Det sier han når Aftenposten tar kontakt for å høre hva som har skjedd på Geilo.
Aftenposten skrev denne uken at Rema snapper opp de beste Rimi-butikkene foran nesen på Coop. Foreløpig har Rema fått tak i et tyve-talls butikker etter hva Aftenposten kjenner til, men ryktene går om at det kan være flere.
På Geilo hadde Coop en butikk, Coop Extra, før oppkjøpet av Ica. Med oppkjøpet av Ica fulgte det med en Rimi-butikk på Tunet Varehus, også på Geilo.
Så langt, så godt. Men da begynte det å butte litt for kooperasjonen. Første hinder var Konkurransetilsynet.
Måtte selge en
— Vi fikk beskjed av Konkurransetilsynet om at dette var ett av stedene vi ville få for høy markedsandel. Etter en vurdering besluttet vi å selge Coop-butikken, forklarer Stokke.
Rimi-butikken var en bedre butikk, derfor ville Coop heller ha den enn den de hadde selv.
Avtalen ble signert og Bunnpris overtok Coop-butikken denne uken.
Rema tok den andre
Underveis oppdager Coop at Rema har snakket med huseieren der hvor Rimi-butikken ligger.
Gårdeieren vil heller ha Rema enn Coop i bygget sitt.
— Da vi ble kjent med at Rema hadde overtatt husleiekontrakten, hadde prosessen med Konkurransetilsynet gått så langt at vi ikke fikk lov til å endre, sier Stokke.
Sitter igjen med null butikker
- Det betyr at vi ble sittende uten butikk på Geilo, fortsetter Stokke.
Han er ikke særlig begeistret for det som har skjedd og forklarer det med Konkurransetilsynets krav om avhjelpende tiltak for å få lov til å kjøpe Ica.
- Mener du at det var Konkurransetilsynet som påla dere å selge Coop-butikken og beholde Rimi?
— Nei, det gjorde de ikke. Konkurransetilsynet signaliserte at vi måtte selge en butikk på Geilo. De å selge Coop-butikken var en beslutning vi tok.
- Ikke for grådige
- Leste dere ikke husleiekontrakten godt nok før dere tok denne beslutningen?
— Vi kjente alle husleiekontraktene og kjenner til begrensingene i dem.
- Ble dere for grådige?
— Nei, vi var ikke for grådige. Det handler ikke om det. Vi har gjort en vurdering av hvordan vi skulle løse utfordringene knyttet til disse problemområdene. At det vil være endringer i husleiekontraktene i et sånt marked, er ikke overraskende, sier Stokke.
Leter etter nye lokaler
Geilo er et kjent turiststed, med mulighet til søndagsåpne butikker. I tillegg til lokalbefolkningen kommer det en rekke hyttefolk hit, og ifølge Aftenposten kilder i dagligvarebransjen er det er svært attraktivt å ha butikk i området.
Stokke har ikke oversikt over når Rema overtar butikken eller om dette vil være en Coop-butikk i en overgangsfase.
- Det er veldig uheldig dette her. Særlig for alle medlemmene våre på Geilo som nå står uten medlemsbutikk.
Stokke sier til Aftenposten at de allerede er igang med å se etter nye lokaler på Geilo.
Rema vinneren
Mens Coop ble fintet ut av markedet, sitter derimot Rema igjen som en stor vinner.
I tillegg til den Rimi-butikken de fikk snappet foran nesen til Coop, er det også Rema som distribuerer all maten Bunnpris selger. Dermed tjener de penger på to av tre butikker i turistbygda.
Rema 1000 bekrefter overfor Aftenposten at de har overtatt husleiekontrakten til Rimi-butikken på Geilo, men vil ikke si noe om når denne butikken får Rema-skilter.
Konkurransetilsynet: Ikke vår oppgave
— Coop foreslo å selge enkeltbutikker til godkjente kjøpere for å sikre at Coop ikke får markedsmakt. Vi godkjente oppkjøpet på vilkår av at disse salgene ble gjennomført. Vår oppgave er deretter å vurdere om vilkårene som er satt, faktisk er oppfylt, sier avdelingsdirektør Magnus Gabrielsen i Konkurransetilsynet.
Han legger til at de ikke kan legge seg opp i hvordan konkurransen på leiekontrakter foregår.
— Det er hele tiden konkurranse om de beste lokasjonene. Man kan oppleve at en utleier velger å leie ut til en annen på et hvilket som helst tidspunkt, og vi har ikke i vedtaket stilt noen krav som begrenser dette, fortsetter Gabrielsen.