Økonomi

Her er mannen bak Pokémon Go

Amerikaneren John Hanke (49) har klart det mange foreldre har gitt opp: Å lokke ungene vekk fra PC-spill og ut i friluft, i alle fall ut i det virtuelle friluftslivet.

John Hanke har vært opptatt av dataspill helt siden studiedagene i Texas og California. Han har hatt global suksess med tre nyskapninger.
  • Roar Østgårdsgjelten

Hanke har vært med å utvikle app-versjonen av mobilspillet Pokémon Go. Det sprer seg nå som en global farsott etter at det ble lansert i 27 land tidligere i begynnelsen denne måneden.

Pokemon er opprinnelig et dataspill utviklet av den japanske videospillgiganten Nintendo, som er medeier i selskapet bak Pokémon Go.

Etter lanseringen av Pokémon-appen har Nintento-aksjen skutt i været på Tokyo-børsen. Verdien av selskapet er doblet.

Aksjekursen falt litt tilbake denne uken, men sluttet torsdag opp 0,85 prosent – 94 prosent høyere enn da Pokemon Go ble lansert 6. juli.

Google-laboratorium

Pokémon Go er den tredje digitale nyskapningen som Hanke har vært med å stable på bena og som er blitt globale suksesser. De to andre er de satellittbaserte karttjenestene Google Earth og Google Maps.

Bak det nye mobilspillet står selskapet Niantic som Hanke var med å opprette som det interne utviklingsselskapet Niantic Labs hos søkemotorgiganten Google i 2010.

I september i fjor inngikk Google å skille ut Niantic som eget selskap med Hanke som daglig leder og en startkapital på 30 millioner dollar (250 mill. kr). Både Google og Nintento er eiere i det nye selskapet.

Les også

Her kan du finne de beste pokémonene i Oslo

Hanke er en ikke helt typisk entreprenør fra det kreative teknologimiljøet i Silicon Valley i California.

Texaner med suksess på vestkysten

Han kommer fra Cross Plain i Texas. Etter eksamen i økonomi og administrasjon ved Berkeley-universitetet i California, ble han rekruttert til den amerikanske utenrikstjenesten og stasjonert i Myanmar.

Men dataspillindustrien fristet mer. Allerede i studiedagene hjalp han til med å etablere to spilleselskaper - Archetype Interactive og Big Network.

Bergensere på pokémonjakt på Bryggen.

Satsingen var vellykket og han tok spranget fra en trygg stilling i statsapparatet til å etablere seg som gründer.

I 2001 var han med å grunnlegge og var sjef for Keyhole Inc., et programvareselskap som spesialiserte seg på å visualisere satellittbilder av kloden.

Dette var på den tiden da dotcomboblen – den voldsomme verdistigningen på internettaksjer – sprakk. Kapitalmarkedene for slike teknologiske nyskapninger tørket helt inn.

– Han klarte å forvandle Keyhole til et selskap og holde det i live i de mørke tidene i 2002 da det ikke var mulig å skaffe penger, og nyetablerte selskaper døde som fluer, forteller Brian McClendon til avisen Financial Times.

Han var ansatt i Google da selskapet i 2004 kjøpte Keyhole for 35 millioner dollar (ca. 195 mill. kr), og satt i selskapets styre frem til i fjor.

Les også

Nå er Pokémon Go lansert i Norge

Keyhole fikk kontrakter med et CIA-selskap om å utnytte satellittbasert informasjon til å utvikle nye kommersielle nettjenester, ifølge nettleksionet Wikipedia.

Bilder fra spionsatellitter

Keyhole utviklet Earth Viewer på grunnlag av satellittbildene tatt av jorden fra verdensrommet. Denne programvaren ble utviklet videre og ble til Google Earth, Google Maps og Google Mobile.

– Google Earth var én av de største internettlanseringer noensinne. Pokéman Go er i nøyaktig samme situasjon nå, sier McClendon som nå arbeider for den nettbaserte transporttjenesten Uber.

Les også

Pokémon GO: Virtuell virkelighet kan være med på å bedre folkehelsen | Hanne J. Haavik

Hanke sier han selv har vært motivert av å utvikle nye spill som kan få spillegenerasjonen som tilbringer så mye tid foran PC-skjermen bak nedrullede gardiner, til å bli mer fysisk aktiv.

Ut på tur - aldri sur, i alle fall når du får ta med dataspill.

– Jeg mener vi ikke er skapt for å sitte i et mørkt rom omgitt av elektronikk. Jeg er mer betatt av å komme meg ut og etablere virkelige sosiale forbindelser, sier han til den britiske næringslivsavisen.

Pokémon puster Snapschat i nakken

Er det trykt å laste ned Pokémon Go?

Oljefondet med milliardgevinst på Pokémon Go

Les mer om

  1. Apper
  2. Gründere
  3. Google