Økonomi

Nå kjøper Norge eiendom for én milliard i uken

  • Alf Ole Ask
    Alf Ole Ask
    Journalist
Regent Street, her var det det begynte.
  1. november 2010 gikk startskuddet for tidenes norske shoppingreise. Fem år senere har Oljefondet butikklokaler, lager- og kontorbygninger til en verdi av 208 milliarder kroner.

«Buy land. They're not making it any more», skal den amerikanske forfatteren Mark Twain ha uttalt.

Dette rådet valgte Stortinget å høre på da det bestemte at Statens pensjonsfond utland, populært kalt Oljefondet, skulle putte milliarder av kroner inn i eiendom.

Yngve Slyngstad og Oljefondet har på fem år kjøpt eiendommer i Europa og Nord-Amerika som nå er verdt over 200 milliarder kroner. Men Asia er han skeptisk til.

— Dette er et viktig jubileum for oss, sier Yngve Slyngstad, toppsjefen i Norges Bank Investment Management, som forvalter Oljefondet.

Det var i går fem år siden Oljefondet annonserte sin første eiendomsinvestering, i Regent Street i London.Kjøpet ble starten på samarbeidet med The Crown Estate, den britiske kongefamiliens eiendomsselskap. Mer enn 100 av de omkring 700 eiendommene som Oljefondet er inne i verden over, eies sammen med The Crown Estate.

Her kan du se hvor Oljefondet har kjøpt eiendommer:

Allerede i 2006 ville Norges Bank at fondet skulle få investere i eiendom, men det skulle ta litt tid før politikerne sa ja.

— Riktigmatch

— Det var viktig at vi gjennom den første investeringen viste hva vi ville være. Det skulle være et godt objekt. I tillegg måtte partneren være den riktige, forklarer Slyngstad.

Regent Street symboliserte globalisering, her vises mange av verdens ypperste merkevarer frem. The Crown Estate var en samarbeidspartner ingen hadde noe å utsette på.

— Dette var dermed en avtale som signaliserte hvem vi er, forklarer direktøren, som i dag røper at han ventet kritikk fordi de hadde betalt for mye.

— Vi fikk tilslaget selv om vi ikke hadde høyeste bud. Det avgjørende var at vi forpliktet oss til å eie det i minst 10 år.

Foundry Square II, San Francisco, deleid av Oljefondet

Vanskelig åverdsette

Hvert kvartal gjør profesjonelle, eksterne takstfolk en verdivurdering av eiendomsmassen. Dette er ikke lett – hva en eiendom virkelig er verdt, vet du jo ikke før du selger den.Så langt har ikke Oljefondet solgt en eneste en av de eiendommene det har kjøpt.

Die Welle i Frankfurt, deleid av Oljefondet

I dag er omkring 3 prosent av fondet plassert i eiendom. Taket er 5 prosent. Til våren skal Stortinget vurdere hvorvidt denne andelen skal økes. Om kort tid kommer Norges Bank med sitt råd.

Tviler litt på Asia

Oljefondet har lenge hatt blikket rettet mot eiendomsmarkedet i Asia, med Singapore og Tokyo som de mest aktuelle. Slyngstad sier at dette fortsatt er aktuelt, men at han var mer optimistisk for ett år siden. Grunnen er at det ikke er lett å tjene penger på eiendommer med dagens priser i disse byene.

— Men hvor sikre er eiendomsinvesteringer?

— De ligger mellom aksjer og kjøp av rentepapirer.

- Det sier ikke mannen i gaten så mye?

— Du kan si at kjøp av rentepapirer gir en stabil, lav avkastning. De holder knapt følge medinflasjonen, og i enkelte av dagens markeder representerer de en verdiforringelse. Aksjer er det større risiko ved, men de gir større avkastning.

I utgangspunktet skulle Oljefondet investere 40 prosent i aksjer og 60 prosent i rentepapirer. Disse

475 5th Avenue New York, deleid av Oljefondet

to andelene ble byttet om i 2007.

— Nå selger vi oss ut av rentepapirer og kjøper eiendom, forklarer Slyngstad. Han understreker at eiendomsinvesteringene selvsagt påvirkes av de samme økonomiske faktorene som andre investeringer.

— Nå har vi tre ben å stå på og en bedre balanse mellom risiko og avkastning, mener han.

Statens doble signaler

- Du leder Oljefondet, som har plassert mer enn 200 milliarder kroner i eiendom i omkring ti storbyer verden over. Synes du det er en god strategi at den norske staten selger seg ut av eiendom i blant annet Oslo – en meget raskt voksende hovedstad?

— Det er ikke mitt ansvarsområde. Oljefondet er basert på prinsipp om at vi selger olje og gass ute og ikke bringer pengene hjem. Vi har investert omtrent like mye i verdipapirer ogeiendom i Storbritannia som vi har solgt gass for til britene.

- Men du svarer ikke på spørsmålet om det er en god strategi for staten å selge eiendom i Oslo og kjøpe i London?

— Nei, jeg har ikke svart fordi det ikke er min oppgave å svare på det, sier en smilende oljefondssjef.

Les også

  1. Koster 400 mill. å komme seg ut av kull

  2. Aksjesmell for Oljefondet

Les mer om

  1. Statens pensjonsfond utland