Økonomi

Beryktede kriminelle fikk hjelp av Mossack Fonseca

Mossack Fonseca har sagt at de «ikke driver med eller oppmuntrer til ulovlige handlinger». Samtidig står internasjonale og beryktede kriminelle på deres kundeliste.

I 2005 fant tollvesenet i Rotterdam over 1,5 tonn med kokain gjemt i en forsendele med asparges fra Peru. Nederlandske og peruanske myndigheter mente Ment Dijkhuizen Cácares sto bak.
  • Michael Hudson
  • Jake Bernstein
  • Ryan Chittum (ICIJ)

I november 2005 fikk tollvesenet i havnen i Rotterdam i Nederland et tips: en forsendelse med asparges fra Peru kan inneholde noe mer enn grønnsaker.

En ukes tid senere ankom tre skipscontainere med 60 paller hermetisk, hvit asparges. 80 prosent av pallene inneholdt asparges. Resten var fylt med kokain – over ett og et halvt tonn tilsammen.

  • Nederst i saken kan du søke blant de mer enn 200.000 selskapene som er registrert i skatteparadiser via advokatselskapet Mossack Fonseca.

Brukte postboksselskaper

Ifølge nederlandske og peruanske myndigheter var det Ment Dijkhuizen Cácares som sto bak. Etterforskerne fant ut at han og hans advokat Eduardo Gallarado Arciniega brukte en rekke postboksselskaper i skatteparadiser for å hvitvaske penger fra narkotikahandel. Dijkhuizen Cácares ble dømt til 25 års fengsel for forholdet, ifølge peruanske Ojo Público.

Les også

  1. Økokrim-sjefen til nordmenn i Panama Papers-materialet: Meld dere nå!

  2. Tusenvis av skatteparadis-selskaper og eierne bak er offentliggjort

  3. Panama Papers: Slik endte nordmenn i skatteparadis

**De to registrerte minst fire av disse selskapene gjennom Mossack Fonseca, advokatfirmaet som nå er kjent over hele verden

for å opprette selskaper i skatteparadiser.**

Mossack Fonseca vil ikke svare

Dijkhuizen er bare en av de kriminelle som har dratt nytte av tjenestene til advokatfirmaet. I tillegg finnes både gangstere, narkohandlere, våpensmuglere, pyramidesvindlere og andre kriminelle på kundelisten deres.

Mossack Fonseca har sagt at de «ikke driver med eller oppmuntrer til ulovlige handlinger». Firmaet har ikke villet svare på spørsmål om selskaper knyttet til personene som omtales i denne artikkelen.


Våpensmugleren

En mann ser på restene av en utbrent landsby i Nord-Darfur etter at sudanske soldater skal ha angrepet i august 2004. FN har ikke oversikt over antallet døde i konflikten, som har pågått i over 13 år, men tallet er trolig på flere hundre tusen.

Navn: John Knight

Nasjonalitet: Britisk

Beryktet for: Våpensmugling

I november 2004 innrømmet John Knight at han hadde forhandlet med Sudan om å levere stridsvogner, rakettkastere, artilleri og sovjetiske fly – mens landets militære drepte tusenvis av sivile i Darfur-regionen. Sudans president Omar al-Bashir er tiltalt for folkemord og krigsforbrytelser av den internasjonale krigsforbryterdomstolen i Haag på grunn av landets rolle i Darfur-konflikten.

Knight var i 2004 allerede kjent i Storbritannia. I 1991 hadde en journalist i avisen Daily Mirror utgitt seg for å være en kunde og inngikk en avtale om å kjøpe kalasjnikov-rifler av ham.

Via en mellommann på Kypros kjøpte Knight et selskap på De britiske jomfruøyene fra Mossack Fonseca i 2005. Han brukte det til å smugle våpen til Midtøsten, ifølge britiske myndigheter.

I 2007 gjennomførte britiske tollmyndigheter en razzia i Knights praktvilla utenfor London på jakt etter bevis for at han hadde handlet våpen med Iran.

Myndighetene fant makulerte dokumenter som, etter at de var satt sammen igjen, viste at Knight hadde lagt ut et falskt spor for å dekke over planen om å kjøpe 130 automatvåpen fra Iran og selge dem til Kuwait via selskapet på Jomfruøyene.

