Økonomi

Eksperter spådde økonomisk ragnarok etter Brexit og Trump. Nye tall viser økt optimisme.

DAVOS (Aftenposten): Det er fest på børsen, og fremtidstroen stiger blant verdens toppledere, ifølge en ny rapport. - Vi klør oss litt i hodet om dagen, sier økonom.

Donald Trump har foreløpig ikke klart å skremme de globale aksjemarkedene. Til venstre er Brexit-general Nigel Farage. Foto: Scanpix

  • Øystein Kløvstad Langberg
    Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent

Den internasjonale eliten av politikere, næringslivstopper og akademikere er igjen samlet i fjellbyen Davos etter et år da det aller meste gikk galt for dem.

Britene er på vei ut av EU og sender signaler om at de vil gå for en «hard» Brexit. Fredag tar Donald Trump over Det hvite hus, en mann som vant valget ved å gå til angrep på globalisering, frihandel og globale eliter.

I forkant av både Brexit og Trump-valget var advarslene mange.

«En stor negativ overraskelse, som valget av Donald Trump i USA, vil trolig gjøre at aksjemarkedet stuper og sende verden inn i resesjon», skrev Simon Johnson, tidligere sjeføkonom i Det internasjonale pengefondet (IMF), før valget.

Øystein K. Langberg, Aftenpostens korrespondent, i Davos.

Britenes finansminister advarte også igjen og igjen mot et stort økonomisk sjokk og hundretusenvis av nye arbeidsledige dersom britene stemte nei til fortsatt EU-medlemskap.

– Vil Storbritannia virkelig ha denne «gjør det selv»-resesjonen? For det er det vi får hvis vi stemmer for å forlate EU, sa George Osborne i mai.

  • Presidentkandidaten holdt tale på engelsk. Nå får han slakt.

Mer tro på fremtiden

Fasiten idet verdens ledere møtes i Davos er imidlertid at børsene stiger kraftig. Siden valget av Trump er den amerikanske S&P 500-indeksen opp med seks prosent.

Nye tall fra konsulent- og revisjonsgiganten PWC som ble sluppet i Davos mandag kveld, viser at også verdens konsernsjefer er blitt mer positive til utsiktene det siste året.

51 prosent har veldig sterk tro på vekst i bedriftens inntekter på mellomlang sikt, en oppgang siden i fjor og det høyeste nivået målt siden 2011. Undersøkelsen er blitt utført blant 1379 toppledere i 79 land.

«Økonomiske aktører og finansmarkeder virker å være svært positive, ja nærmest euforiske, til Trump som president», skriver DNB Markets’ makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i en rapport mandag.

– Vi klør oss litt i hodet om dagen og lurer på hvorfor ikke markedene tar mer høyde for den negative risikoen som er knyttet til Trump og Brexit, sier Strøm Fjære til Aftenposten.

«Økonomiske aktører ser ut til å regne med de positive effektene av Trumps politikk, som for eksempel skatteletter til bedrifter og store investeringer i infrastruktur. De ser imidlertid ut til å bry seg mindre om de negative effektene», skriver makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB. Foto: DNB

I tillegg til gode nøkkeltall, mener hun markedene stiger på Trumps løfter om å sprøyte mer penger inn i amerikansk økonomi gjennom blant annet infrastrukturinvesteringer.

– Frykten for at han faktisk vil starte en handelskrig, synes å være lav, sier hun.

Innrømmer bom

Også britisk økonomi har overrasket økonomene etter folkeavstemningen. Pundet har stupt, men aktiviteten har økt i alle sektorene i økonomien siden i sommer.

– Det er ingen tvil om at aktiviteten i økonomien har vært høyere enn de fleste økonomer trodde, sier Simon Tilford, ved den EU-vennlige tenketanken Centre for European Reform, til Financial Times.

Både han og Strøm Fjære advarer imidlertid om at det kan komme nedturer. I løpet av de neste månedene vil det bli tydeligere hvilken politikk Trump vil følge og hvordan britene ser for seg forholdet til EU etter at de har forlatt unionen.

– Når ting ikke går som man tror, er det viktig å gå i seg selv, men jeg tror fortsatt at de grunnleggende økonomiske mekanismene holder. Mer proteksjonisme er dårlig for veksten. Vi kan fortsatt få nedturer i USA og Storbritannia, selv om mye går bra nå, sier Strøm Fjære.

– Mange store overskrifter nå

Svein Tore Holsether, konsernsjef i gjødselgiganten Yara, er en av flere norske toppledere som er på plass i et vinterkledt og iskaldt Davos. Det er ventet at gradestokken vil krype under 20 minusgrader i løpet av uken.

Holsether mener det er viktig å se hva som faktisk blir satt ut i live av Trumps politikk.

Yara-sjef Svein Tore Holsether mener det er gått for kort tid siden valget av Trump til å si noe om hva konsekvensene vil bli. Han vil avvente og se hvilken politikk som blir ført i praksis. Foto: Øystein K. Langberg

– Jeg er sterk tilhenger av frihandel og åpenhet, og det er klart at en del av de signalene vi har sett det siste året gir grunn til bekymring, men vi må avvente og se hvilke effekter dette får. Det er mange store overskrifter nå, sier han til Aftenposten.

PWCs undersøkelse viser at bekymringen for proteksjonisme er økende blant de globale toppsjefene.

Holsether mener næringslivet får en enda viktigere rolle fremover.

– Det er mye positivt som skjer i industrien. Vi er nødt til å ta ansvar for det samfunnet vi lever i, og denne gode trenden forsvinner ikke selv om det kommer politiske endringer, sier han.

Sikkerhetsoppbudet er skyhøyt under World Economic Forum i Davos. Foto: Gian Ehrenzeller / AP / NTB Scanpix

Populisme og veksten til partier på ytre høyre står sentralt på agendaen under World Economic Forum der blant andre Kinas president Xi Jinping deltar.

Det gjør også artisten Shakira, skuespiller Matt Damon og verdens rikeste mann Bill Gates. Fra Norge er kronprinsparet på plass, sammen med blant andre statsminister Erna Solberg, Ferd-eier Johan H. Andresen og Orkla-eier Stein Erik Hagen.

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Da kan du følge Europa-korrespondenten på Facebook og på Snapchat (brukernavn: olangberg).