Økonomi

Telia lanserer fri bruk på mobilen – nesten

Telia følger etter Chili Mobil og blir først av de store teleselskapene til å lansere fri bruk på mobilen. Prisen blir 579 kroner måneden – med en aldri så liten hake.

Telias Håkon Lofthus presenterte nyheten for pressen i formiddag.
  • Per Kristian Bjørkeng
    Per Kristian Bjørkeng
    Journalist

Til nå har prisen på data vært den store begrensningen som begrenser hvorvidt folk bruker mobilen til å se på strømmetjenester når de er på farten.

Den lille konkurrenten Chilimobil har allerede fått noe kritikk fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet for sin løsning som gir kundene fri bruk, men som imidlertid legger begrensninger på kundenes deling av abonnementet.

Begrenser hastigheten

Telia legger seg på en annen løsning med sitt abonnement kalt X. De legger ingen begrensninger på deling med andre i familien eller venner, og du kan få flere sim-kort på abonnementet.

Men også Telia har begrenset kapasitet i nettet sitt. De legger i stedet en annen og helt ny begrensning på abonnementet. Etter at du har lastet ned 40 gigabyte, vil hastigheten begrenses til 3 Mbit/s.

– Dette vil ikke bli merkbart for vanlig bruk, hevdet Telias Kjersti Jamne på pressepresentasjonen i formiddag. Med «vanlig bruk» mente hun blant annet strømming av HD-video. Ikke alle er enig i dette (se tall fra Netflix lenger ned i saken).

Men er det fri bruk?

Hun innrømmet imidlertid at det er mulig å bruke opp mer kapasitet, som for eksempel «hvis du skal arrangere LAN-party på hytta».

I disse tilfellene vil det være mulig å kjøpe ekstra databoost selv på det såkalt frie abonnementet. Det vil for eksempel koste 39 kroner for tre timer.

Det store spørsmålet nå blir om publikum synes prisen for fri bruk er verdt det de får igjen. Månedsprisen blir nemlig 579 kroner, og det er trolig mer enn de fleste bruker på mobilen i dag. Til gjengjeld vil du altså kunne se TV og andre strømmetjenester tilnærmet ubegrenset. Telia selv mente nemlig at det ville kostet 5690 kroner å se ubegrenset med data på en måned i dag, og at de nå har «rundet det ned til 579 kroner».

Netflix anbefaler større hastighet

Et stort spørsmål for brukeren, vil være i hvor stor grad begrensningen merkes. Telia hevdet under pressekonferansen at en vanlig bruker ikke ville merke forskjell på vanlig bruk.

Det spørs om alle vil være enige om dette. 3 Mbit/s holder for eksempel ikke til å vise det Netflix anbefaler for HD-kvalitet. Dette er bare nok til god, gammeldags SD-kvalitet, ifølge retningslinjene hos verdens mest populære strømmetjeneste. Netflix anbefaler 5 Mbit/s for HD-kvalitet.

I mobilmarkedet er det tradisjon for at konkurrenter følger raskt opp når noen kommer med nye prismodeller. Selskapet er derfor trolig spent på om Telenor vil svare på utfordringen.

Telenor ser det an – foreløpig

Telenor hadde først ingen kommentar da Aftenposten ringte for å få et svar, men en time senere kom en e-post fra kommunikasjonssjef Anders Krokan som tyder på at selskapet ikke umiddelbart har tenkt å svare med å tilby fri bruk:

«Vi registrerer at Telia følger Chilimobil, som jo er i deres eget nett. Hos oss i Telenor er vi opptatt av å tilby hva kundene har behov for og etterspør. Våre kundeundersøkelser viser at det er begrenset etterspørsel etter abonnement med flere begrensninger til en relativt høy månedspris. Chili har en grense pr. dag for kunder som vil bruke over 5GB, og Telia reduserer hastigheten til 3 Mbit/s etter 40 GB (i måneden, journ.anm.). En så lav hastighet fungerer kanskje på mobilen, men vil ikke være tilstrekkelig om man for eksempel ønsker å bruke mobilen til å dele nett.»

Krokan holder fast ved abonnementet Fleksi fra Telenor. Der betaler man for den dataen man bruker, slik at man slipper å betale en høy månedspris dersom man ikke bruker mye data hver mnd. Han skriver videre:

«Dette er en løsning som har truffet godt i mobilmarkedet. Samtidig jobber vi hele tiden med å forbedre tilbudet vårt til kundene, og om vi kommer med noe nytt, vil kundene våre være de første som får vite om det.»

Les mer om

  1. Strømmetjenester
  2. Teknologi
  3. Mobilmarkedet
  4. Mobiltelefoni