Varsler i SwissLeaks pågrepet i Spania

Mannen som varslet franske myndigheter om at den sveitsiske avdelingen av storbanken HSBC hjalp kunder med å unndra skatt, er pågrepet i Spania.

Herve Falciani, som tidligere jobbet i den sveitsiske avdelingen av storbanken HSBC, er blitt pågrepet i Spania.

Herve Falciani, som tidligere jobbet med IT i HSBC, ble i 2015 funnet skyldig i industrispionasje, datatyveri og brudd på sveitsiske banklover av den domstol i Sveits. Han var selv ikke til stede i retten, som dømte ham til fem års fengsel in absentia.

I 2008 ga Falciani franske myndigheter dokumenter som viste at HSBC hadde hjulpet 120.000 kunder over hele verden med å gjemme unna nærmere 1.700 milliarder kroner fra skattemyndighetene.

I 2015 ble dokumentene lekket til flere medier i det som fikk navnet Swissleaks.

Falciani ble onsdag pågrepet i Madrid etter anmodning fra sveitsiske myndigheter, mens han var på vei til en konferanse hvor temaet var beskyttelse av varslere.

Torsdag er det fengslingsmøte, hvor det blir avgjort om han skal løslates eller om myndighetene skal gå videre med utleveringen til Sveits.

Pågripelsen skjer samtidig med at Spania har bedt Sveits om å utlevere den katalanske politikeren Marta Rovira, som var involvert i landets uavhengighetskamp sist høst.