Økonomi

Slik får du en rimelig julehandel

Hver nordmann vil i snitt handle for 10.730 kroner til jul, viser tall fra Virke. Følg forbrukerøkonomenes råd for å unngå unødvendig pengesløsing.

Å panikkhandle rett før julaften, er ikke noen god idé, hverken for deg, miljøet, eller lommeboken din.
  • Frøydis Braathen
    Journalist

Vi kommer til å bruke enda mer penger enn i fjor.

— Denne økningen kan forklares av prisøkninger og befolkningsvekst, så alt i alt vil nordmenn svi av omtrent like mye som i fjor, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Pengebruken

Det skjer hvert eneste år. Tusenvis av nordmenn stimler sammen på kjøpesentrene på lillejulaften, med panikk i øynene og kredittkortet i hånden. Julegavekjøp rett før julaften er ikke særlig smart, av flere årsaker, og det ender ofte med at du kjøper dyrere gaver enn du hadde tenkt.

Les også:

Les også

Det private forbruket flater ut

Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand, forteller at bankene hvert år før jul merker pågang fra personer som ønsker avdragsfrihet på lånet de første månedene i det nye året.

— Det vitner om dårlig planlegging og en jul som blir dyrere enn antatt, sier Picard.

Hun mener budsjett er nøkkelen til kontroll, også når det kommer til julehandel.

— Bli enig med deg selv hvor mye du har å bruke på julegaver uten at det går utover andre utgiftsposter, sier Picard.

Les også:

Les også

Nordmenn har historisk høy gjeld

Eli Reitan i Nordea anbefaler folk å skrive ønskeliste.

Magne Gundersen i Sparebank 1 har en tommelfingerregel: Sjekk at du kan betale regninger over jul.

Fagdirektør Gunstein Indstefjord i Forbrukerrådet slår et slag for miljømerkede gaver.

Under kan du lese fem forbrukerøkonomers råd:

Kristina Picard, Storebrand

Kristina Picard.

1. Glem kredittkortet

Glem kredittkortet hvis du er av dem som ser på dette som ekstra penger i desember, er Picards første råd.

— Dessverre vet vi at mange tyr til kredittlån for å finansiere julehandelen, og drar med seg dyr gjeld langt inn i det nye året. Men ingen ønsker seg gaver du egentlig ikke har råd til å gi bort. Vær tro mot budsjettet ditt og gi heller bort noe som ikke koster penger, sier Picard.

2. Ikke vent til siste liten

Husk at det kan bli dyrere å vente med å handle til rett før julaften.

— Ikke bare kan det du har planlagt å kjøpe, være utsolgt eller vanskelig å finne, men stress og dårlig tid kan påvirke evnen vår til å ta rasjonelle beslutninger. De som er tidlig ute, har tid til å gjøre undersøkelser på nettet og velge fysisk butikk eller nettbutikk etter pris og service, sier Picard.

Les også: Svak vekst, men ingen skrekktall for norsk økonomi

3. Be om ønskeliste

Be om en ønskeliste av dem du planlegger å kjøpe gaver til. Be dem gjerne skrive på både merke, butikk eller størrelse for å minimere misforståelser på veien.

— Sløsingen med verdens ressurser blir ekstra tydelig i desember, og hvert år sitter vi samlet igjen med et fjell av varer vi overhodet ikke har bruk for. Ved å følge en konkret ønskeliste, sikrer du at du gir bort julegaver mottageren virkelig har bruk for, sier Picard.

Eli Reitan, Nordea

Eli Reitan.
  1. Skriv ønskelisteDa sikrer man seg at mottageren får noe han eller hun trenger, og at gaven ikke havne i ned i en skuff. Det er forbruk som ikke gagner noen. Samtidig unngår man byttesjauen og man reduserer julestress.

2. Gi en opplevelse

Det er en rimelig måte å bli ferdig med julegavene på. En husvask eller skiopplæring til barna. Det kan også være en opplevelse sammen med familien som å gå på restaurant eller kino.

3. Hold igjen pengebruken

Jeg tror nordmenn er redde for å virke gjerrige og at de derfor bruker ekstra til julehandelen. Et generelt råd er at de nå er tid som kanskje å holde litt igjen. Det er en ny tid i norsk økonomi. Da er det kanskje viktig at vi tenker oss ekstra godt om hva vi bruker på julehandelen.

Silje Sandmæl, DNB

Silje Sandmæl.

Det er grunn til litt bekymring, advarer DNBs forbrukerøkonom.— De yngste er ofte de som tjener minst, og handler du i siste liten kan det ofte bli dyrere enn du har planlagt. Da kan det fort bli en del kredittkortbruk, og en vondt regning i januar, sier hun.

Her er hennes tre tips:

1. Skriv en gaveliste

2. Avtal en makspris

3. Gi en gave med tanke bak

For eksempel en opplevelse eller noe du har laget selv.

Magne Gundersen, Sparebank 1

Magne Gundersen.
  1. Lokale produkterTenk lokale produkter, særlig mat. Det er fine julegaver og støtter samtidig lokalt næringsliv. Det er ofte også kortreist. Alle synes det er hyggelig med mat med en liten historie og ikke bare ferdigmat.

2. Ikke kaste

Forsikre deg om at du kjøper noe mottageren faktisk ønsker seg eller trenger. Det er bortkastet med gaver som blir satt bort i kjelleren eller stuet bort i garasjen. La være å kjøpe ostehøvel nr. 4 som likevel blir lagt vekk. Dessuten er det bra for lommeboken, miljøet og vennskapet.

3. Pengebruken

Folk må ta utgangspunkt i egen lommebok og vurdere sine egne økonomiske utsikter. I en tid hvor de kanskje ser at folk rundt dem mister jobben og bedriften skal nedbemanne bør man holde litt igjen på pengebruken. Det er ingen grunn til å høre på alle som sier at handelen og forbruket må øke. Sjekk at du ikke bruker mer enn at du kan betale regninger over jul.

Gunstein Instefjord, Forbrukerrådet

Gunstein Instefjord.
  1. Planlegg innkjøpIkke kjøp mer mat enn du trenger.

2. Opplevelser

Husk at opplevelser er gode julegaver.

3. Miljømerking

Kjøp miljømerkede gaver for eksempel varer med svanemerket der disse finnes.

Les også

  1. Gi barna pengevett: 9 tips

  2. Unge kvinner får stadig høyere forbruksgjeld

  3. Din økonomi: Tre grunner til å spare til barna