Økonomi

Kilden som ga oss Panama Papers: Varslere fortjener full immunitet mot straff

«John Doe» vil samarbeide med myndighetene – på visse betingelser.

OPT_Skjermbilde2016-05-06kl.19.47.41_doc6plv5f24thy1k9unf9cw-NlrEUJYhIu.jpg

 • Nina Selbo Torset
  Journalist

Kilden, som i ett år har kommunisert med journalisten fra Süddeutsche Zeitung på en kryptert chattelinje, sier han vil at Mossack Fonseca skal stå til ansvar for sine handlinger.

— Hallo. Dette er John Doe. Interessert i data?

Det var journalisten Bastian Obermayer i den tyske avisen Süddeutsche Zeitung som for over et år siden mottok denne meldingen på en kryptert chattelinje. Slik startet det som skulle bli historiens største lekkasje av dokumenter om hemmelige postboksselskaper i skatteparadiser.

Nå forteller kilden for første gang hvorfor han eller hun valgte å gi fra seg 11,5 millioner dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca til pressen.

— Jeg bestemte meg for å avsløre Mossack Fonseca fordi jeg synes firmaets grunnleggere, ansatte og kunder må stå til ansvar for sine forbrytelser. Bare noen av dem har så langt kommet frem i lyset. Det vil ta år, muligens flere tiår, før det fulle omfanget av Mossack Fonsecas skitne handlinger blir kjent, skriver kilden i en uttalelse som er sendt til Süddeutsche Zeitung.

Les hele kronikken her:

Les også

Derfor avslørte jeg Mossack Fonseca | Den anonyme kilden bak Panama Papers

Mener myndighetene har sviktet

Mossack Fonseca har hele tiden benektet alle påstander om at de har gjort noe ulovlig. De benekter at lekkasjen var en innsidejobb og har anmeldt det de mener var et angrep på deres servere.

«John Doe» hverken bekrefter eller avkrefter at Mossack Fonseca ble hacket. Kilden skriver imidlertid at han eller hun aldri har jobbet for noen regjering eller etterretningsvirksomhet, og at det ikke lå noe bestemt politisk formål bak det å dele dokumentene.

Kilden applauderer debatten som Panama Papers har startet, og mener den er på høy tid. I uttalelsen skriver kilden at han eller hun mener både myndighetene, bankene, advokatstanden og pressen har sviktet i flere tiår og gjort det mulig for skatteparadisene å vokse frem.

— Et demokratisk styresett er avhengig av ansvarlige enkeltpersoner i hele system som forstår og støtter lovgivningen – ikke enkeltpersoner som forstår og utnytter den, skriver kilden.

I denne videoen forteller Süddeutsche Zeitung om kontakten de hadde med kilden som lekket alle opplysningene.

Krever beskyttelse av varslere

«John Doe» skriver videre at han eller hun vil samarbeide med myndighetene om utlevering av dokumentene, på visse betingelser.

— Panama Papers kan resultere i tusener av søksmål og anmeldelser, hvis bare politi- og påtalemyndigheten får tilgang til de aktuelle dokumentene. ICIJ og deres samarbeidspartnere har med rette sagt at de ikke vil gi dokumentene til politiet. Jeg vil derimot være villig til å samarbeide med myndighetene i den grad jeg er i stand til.

Kilden krever at varslere får full immunitet mot straff. Han påpeker at den ene varsleren etter den andre er blitt straffeforfulgt for å utlevere informasjon.

«John Doe» viser både til Edward Snowden, som er i eksil i Moskva, og kildene bak avsløringene om den sveitsiske banken UBS og hemmelige skatteavtaler i Luxembourg.

— Legitime varslere som belyser udiskutable forseelser – enten det er noen fra innsiden eller utsiden – fortjener immunitet mot straff fra myndighetene, punktum. Inntil regjeringer sammenfatter en lov som gir beskyttelse til varslere, er politiet rett og slett nødt til å stole på sine egne ressurser eller pågående, global mediedekning for å få tilgang til dokumenter.

Kilden kontaktet også Wikileaks

I etterkant av Panama Papers har varslerorganisasjonen Wikileaks kritisert prosjektet, blant annet fordi dokumentene ikke blir gjort tilgjengelige for offentligheten.

«Wikileaks ledet ikke arbeidet med Panama Papers, så de fleste dokumenter vil ikke bli offentliggjort, og du vil ikke få en søkbar database», skrev de på sin offisielle Facebook-konto.

Nå avslører «John Doe» at han eller hun kontaktet Wikileaks med tilbud om dokumentene fra Mossack Fonseca, men at varslerorganisasjonen aldri svarte. I tillegg til ICIJ og Süddeutsche Zeitung sier kilden at en rekke store mediehus ble kontaktet.

— Den triste sannheten er at blant de mest fremtredende og dyktige medieorganisasjonene i verden, så var det ikke en eneste som var interessert i å skrive om Panama Papers. Selv ikke Wikileaks svarte på gjentatte henvendelser til tipsportalen, skriver «John Doe».

 • Wikileaks har gått hardt ut mot Panama Papers: - Alt bør legges ut

Sikker på at det er samme person

Aftenposten kjenner ikke kildens identitet. Journalist Obermayer i Süddeutsche Zeitung har kommunisert med «John Doe» i over et år og er helt sikker på at personen som har sendt uttalelsen, er den samme som ga ham de lekkede dokumentene fra Mossack Fonseca.

— Vi har visse teknikker for å verifisere hvem som er på den andre siden av en chat. Dette er personen som kontaktet meg som «John Doe», sier Obermayer.

Les alle avsløringene etter Panama Papers her.

Les mer om

 1. Panama Papers

Panama Papers

 1. VERDEN

  Tidligere statsminister dømt til syv års fengsel

 2. ØKONOMI

  Tre arrestasjoner etter Panama Papers

 3. VERDEN

  Pakistans eksstatsminister fikk 10 års fengsel etter Panama-papers-avsløringer

 4. VERDEN

  Over 50.000 milliarder kroner kan være gjemt i britenes skatteparadiser. Nå står hemmeligholdet for fall.

 5. ØKONOMI

  Legger ned advokatfirma som sto i sentrum av Panama Papers

 6. ØKONOMI

  DNB Luxembourg bøtelagt etter Panama Papers