NHO avviser tariffestet pensjon

NHO vil avvise ethvert krav om innføring av nye pensjonsrettigheter gjennom lovgiving eller tariffavtaler i årets lønnsoppgjør.

NHO-leder Kristin Skogen Lund.

NHOs representantskap vedtok onsdag sin forhandlingsposisjon foran årets hovedoppgjør. Kort oppsummert ser den slik ut: Null i tillegg og nei til pensjon.

Hele representantskapet stiller seg bak vedtaket, fremholder NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

– Vi har vært veldig tydelige på dette hele veien. Det stramme mandatet understreker alvoret i situasjonen, sier hun til NTB.

– Utelukket

Dermed blir dette forhandlingsmandatet som administrerende direktør for Norsk Industri Stein Lier-Hansen tar med seg til forhandlingene med Fellesforbundet neste uke.

Forhandlingene er startskuddet for årets lønnsoppgjør mellom LO og NHO.

– Jeg har fått en tydelige fullmakt fra NHOs representantskap. Kravet om tariffesting av pensjon innebærer fremtidige økonomiske forpliktelser. Bedriftene mister fleksibilitet og mulighet for tilpassing. Dette gir bindinger langt ut over årets oppgjør og er utelukket, sier Stein Lier-Hansen.

Villig til dialog

Men dette betyr ikke at NHO stiller seg avvisende til å diskutere pensjon med LO sentralt, understreker Skogen Lund.

– Vi er enig i at dagens pensjonssystem har store svakheter og er lite effektivt. Vi er villige til å gå inn i den dialogen, men det må skje uavhengig av lønnsoppgjørene. Det er alle her helt enige i, sier hun.

– Pensjon er et stort spørsmål som må ses i en større sammenheng. Det egner seg ikke for å ta som en del av et tariffoppgjør, men må tas på politisk nivå. Det er ingen realisme i LOs krav, sier Skogen Lund.

Konflikt

LOs største forbund Fellesforbundet varslet tirsdag at deres krav i årets tariffoppgjør vil være pensjon fra første lønnskrone og tariffestede pensjonsavtaler.

LOs representantskap vedtok i forrige uke at det skal fremmes krav om brede, kollektive pensjonsordninger i årets oppgjør.

Imidlertid er det steile fronter innad i LO om pensjonsspørsmålet.

Hva de kollektive ordningene konkret innebærer, er foreløpig uklart, men Fellesforbund-leder Jørn Eggum sa til NTB tirsdag at forbundet er innforstått med at deres krav må være i tråd med vedtaket i representantskapet.

Arbeidsgiverforeningen Norsk Industri har tidligere advart om at et pensjonskrav vil bety konflikt.

Null i tillegg

NHO tar også til orde for et ytterst moderat oppgjør, noe som i praksis vil si null i tillegg. Når det gjelder lavtlønte, vil NHO bare gå inn for lønnstillegg lokalt i bedrifter som har noe å gi.

Fellesforbundet stiller på sin side krav om at kjøpekraften opprettholdes og avtaler som sikrer et seriøst arbeidsliv.

Men lønnskravene vil bli balansert for å ta hensyn både til industrien på Vestlandet, som ligger med brukket rygg på grunn av oljefallet, og andre deler av arbeidslivet som nå jakter på arbeidskraft.

  • Interessert i politikk? Her er ukens Aftenpodden. Hør og abonner via Itunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk: