Økonomi

Han er blitt søkkrik på Bali-studenter

Hvert år sender han 400 norske studenter til Bali for å bli personlige trenere. Det har gjort Ola Furseth til en rik mann.

Ola Furseth tok med seg skolebøkene og tilbrakte store deler av studietiden i skiparadiset Chamonix. Nå er han blitt rik på å sende andre studenter dit, og til Bali, Brasil og USA.
  • Ida De Rosa

«Gullgruven» er en artikkelserie i Aftenpostens økonomimagasin.

I de luftige og lyse kontorlokalene til Active Education er den ene veggen tapetsert med bilder fra surfing på Bali, skikjøring i Chamonix, volleyballspilling i Rio de Janeiro. Unge jenter i bikini og muskuløse, brune gutter i badeshorts smiler mot oss.

- Det der er faktisk meg, sier Ola Furseth og peker mot bildet av en skikjører omgitt av spektakulære, snødekte fjell. Puddermyk snø står opp i kaskader rundt ham.

På rekordtid har han bygget opp en bedrift som i fjor omsatte for over 35 millioner kroner. Fire år har gitt et samlet overskudd før skatt på over 28 millioner kroner.

Suksessoppskriften har vært å kombinere to trender: En økende interesse for trening og helse i det norske samfunnet, og at unge ikke vet hva de skal gjøre etter at russetiden er over. Furseth har siktet seg inn på 19— til 22-åringer som vil studere for å bli personlige trenere.

  • Les også: På Høgskolen i Nesna er flertallet av studentene på Bali

Lånekassen betaler

I 2008 klarte Furseth gjennom gode kontakter å etablere et samarbeid med Høgskolen i Hedmark. Fordi høyskolen dermed går god for kvaliteten på utdanningen, kan studentene ta opp et studielån og få stipend på tilsammen 47.200 kroner fra Lånekassen for å betale skolepenger, flybillett og opphold.

39.000 kroner av dem går til studieavgift til Active Education, som tilbyr litt over tre måneder med sand, sol og studier.

For fem år siden var Active Education en av få som tilbød en slik utdanning. Nå har mange andre privatskoler dukket opp.

Ifølge Active Education er studiemånedene langt fra noe «Paradise Hotel», selv om de foregår i disse omgivelsene.

- Vi var tidlig ute med personlig trenerutdanning, og det tror jeg var viktig for at vi nå er markedsledende. I 2009 hadde vi 27 studenter, i dag har vi 700 studenter i året — hvorav 400 studerer til å bli personlig trener. Du kan si at vi var med på å dra i gang den bølgen, sier Furseth. - Trenger Norge over 400 personlige trenere i året?

- Nei, det gjør vi nok ikke. Men rundt halvparten sier at de ikke tar studiet for å bli personlige trenere, men for å lære seg å trene på riktig måte. Det er mange som trener på feil måte, og dette er jo noe de skal gjøre resten av livet, sier Furseth.

Ikke for de late

Mens det er høye karakterkrav for å komme inn på mange andre idrettsstudier, siler ikke Active Education studentene etter karakterer. Det holder å ha fullført videregående skole. Etter et halvt år sitter studentene igjen med 30 studiepoeng og et sertifikat som viser at de er godkjente personlige trenere.

Furseth sier at studiene på Bali ikke er for ungdommer som bare vil nyte livet på stranden.

- Jeg forstår at det er lett å tenke at dette er et slags Paradise Hotel-opplegg, men det er det ikke. Det er strenge arbeidskrav, og studentene studerer fire til åtte timer om dagen. For dem som bare ønsker sol og varme, er det bedre å dra på ferie.

Strykprosenten blant studentene er lavere enn på norske universiteter, sier han. Furseth forklarer det med tett oppfølging.

- Dere er ikke snille med karakterene?

- Nei, på ingen måte. Det er krav om intern og ekstern sensur for oss som for alle andre skoler. Vi samarbeider tett med fagmiljøet innenfor helse- og idrettsfag på Høgskolen i Hedmark.

- Kvalitetssikring utfordrende

Etter bare ett år med drift fikk privatskolen gode søkertall høsten 2010. Da skjønte Furseth at ideen han hadde fått som student ved Norges idrettshøgskole, var god. Men Furseth vil lenger.

- Jeg anser oss fortsatt som i oppstartsfasen. I 2014 skal vi kvalitetssikre tilbudet vi allerede har. Men i 2015 skjer det spennende ting. Da kan Active Education dukke opp på enda flere steder på verdenskartet.

Det kan være utfordrende å sikre at studiekvaliteten er god når studiet foregår på Bali, mener Nasjonalt Organ for Kvalitet i Utdanning (Nokut).

- I tilfeller som dette, der en høyskole samarbeider med et privat selskap og tilbyr utdanning på et helt annet sted i verden enn på campus, kan kvalitetssikring være utfordrende, sier direktør Terje Mørland i Nokut.

- Dette er et område vi følger nøye med på, legger han til.

Det er Høgskolen i Hedmark som har ansvaret for at kvaliteten på utdanningen til den private samarbeidspartneren Active Education er tilstrekkelig. Dekan Sven Inge Sunde ved avdeling for folkehelsefag ved høyskolen sier at de følger nøye med.

Tjener penger på studiepoeng

- Vi er svært fornøyde med samarbeidet. Fitness og personlig trening er et fagområde i sterk vekst som vi ønsker å følge med på, og vi ser på dette som en vei inn i et voksende marked, sier Sunde.

For hvert studiepoeng som avlegges ved høyskolen, øker skolens overføringer fra Kunnskapsdepartementet. Høyskolen tjener derfor penger på Bali-studentene.

- Er det utfordrende å kvalitetssjekke studiene når de befinner seg på Bali?

- Nei, vi sender ansatte ned for å undervise og følger opp jevnlig i møter med Active Education. Vi følger dette på samme måte som andre studieprogrammer.

- Hvem retter eksamenene som avlegges på Bali?

- Det gjør våre egne ansatte, men også eksterne, sier Sunde.

Les også

  1. Veien til suksess går via Oslo vest

  2. De designer noen av Norges mest kjente matvarer

  3. Tjener fett på å slanke nordmenn

  4. Guttene med gullbuksene