Telenor selger virksomhetene i Sentral- og Øst-Europa for rundt 27 milliarder kroner

Salget inkluderer Telenors heleide mobilselskaper i Ungarn, Bulgaria, Montenegro og Serbia.

Telenors konsernsjef Sigve Brekke og styreleder Gunn Wærsted vil i fremtiden konsentrere konsernets aktivitet i Skandinavia, samt i Asia.

– Telenors strategi er basert på vekst, effektivisering og forenkling. Med salget av virksomhetene i Sentral- og Øst-Europa tar vi et viktig steg i å forenkle Telenors portefølje og fokusere på de områdene hvor vi ser størst potensial for verdiskapning, sier Sigve Brekke, konsernsjef i Telenor, i en pressemelding.

Telenor selger til PPF Group, som betaler 2,8 milliarder euro (rundt 27 milliarder kroner). PPF Group er den største private investeringsgruppen i Sentral- og Øst-Europa, og kontrollerer verdier for drøyt 330 milliarder kroner. De investerer blant annet i bank, finans, eiendom, gruvedrift og telekommunikasjon.

– Etter transaksjonen vil Telenor bestå av integrerte fastnett- og mobilvirksomheter i Skandinavia, og sterke mobiloperasjoner i Asia, sier Brekke.

Telenor har hatt aktivitet i Sentral- og Øst-Europa i nesten 25 år. Allerede i 1994 etablerte konsernet seg i Ungarn. Siden vokste de gradvis. Virksomheten i Bulgaria kjøpte Telenor så sent som i 1993.

Har solgt mye i senere år

Fra før har Telenor solgt seg ut av tapssluket India. Dette var Brekkes prestisjeprosjekt som leder av Telenor i Asia. Hele 24 milliarder kroner er tapt.

I september i fjor kvittet Telenor seg med restene av aksjene i Vimpelcom.

Telenor hadde en lang strid med den andre storaksjonæren: den russiske oligarken Mikhail Fridman. Vimpelcom var også innblandet i korrupsjonssaker som førte til at Telenors ledelse og styreledere måtte stå skolerett for Martin Kolberg og Stortingets kontrollkomité.

To Telenor-direktører fikk sparken.

Les også

LES OGSÅ: I mange år vokste og vokste Telenor. De siste årene har selskapet snudd 180 grader. Hvorfor?

Milliarder til statskassen

Styret i Telenor foreslår å betale ut et ekstraordinært utbytte til aksjonærene på 4,40 kroner pr. aksje etter salget av virksomhetene i øst. De har fra før foreslått et utbytte på 8,10 kroner pr. aksje, og dette kommer på toppen.

Totalt vil det gi en utbetaling til aksjonærene på rundt 19 milliarder kroner. Over halvparten av beløpet går rett i statskassen, siden staten eier knappe 54 prosent av Telenor.