Økonomi

Vil styrke «gruppedynamikken» i Telenor-styret etter maktkampen i fjor høst

Nominasjonskomiteen i Telenor foreslår store endringer i styret til telegiganten.

Etter over en uke med uro rundt toppledelsen i Telenor stillte konsernsjef Sigve Brekke og styreleder Gunn Wærsted opp i en pressekonferanse i desember i fjor.
  • Frøydis Braathen
    Journalist

Det kommer frem i en børsmelding fra Telenor som er lagt ut på Oslo Børs.

Nominasjonskomiteen foreslår at Grethe Viksaas og Jørgen Kildahl velges som nye styremedlemmer i Telenor.

De foreslåtte kandidatene vil erstatte Siri Beate Hatlen, Ashok Vaswani, Regi Aalstad og Dag J. Opedal, som vil tre ut av styret.

Telenor var i fjor herjet av maktkamp mellom styreleder Gunn Wærsted, resten av styret og konsernsjef Sigve Brekke. Wærsted fikk ikke med seg noen da hun gikk til resten av styret og ville sparke Brekke.

Derfor var det knyttet stor spenning til om det ville komme store utskiftinger under vårens styrevalg, inkludert om Wærsted fikk fornyet tillit.

Konsernsjef Sigve Brekke og styreleder Gunn Wærsted på vei til en pressekonferanse i desember i fjor.

Ett av spørsmålene nå er om utskiftingene styrker eller svekker Wærsteds posisjon internt i styret.

Slik forklarer Anders Skjævestad, leder av Bedriftsforsamlingen og Nominasjonskomiteen i Telenor ASA, bakgrunnen for at fire medlemmer byttes ut.

– Styret er et team og en gruppe mennesker som skal jobbe sammen. Vi har gjort en vurdering av kompetanse og dynamikk i styret og prøver gjennom dette å styrke både gruppedynamikken og kompetansen, sier Skjævestad til Aftenposten.

Hevder bråket fra i fjor ikke er årsaken

– Har dette noe sammenheng med bråket i fjor høst mellom styret, styreleder og konsernsjef?

– Svaret på det er nei, men vi tar jo med oss all informasjon vi har om hvordan styret jobber. Det er en del av totaliteten i dette, men det er ikke årsaken til at vi gjør dette, sier han.

– Hvorfor venter dere til høsten før dere henter inn nummer tre?

– Det er ikke noen annen grunn enn at det ikke alltid er slik at hele verden er klar. Jeg vil ikke gå mer inn på det.

– Hva er bakgrunnen for at dere går fra fire til tre?

– Det har vi diskutert ganske grundig. Styret er en gruppe som skal fungere sammen. Styret er litt i overkant stort og vi har funnet at det er hensiktsmessig at styret reduseres med ett medlem.

– Er utskiftningene i tråd med ønsker fra styreleder Wærsted eller staten?

– Wærsted har ingen rolle i det å foreslå styremedlemmer. Vi snakker med henne som vi gjøre med andre styremedlemmer. Det er naturlig at vi snakker mye med styres leder og det har vi gjort, men det er ikke hun som foreslår styremedlemmer, sier Skjævestad.

– Staten har en representant i nominasjonskomiteen og gir sitt syn gjennom det. Staten vil støtte vår innstilling.

Dette er de to nye

Grethe Viksaas er født i 1958 og er bosatt i Oslo. Hun har en lang karrière fra IT-selskapet Basefarm, et selskap hun etablerte og har ledet som administrerende direktør.

Jørgen Kildahl er født i 1963 og er bosatt i Düsseldorf i Tyskland. Han har styreverv i Höegh LNG og eSmart Systems.

Kildahl har tidligere vært konserndirektør i Statkraft, og konserndirektør i energiselskapet E. ON SE. Han har også vært Partner i PR-byrået Geelmuyden Kiese, opplyser Telenor i meldingen.

Styremedlemmene i Telenor ASA foreslås av nominasjonskomiteen og velges av bedriftsforsamlingen.

Les mer om uroen i Telenor som kom til overflaten i fjor: Wærsted bekrefter at det har vært uenighet i Telenor-styret om Brekkes stilling