Økonomi

Fire menn tiltalt for hvitvasking og bedrageri etter Panama Papers

Nå har USA tatt ut tiltale mot de første personene etter Panama Papers-avsløringene. Tre menn er arrestert i Paris, London og Boston.

Hovedkontoret til Mossack Fonseca i Panama by. Foto: Carlos Jasso, Reuters/NTB scanpix

 • Marita E. Valvik
  Marita E. Valvik

Det amerikanske justisdepartementet har onsdag tiltalt fire menn, to av dem tidligere Mossack Fonseca-ansatte, for hvitvasking og bedrageri.

Disse tiltalene er de første i USA etter Panama Papers-avsløringene i 2016.

I april 2016 publiserte mediehus over hele verden, deriblant Aftenposten, sine avsløringer fra dokumentlekkasjen Panama Papers. 11,5 millioner dokumenter var lekket fra det Panama-baserte advokatfirmaet Mossack Fonseca.

I flere tiår hadde advokatfirmaet opprettet og administrert anonyme postboksselskaper i skatteparadis på vegne av sine kunder. Kriminelle, kjendiser og politikere måtte svare for sine koblinger til slike selskaper.

 • Les også: Pakistans eksstatsminister dømt til ti års fengsel for korrupsjon

To av toppsjefene i advokatfirmaets hovedkvarter er tiltalt for en rekke planlagte lovbrudd over en tiårsperiode, skriver det amerikanske justisdepartementet i en uttalelse.

Departementet har også anklaget en Boston-basert regnskapsfører og en tidligere amerikansk skattebetaler for skatteunndragelse, bedrageri i forbindelse med pengeoverføringer og hvitvasking.

– Sikret egen rikdom

– Disse tiltalte gikk svært langt for å sikre sin egen og sine klienters rikdom, sier aktor Geoffery S. Berman i den amerikanske påtalemyndigheten.

– I flere tiår har tiltalte, ansatte og klienter i det globale advokatselskapet Mossack Fonseca, angivelig ha ført millioner av dollar gjennom utenlandske kontoer og skapt skallselskaper for å gjemme unna formuer, sier aktoren.

De amerikanske myndighetene har samarbeidet med myndigheter i andre land for å foreta arrestasjonene. En ble arrestert i Paris, en i London. Tirsdag ble tredjemann arrestert i Boston. Sistemann er statsborger i Panama og er fremdeles på frifot.

Les mer om

 1. Panama Papers
 2. Panama papers
 3. Hvitvasking

Panama Papers

 1. VERDEN

  Tidligere statsminister dømt til syv års fengsel

 2. VERDEN

  Pakistans eksstatsminister fikk 10 års fengsel etter Panama-papers-avsløringer

 3. VERDEN

  Over 50.000 milliarder kroner kan være gjemt i britenes skatteparadiser. Nå står hemmeligholdet for fall.

 4. ØKONOMI

  Legger ned advokatfirma som sto i sentrum av Panama Papers

 5. ØKONOMI

  DNB Luxembourg bøtelagt etter Panama Papers