Han ble dømt til fire års fengsel for planene. ICIJ har ikke lykkes å komme i kontakt med Knight.

Kokainbanden i Peru

Ment Floor Dijkhuizen Cáceres fotografert av politiet.

**Navn: Ment Floor Dijkhuizen Cáceres

Nasjonalitet: Peruansk

Beryktet for: Narkotikasmugling

Kallenavn: El Holandés (Nederlenderen)**

Dijkhuizens kokainbande hadde vært i politiets søkelys i flere år, lenge før han ble arrestert i 2005. Sammen med sin advokat Eduardo Gallarado Arciniega hadde han en rekke postboksselskaper i skatteparadiser som de brukte til å hvitvaske penger.

Jürgen Mossack, en av Mossack Fonsecas grunnleggere, fikk vite i 2006 at Dijkhuizen hadde vært målet for en massiv narkorazzia året før. Da sa han at han var overrasket over at firmaet hadde tatt inn en slik mann som kunde: «Er det bankkontoer?», skrev han i en intern e-post. «Er det vi som har signert? [...] Jeg lurer på hva slags bakgrunnssjekk som blir gjort av kunder i Peru?»

Mossack Fonsecas representant i Peru svarte på e-posten at det ikke fantes noen måte hun kunne ha visst om dette på. Dijkhuizens advokat, Gallardo, som ordnet med opprettelsen av selskapene, var en «person med fine og dannede manerer, som ikke ga oss noen grunn til å tvile på ham», sa Ycaza.

Dijkhuizen Cácares soner nå en fengselsstraff på 25 år i Peru for hvitvasking av penger, ifølge peruanske Ojo Público.

ICIJ har ikke oppnådd kontakt med Dijkhuizen eller Gallardo.

  • Søk i 200.000 selskaper registrert hos Mossack Fonseca i denne basen:

Narkotikadronningen

Politibilde av Marllory Dadiana Chacón Rossell<b>.</b>

**Navn: Marllory Dadiana Chacón Rossell

Nasjonalitet: Guatemalsk

Beryktet for: Narkotikasmugling, hvitvasking av penger.

Kallenavn: Dronningen av sør**

I januar 2012 pekte amerikanske myndigheter ut Marllory Dadiana Chacón Rossell som «en av de mest produktive narkotikasmuglerne i Mellom-Amerika».

Det amerikanske finansdepartementet anklaget henne for å sende tonnevis med kokain til USA via Guatemala samt å hvitvaske titalls millioner dollar hver måned. Pressen i Guatemala døpte henne «dronningen av sør».

I 2008 opprettet Mossack Fonseca selskapet Brodway Commerce Inc. Chacón Rossell var oppført som direktør og styreleder.

Advokatfirmaet bisto også selskapet med å åpne bankkontoer i Panama og i Guatemala. I oktober 2009 sto det 12 millioner dollar på kontoen i Guatemala, ifølge dokumentene fra Mossack Fonseca.

I 2015 gjorde Chacón Rossell en avtale med justisdepartementet i USA der hun fikk redusert straff til gjengjeld for å samarbeide med amerikanske myndigheter. Hvor lang straff hun egentlig fikk, er holdt hemmelig, og en dommer vedtok å legge lokk på saken i fem år.

Kvinnens advokat opplyser at Chacón Russel ikke ønsker å kommentere saken.

  1. april ble Panama Papers publisert. Her er den aller første saken om lekkasjen.
Les også

Tidenes største journalistiske prosjekt avslører hvordan statsledere og politikere i hele verden gjemmer bort milliarder

Advokaten som hvitvasket

**Fernando del Valle

Nasjonalitet: Chilensk

Beryktet for: Hvitvasking**

I 2005 gikk spanske myndigheter til aksjon og arresterte 50 personer i «Operasjon Hvite Hval», en etterforskning av det som ble omtalt som den største banden av hvitvaskere i Spanias historie.

