Økonomi

Slik omstilles Norge - sett gjennom linsen til fotograf Marita Aarekol

ROSA TRAKTOREGG: Før var de bare hvite, nå er også rundballene med i kampen mot kreften og har fått babyrosa farge. Bøndene er med på å gi brystkreftsaken økt oppmerksomhet.

I sommer skriver vi om omstillingen av Norge. Vi har bedt fem av landets fremste pressefotografer om å portrettere «Norge 2016». Slik har Bergens Tidenes fotograf Marita Aarekol tolket temaet.

  • Marita Aarekol

SMÅBRUK TIL SALGS

– Her er bo og driveplikt. Jeg blir pensjonist nå, forteller Nils Jakob Tveit (66) som har to voksne jenter. De har sine egne liv og vil ikke overta. Derfor tenkte jeg at nå må jeg selge, så jentene mine ikke skal måtte overta hele byrden, når jeg ikke er her lenger. Småbruket ligger på Varaldsøy i Hardangerfjorden.

FRA IN-STED TIL HELT UT

Ungdomsheimen var et yndet utfluktsmål, en halvtimes kjøring fra fjorden. Bergenserne dro hit i horder. Her var det cafe, overnatting og liv og røre. Nå har fjellfolket flyttet videre til kulere destinasjoner. En utbygger vil rive skitten og satse på leilighetskompleks i stedet.

BANKSJEFENS KONTOR

Det har vært bank på Utne siden 1836, nå er den nedlagt og banksjefens kontor er blitt utleieleilighet på Airbnb. Gedigne skinnstoler vitner om svunnen tid. Rommene er stort sett fullbooket hele tiden, nå er det seks utleierom i gamle bankkontor.

FRA BANK TIL PUB

Banken er nedlagt og Kjell-Erik Ruud har kjøpt banken sitt hus på Utne i Hardanger. Han har fått skjenkebevilgning og nå blir det cafe med alle rettigheter for fastboende og turister. På veggen henger portretter av avgåtte banksjefer.

SKRANKER I BANKEN BYTTET MOT ROSEMALING OG FLYKTNINGER

Yohannes Muluizgi (19) er på rosemalingskurs i de nedlagte banklokalene. Han kom alene til Hardanger for litt over et år siden. Kjell-Erik Ruud er den nye eieren av banken og gjort den om til kurslokale, pub og AirBNB utleie.

I ENDEN AV REGNBUEN

Der lykken er. Denne sjarken var fiskebåt før den ble lystbåt i godt moden alder.

NYE FISKEMETODER

På sluken henger hundefor, den tamme laksen i fjorden biter på dette. Det ligner på pellets som laksen blir foret med i merdene.

ØKOLOGISK FISKE

Familien Gangsøy fisker til eget bruk. De fyller fryseren med selvfisket økologisk fisk og skalldyr og har til vinterens forbruk. Mamma Ingvild Øktne er helsesøster og vil helst servere barna sunn mat. Fra venstre : Malin( 14), Thomas (12), Ingvild ( 42) Filip (9) alle med etternavn Gangsøy.

DEN TAMME VILLAKSEN

Laksen som Torkjell Vik fanger denne kvelden er ikke vill, den har rømt fra en merd i Hardangerfjorden. Sammen med 36700 andre laks. Denne spesifikke laksen var kjønnsmoden og var full av rogn, dette utgjør en stor fare for den opprinnelige ville laksen. Belønningen for hver rømt oppdrettslaks er 200 kroner.

Fokuset snus fra olje og gass til havbruk. Denne merden ligger i Bjørnefjorden utenfor Tysnes . - Oljeprisen er halvert, en laks er nå mer verd enn ett fat olje! sa statssekretær Ronny Berg i en tale om havbruksnæringen i januar 2016.

Les mer om

  1. Norge i omstilling