAS' partnere her i landet.

Partnerne opererer en rekke mindre ruter, og blir altså ikke berørt, ifølge mediesjef Knut Morten Johansen.

Sjekk selv på nettet

– Det er et ganske komplisert bilde, og derfor helt avgjørende at våre reisende selv sjekker status for sine flygninger, sier Johansen til NTB.

Reisende som har billett med fly som blir innstilt ved en eventuell streik, blir varslet på SMS, lover SAS. Du kan dessuten besøke denne siden , skrive inn flightnummer og sjekke status for flygningen din. På denne siden kan du dessuten sjekke hvilke SAS-flygninger som går som normalt i perioden 14. til 18. september.

SAS tilbyr passasjerer som reiser til, fra, via eller innenlands i Norge å endre sine billetter gratis.

SAS og pilotene møttes hos Riksmekleren onsdag ettermiddag, i et forsøk på å hindre opptrapping av pilotstreiken fra torsdag morgen.

  • LES OGSÅ: Disse rettighetene har du ved en flystreik

Ifølge LO-bladet Fri Fagbevegelse var det konsernsjefen i SAS, Rikard Gustafson, som ba om bistand fra Riksmekleren.

Gustafson kom til Oslo onsdag morgen for å forsøke å finne en løsning på pilotstreiken.

Partene ble innkalt til møte hos Riksmekleren kl. 14.

Etter det Aftenposten forstår, har det vært kontakt mellom partene i løpet av dagen, og når Gustafson nå ber om at partene skal møtes hos Riksmekleren, betyr det trolig at man nå øyner en mulighet for en ny avtale.

Konflikten i SAS omfatter de to norske pilotforeningene Norsk Flygerforbund (LO) og SAS-pilotene som er organisert i Parat. De har begge takket ja til å gjenoppta samtalene med selskapet.

Mens de svenske og danske pilotene har inngått en ny kollektivavtale med selskapet, sa de norske pilotene nei sist mandag og tok to medlemmer ut i streik.

Kom til Oslo for å hindre konflikt

Streiken har ikke vært merkbar.

Det vil den derimot bli hvis alle 550 norske piloter blir tatt ut fra torsdag morgen, slik pilotene har varslet.

Gustafson kom til Oslo for å forsøke å hindre konflikt. Forut for besøket har det vært knallhard ordveksling mellom partene.

– Vi har strukket ut en hånd og ønsker virkelig å få til en løsning. Vi ønsker nye forhandlinger med bistand fra Riksmekleren, sier konsernsjef Rickard Gustafson i SAS til NTB.

Forhandlingsleder for SAS-pilotene i Parat, Jan Levi Skogvang, gjorde det tidligere på dagen klart at de ville stille hos Riksmekleren dersom det kom en invitasjon.

Han ga ikke uttrykk for veldig stor optimistisme med hensyn til muligheten for å finne en forhandlingsløsning, og han kommenterer Gustafsons utstrakte hånd slik:

– Det gjenstår å se om den utstrakte hånden er åpen eller lukket.

Kraftig uenighet om situasjonen

Ifølge Gustafson vil pilotenes krav når det gjelder lønn, turnus og andre forhold, samlet presse selskapets kostnader opp med 20–25 prosent.

– Pilotene kan påføre stor skade på det norske samfunnet, ramme titusenvis av passasjerer og sette hele selskapets fremtid i fare, sier Gustafson.

LES OGSÅ: Lokalbefolkningen ber turistene ryke og reise

Parats forhandlingsleder mener Gustafson snakker mot bedre vitende:

– Det er utidig av en konserndirektør å holde fast på et bilde av at våre samlede krav påfører selskapet økte kostnader på 20 prosent, når han vet at det ikke stemmer, sier Skogvang.

Mange SAS-kunder er allerede blitt flyttet til tog og buss de nærmeste dagene, opplyser kommunikasjonssjef Anette Maltun Koefoed i reisebyrået Berg-Hansen til Aftenposten.

Andre har valgt å utsette reiser. Alternativ flytransport innen Norge er stort sett Norwegian, men også der begynner kapasiteten å fylles opp. For flere av strekningene innen Sør-Norge er mange avganger fulle allerede.

Får ombooke gratis

Kunder som har bestilt billetter de nærmeste dagene, vil bli varslet med tekstmelding dersom avgangen blir berørt av en opptrappet streik.

For å lette på situasjonen har SAS også tilbudt gratis ombooking for passasjerer som har booket reise til, fra eller innen Norge før 12. september, med reisedag til og med mandag 18. september.

SAS gjør også andre tiltak for å dempe skadevirkningene. De som forsøker å bestille billetter hos SAS på rutene mellom Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim og Kristiansand på nettet, blir møtt med beskjeden om at det ikke finnes ledige avganger torsdag og fredag.

Hos SAS avviser man at billettsalget er blokkert, men kommunikasjonsrådgiver Tonje Sunde i selskapet sier at det foregår forberedelser på å stenge salget dersom streiken blir utvidet.

Les mer om

  1. Streik
  2. Parat
  3. Rickard Gustafson
  4. Norwegian
  5. Scandinavian Airlines (SAS)