I sentrum for den angivelige hvitvaskingen av 300 millioner dollar sto, ifølge påtalemyndigheten, en chilensk advokat ved navn Fernando del Valle. Han hadde opprettet postboksselskaper for å hjelpe narkotikahandlere, gangstere, våpensmuglere og halliker med å pløye ned svarte penger i fast eiendom.

I 2007, to år etter at han ble arrestert i «Hvite Hval»-saken, fikk del Valle Mossack Fonseca til å starte opp igjen et selskap han hadde stiftet i 1979. Selskapet het Nitel Values SA.

Mossack Fonseca fikk ikke vite om at del Valle var arrestert før i 2009 da han ba dem opprette et nytt selskap for en tysk klient. En måneds tid senere sluttet Mossack Fonseca å levere tjenester til den chilenske advokaten.

I 2011 dømte en spansk domstol del Valle til over seks års fengsel for hvitvasking og skattesvindel. Han ønsker ikke å kommentere denne saken.

Bedrageri og diamanter

Martin Frankel fotografert i retten i Hamburg i juni 2000.

**Navn: Martin Frankel

Nasjonalitet: Amerikansk

Beryktet for: Bedragerier**

I februar 2000 tok amerikanske myndigheter kontakt med Mossack Fonseca og krevde opplysninger om to selskaper på De britiske jomfruøyene som var eid av finansforbryteren Martin Frankel.

Han hadde vært kunde hos advokatfirmaet lenge, selv mens han svindlet til seg over 200 millioner dollar fra forsikringsselskaper i fem amerikanske delstater.

Frankel opprettet også en veldedig stiftelse oppkalt etter en katolsk helgen. Den samlet angivelig inn penger til de fattige, men finansierte i virkeligheten hans overdådige livsstil med herregårder, luksusbiler, livvakter og ulike kjærester.

Da myndighetene til slutt fikk fatt i Frankel i Hamburg i Tyskland, fant de også 547 diamanter og 9 falske pass på ham.

Mossack Fonseca brukte flere måneder på å svare på det offisielle kravet om å få dokumenter i 2000. I mellomtiden arbeidet firmaet med å avvikle selskaper knyttet til Frankel og bryte sine egne bånd til ham.

I 2002 erkjente Frankel seg skyldig i 20 tilfeller av bedrageri samt flere tilfeller av aksjesvindel og pengeutpressing. Han har ikke besvart ICIJs henvendelser.

Kunsthandel og skatteparadiser hører tett sammen. Les hvordan:

Les også

På én kveld ble det solgt bilder for nesten 1,5 milliarder. Her er historien om hva som egentlig skjedde.

Sjefenes sjef

Semjon Mogilevitsj har vært en av verdens mest ettersøkte personer de siste årene.

**Navn: Semjon Mogilevitsj

Nasjonalitet: Ukrainsk

Beryktet for: Ble kalt «den farligste gangsteren i verden»

Kallenavn: Sjefenes sjef, Smarte Don, Mr. Bigski, Seva**

I 2009 førte FBI opp Semjon Mogilevitsj på sin liste over de ti mest ettersøkte og kalte ham en «svindlerartist og hensynsløs forbryter» som var «involvert i våpensmugling, bestillingsdrap, narkotikasmugling og prostitusjon av globalt format».

Mogilevitsj hadde flere nære forbindelser med Mossack Fonseca, selv om ingen av postboksselskapene ser ut til å ha stått i hans navn. Blant annet ba amerikanske myndigheter i 2001 Mossack Fonseca om informasjon om et selskap som angivelig kanaliserte 20.000 dollar hver måned i «konsulenthonorar» til Mogilevitsj. Bak selskapet sto Mogilevitsj advokat, Adrian Churchward.

Advokaten står også oppført som styremedlem i et annet Mossack Fonseca-selskap, sammen med Mogilevitsj tidligere kone. Churchward skriver i en e-post til ICIJ at han er blitt frarådet av sine advokater mot å kommentere denne saken eller sine koblinger til Mogilevitsj. ICIJ har ikke lykkes å komme i kontakt med Mogilevitsj.

Følg denne lenken, så kan du søke i de over 200.000 selskapene som Mossack Fonseca har bistått til å etablere i 21 ulike skatteparadis.

Les mer om

  1. Panama Papers