Økonomi

Økokrim: Mann utga seg for å være sønnen til kjent skipsreder - svindlet til seg over 26 millioner

Økokrim har tiltalt bærumsmannen for millionbedrageri. Mannen bestrider straffskyld for alle punkter.

Økokrim har tatt ut tiltale mot en mann fra Bærum i 50-årene.
 • Stine Barstad
  Journalist

Økokrim tok før helgen ut tiltale mot en bærumsmann for en lang rekke grove bedragerier i perioden 2006–2015.

Ifølge Økokrim-tiltalen har mannen i 50-årene, som er bosatt i Bærum, utgitt seg for å være sønnen til en kjent skipsreder, og sagt at han ventet en betydelig arv.

Ved hjelp av dette lurte han en Oslo-mann til å utbetale ham til sammen minst 25 millioner kroner til forretningsprosjekter og personlige lån gjennom en tiårsperiode, ifølge tiltalen.

Ifølge tiltalen ga bærumsmannen uriktig inntrykk av at pengene skulle gå til tredjepersoner eller til opprettelse av en fergerute og overtakelse av en kjemikalievirksomhet, mens en vesentlig del av beløpet gikk til privat forbruk og til å nedbetale personlige lån.

På samme måte skal han ha forledet en annen mann til å utbetale ham i overkant av 1 million kroner fra 2013–2015.

«Kortsiktig likviditetsproblem»

Mannen er også tiltalt for å ha forledet en tredje mann til å betale ham over 2 millioner kroner for angivelige byggerettigheter, mot å skulle kjøpe dem tilbake for 3 millioner kroner åtte uker senere.

Ifølge tiltalen ga han uriktig inntrykk av å være en bemidlet person med et kortvarig likviditetsproblem, som hadde både vilje og evne til å betale som avtalt.

Bærums-mannen er i skattelistene oppført med rundt 0 i inntekt og formue de siste ti årene, med unntak av 2006, da han står oppført med cirka 50.000 kroner i inntekt.

Solgte hyttefelt til seg selv, tok «finnerlønn»

Han er også tiltalt for å ha forledet en ansatt i Bamble og Langesund Sparebank til å låne 5,6 millioner kroner til et selskap han ledet i forbindelse med kjøp av et hyttefelt.

Ifølge tiltalen ga han uriktige opplysninger om selskapets finansielle situasjon, og tiet om at han reelt kontrollerte også selskapet som solgte eiendommene, og at en betydelig del av kjøpesummen skulle gå til ham selv.

Han er også tiltalt for økonomisk utroskap, ved at han ved utbetalingen av banklånet overførte over to millioner kroner til seg selv i såkalt «finnerlønn».

Mannen er også tiltalt for hvitvasking ved at han skal ha kanalisert pengene han fikk gjennom bedrageriene gjennom et selskap han kontrollerte, familie og andre personers bankkonti.

Det er satt av fire uker til saken, som skal opp i Oslo tingrett i slutten av oktober. Strafferammen for grovt bedrageri er opp til seks år fengsel.

Bestrider alt

– Min klient bestrider straffskyld for alle punkter i tiltalen. Han regner også med at en hovedforhandling vil vise at han verken er en bedrager, ei heller har han begått utroskap, skriver mannens forsvarer, Benedict de Vibe, i en SMS til Aftenposten.

Andre saker fra Aftenposten:

Lien kan «lande på månen» for halv prisSnart åpner den nye taxfree-butikken på GardermoenEr globaliseringen ved veis ende?

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  POLITIKK
  Publisert:

  MDGs nye sjef ofrer ikke det tredje kjønn og rusreform for å vinne flere miljøvelgere

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5